Piyasalar haftaya yönünü belirleyecek: İşte önemli gelişmeler

Piyasalar haftaya yönünü belirleyecek: İşte önemli gelişmeler

Küresel pay piyasaları, yoğun veri gündemi ve açıklanan şirket bilançolarının takip edildiği haftayı pozitif seyirle tamamlarken, gelecek hafta yurt dışında gözler Fed’in faiz kararı ile Powell'ın sözle yönlendirmelerine çevrildi.

Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin sonuna yaklaşıldığına ilişkin beklentilerin artmasına rağmen ABD'de geçen hafta açıklanan verilerin karışık sinyaller vermesiyle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in ilk faiz indirimine yılın son çeyreğine doğru gideceğine ilişkin beklentiler ötelenmeye devam ediyor.

ABD'de enflasyonla mücadelenin beklenenden uzun sürebileceğine işaret eden verilere karşın ülkede geçen hafta yoğunlaşan bilanço sezonu pay piyasalarında risk iştahını destekleyen ana etken olarak öne çıkarken, hisse ve sektör bazlı oynaklık dikkati çekti.

Analistler, özellikle teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketlerin duyurdukları finansal sonuçların ağırlıklı olarak beklenti üzeri açıklanmasının da etkisiyle pay piyasalarında yükseliş eğiliminin hakim olduğunu ifade etti.

Piyasalar haftaya yönünü belirleyecek: İşte önemli gelişmeler - Sayfa 2

Söz konusu veriler öncesi Fed'in faiz indirimine başlama ihtimali haziranda yüzde 20, temmuzda yüzde 45, eylülde yüzde 70 ile fiyatlanırken, veriler sonrasında bu ihtimaller ilgili aylar için sırasıyla yüzde 11, yüzde 30 ve yüzde 57'ye geriledi.

Analistler, Fed'in gelecek haftaki toplantısında faizleri sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını anımsatarak, karar sonrası Fed Başkanı Powell'ın gerçekleştireceği sözle yönlendirmelerden bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin ipuçları aranacağını dile getirdi.

Piyasalar haftaya yönünü belirleyecek: İşte önemli gelişmeler - Sayfa 3

Gelecek hafta ülkede açıklanacak, Fed'in enflasyon göstergelerinden biri olarak takip ettiği tarım dışı istihdam verilerinin söz konusu fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini aktaran analistler, söz konusu verilerin piyasalarda da oynaklığı artırabileceğine değindi.

29 Nisan ile başlayan haftada, salı günü CB Tüketici Güven Endeksi, çarşamba günü Fed'in faiz kararı ve Powell'ın açıklamalarının yanı sıra ADP özel sektör istihdamı ile imalat sanayi PMI, perşembe günü dayanıklı mal siparişleri ve fabrika siparişleri, cuma günü ise istihdam raporu, hizmet sektörü ve bileşik PMI verileri takip edilecek.

Piyasalar haftaya yönünü belirleyecek: İşte önemli gelişmeler - Sayfa 4

Avrupa'da gözler enflasyon verilerine çevrildi

Avrupa borsalarında da geçen hafta pozitif bir seyir hakim olurken, gelecek hafta bölge genelinde açıklanacak enflasyon verileri başta olmak üzere yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

ABD'de açıklanan şirket bilançolarının çoğunun beklenenden iyi gelmesinin ardından pay piyasalarında artan risk iştahı, Avrupa borsalarına da taşındı.

Piyasalar haftaya yönünü belirleyecek: İşte önemli gelişmeler - Sayfa 5

Analistler, gelecek hafta Almanya ve Euro Bölgesi'nde açıklanacak öncü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini ifade ederek, söz konu verilerden alınacak sinyallerin aynı zamanda Avrupa Merkez Bankasının (ECB) gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin ipuçları verebileceğini dile getirdi.

Gelecek hafta açıklanacak veri gündeminde pazartesi Euro Bölgesi'nde tüketici, reel kesim ve ekonomik güven endeksi ile Almanya'da öncü enflasyon, salı Almanya'da işsizlik oranı ve büyüme, Euro Bölgesi'nde öncü TÜFE ve büyüme, perşembe günü Euro Bölgesinde ve Almanya'da imalat sanayi PMI, cuma ise Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı takip edilecek.

Piyasalar haftaya yönünü belirleyecek: İşte önemli gelişmeler - Sayfa 6

BoJ toplantı tutanakları takip edilecek

Küresel pay piyasalarında artan risk iştahı Asya borsalarına da taşınırken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığında bıraktı.

Çin Merkez Bankası (PBoC) da bir ve beş yıllık kredi faiz oranlarını (LPR) sırasıyla yüzde 3,45 ve yüzde 3,95 seviyesinde sabit bıraktı.

Piyasalar haftaya yönünü belirleyecek: İşte önemli gelişmeler - Sayfa 7

29 Nisan ile başlayan haftada, salı günü Japonya'da sanayi üretimi ve işsizlik oranı, Çin'de imalat sanayi, hizmet sektörü ve bileşik PMI, çarşamba günü Japonya'da imalat sanayi PMI verilerinin yanı sıra perşembe günü de BoJ toplantı tutanakları takip edilecek.

Diğer yandan, gelecek hafta Çin'de 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle piyasalar 3 gün işleme kapalı olacak.

Piyasalar haftaya yönünü belirleyecek: İşte önemli gelişmeler - Sayfa 8

Yurt içinde gözler enflasyon ve S&P’nin Türkiye değerlendirmesinde

Yurt içinde Borsa İstanbul 100 endeksi haftayı yüzde 2,29 artışla 9915 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 9956 puana taşıdı.

Gelecek hafta enflasyon verilerinin yanı sıra uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), cuma akşamı açıklaması beklenen Türkiye değerlendirme raporu yatırımcıların odağına yerleşti.

Piyasalar haftaya yönünü belirleyecek: İşte önemli gelişmeler - Sayfa 9

Analistler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in de 8 Mart'ta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükselttiğini ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardığını anımsattı.

Ayrıca Fitch Ratings dün politika tutarlılığındaki iyileşmenin sürdürülmesinin, Türkiye'nin kredi notu açısından olumlu olabileceğini bildirdi.

Gelecek hafta pazartesi ekonomik güven endeksi, salı dış ticaret dengesi, perşembe imalat sanayi PMI ve cuma günü enflasyon verilerinin yanı sıra S&P'nin piyasalar kapandıktan sonra açıklaması beklenen Türkiye değerlendirme raporu takip edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.