8 Soruda Ev Sahibi –Kiracı anlaşmazlığı…

8 Soruda Ev Sahibi –Kiracı anlaşmazlığı…

Yıllardır kangren hale gelen Ev sahibi- Kiracı meselesi yeni bir boyuta taşındı. 30 milyon kiracı, haklarını ve apartmanlarda yaşanan masraflarda nasıl davranacağını merak ediyor. Kiracı- Ev sahibi polemiği haberimizde.

Kiralamada ayrımcılık yapılamaz

Geçtiğimiz hafta bir ilk yaşandı ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekara ev kiralamak istemeyen ev sahibini cezalandırdı. Herkes için emsal değer taşıyan kararda ev sahibi "Ayrımcılık yasağını ihlal" gerekçesiyle 5 bin 958 lira idari para cezaya cezalandırıldı.

Aslında neler yaşandı?

Ankara'da yaşayan B.C.H, bir internet sitesinde gördüğü kiralık ev ilanı için emlakçıyla anlaştı. Lakin emlakçı, ev sahibinin bekara evini kiralamak istemediğini öğrenince anlaşmayı iptal etti. Bunun üzerine kiracı pozisyonundaki B.C.H, Ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla TİHEK'e başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. Başvuruyu değerlendiren TİHEK, emsal niteliğinde bir karara imza attı. Kararda herkesin kanunlar önünde eşit olduğu vurgulanarak Anayasa'nın 10'uncu maddesindeki "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." hükmüne atıfta bulunuldu. 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda da "Taşınır ve taşınmazların kiralanması, kira akdinin şartlarının belirlenmesi, yenilenmesi ya da sona erdirilmesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde medeni hal temelinde ayrımcılık yapılamayacağının" düzenlendiği belirtildi.

Özellikle bekar kiracıları umutlandıran kararda şöyle denildi. "Ev sahibi tarafından başvuranın medeni halinden dolayı 6701 sayılı Kanun kapsamında kamuya açık sunulan bir hizmetten karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasının engellenerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunulduğu kanaatine varılmıştır."

EV SAHİPLERİ DİKKAT! BUNU YAPMAYAN KİRASINI ÖDEMESE BİLE KİRACISINI EVDEN ÇIKARTAMAZ! | Hepsiemlak | Emlak Yaşam

8 soruda Ev Sahibi- Kiracı Sorunsalı

Bu olay üzerine gözler bir kez daha Kiracı-Ev Sahibi sorununa çevrildi. Kiralamada yaşana zorluklar üzerine kiralamada en çok yaşanan sorunlar ve cevapları gündeme geldi. İşte o sorular ve cevapları

1- Binanın dış yalıtım, mantolanması gibi giderler kime aittir?

Kat malikleri, acil olmayan ve lüks niteliğinde olan tamir ve tadilat giderlerini ödemek zorunda değildir. Ancak, acil onarımlar için kat malikinin rızası aranmaz ve masrafı kiracı kiradan düşebilir.

2- Ortak kullanım alanlarının bakım ve onarım masrafları kimin sorumluluğundadır?

Çatı, baca gibi ortak kullanım alanlarının bakım ve onarım masrafları, tüm kat maliklerinin ortak sorumluluğundadır.

3- Kombinin bakımı, tamiri ve yenilenmesi gibi masraflar kimin yükümlülüğündedir?

Kombinin yıllık bakımı ve peteklerin temizliği gibi periyodik işlemler kiracının sorumluluğundadır. Ancak, kombinin arızalanması gibi durumlarda masraf ev sahibine aittir.

4- Peteklerin temizliği kiradan düşülür mü?

Borçlar Kanunu'na göre, peteklerin temizliği gibi işlemler kiracının sorumluluğundadır.

5- Tadilat masrafları konusunda uyuşmazlık yaşanırsa, arabulucuya hangi taraf başvurmalıdır?

Tadilat ve bakım masrafları konusunda talebi olan taraf, arabulucuya başvurabilir ve adil bir çözüm yolu bulabilir.

6- Kiralanan dairenin su tesisatı bozulursa tesisatın tamiratı kimin yükümlülüğündedir?

Tesisatın tamiratı kapsamlı ve pahalı bir işlem gerektiriyorsa, ev sahibi ile iletişime geçmek gereklidir. Kiracı zorunlu onarım kapsamındaki işlemleri tamir ettirerek bedelini kiradan düşebilir.

İşte ev sahibi ve kiracıların hakları... - Son Dakika Haberleri

7- Kiracı, bozuk asansör için para ödemek zorunda mı?

Binanın ortak kullanım alanlarının tamiri ve bakımı, mal sahibinin sorumluluğundadır. Dolayısıyla, kiracı asansör gibi giderler için ödeme yapmak zorunda değildir.

8- Kiracının binaya ilişkin hangi giderleri ödemesi gerekir?

Kiracı, binanın idari giderlerine katılmakla yükümlüdür ancak binanın demirbaşlarına ait giderler ev sahibine aittir. Ayrıca, kiralananın normal kullanımı için gerekli olan temizlik ve bakım giderlerini de ödemekle yükümlüdür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum