NASA, Su Aramak İçin 50 Yıllık Moonrocks Kayalarını Açtı

NASA, Su Aramak İçin 50 Yıllık Moonrocks Kayalarını Açtı

Apollo 17 görevinden sonra Dünya'ya geri getirilen Moonrock örnekleri, yaklaşmakta olan Artemis seferine hazırlanmak için NASA tarafından inceleniyor.

NASA Apollo misyonları sırasında Dünya'ya geri dönen Ay kayaları şimdiye kadar hiç açılmamıştı. Ay taşlarını toplamak, Apollo misyonlarının astronotlarının ana faaliyetlerinden biriydi. İnsanların en son Ay'da bulunduğu Apollo 17'ye kadar astronotlar, bilim adına yapışkan ve manyetize olmuş Ay tozu ve ay taşlarıyla savaştılar .

Artemis misyonu, insanları 2024 yılına kadar Ay'a geri döndürmek üzere ayarlandı. NASA, Ay uçuşları için matematik, teknoloji ve roket deneyimine sahip olsa da, Artemis'in Ay'da kalıcı bir üs kurması gerektiğinden, şimdi yeni zorluklarla karşı karşıya. Kalıcı bir üssün anahtarı, Ay'dan mümkün olduğunca çok kaynak elde etmek anlamına gelen sürdürülebilirliktir.

NASA bilim adamları, daha yakından bakmak için ilk kez 50 yıllık bir Ay kaya örneğini açtılar. Ana ilgi alanları, bu kayalarda bulunan uçucu elementlerdir. Uçucu elementler, buz ve karbondioksit formundaki suyu içerir. Bunlar Artemis üssünün ihtiyaç duyacağı önemli unsurlardır. NASA ayrıca Artemis görevi astronotlarının oraya vardıklarında Moonrock bilimi için kullanacakları bilgileri, araçları ve kaynakları da güncelliyor.

333.jpg

Ay Örneği ANGSA 73001

1971'de astronotlar Eugene Cernan ve Harrison “Jack” Schmitt, Ay'ın Toros-Littrow vadisinden kaya ve toprak toplayan tüpleri ay yüzeyine dövdüler. Apollo'nun astronotları, Ay'ın yüzeyinde bir tüpü vakum altında kapattı. Numune ANGSA 73001, şimdi açık ve NASA bilim adamları tarafından inceleniyor, bu vakumla kapatılmış tüpün bir parçası.

Ay'dan getirilen kayaların çoğu mühürlü değildi, bu da uçucu elementlerin Dünya sıcaklıklarında buharlaştığı anlamına geliyor. Bu yüzden mühürlü numune bugün NASA'nın büyük ilgisini çekiyor. Uzay ajansı, " Bu , Artemis örneklerini inceleyen gelecekteki bilim adamlarının bu örneklerde nerede ve hangi uçucu maddelerin mevcut olabileceğini daha iyi anlamalarını sağlayacak " diye açıklıyor.

Keşifler ayrıca Ay için gezici araçlarda ve yeni madencilik teknolojilerinde yeniliklere yol açabilir. NASA, ay regolitinden uçucu elementleri çıkaracak bir gezici geliştiriyor ve üs için benzer bir teknolojinin inşa edilmesi bekleniyor. Apollo numune küratörü NASA'dan Ryan Zeigler, “ Pek çok insan heyecanlanıyor ” diyor. Apollo dönemi ay örnekleri, insanlığı bu sefer kalmak üzere Ay'a yeni bir görev için hazırlıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.