Kanal İstanbul için mahkeme kararını verdi. Şimdi ne olacak?

Kanal İstanbul için mahkeme kararını verdi. Şimdi ne olacak?

Yılan hikayesine dönen Kanal İstanbul için mahkeme kararını verdi. Çevre Bakanlığı'nı haksız bulan karra sonrası gözler İBB'ye çevrildi. İstanbullu şokta: Şimdi ne olacak?

Kanal İstanbul için mahkeme kararını verdi. Şimdi ne olacak?

Adeta yılan hikayesine dönen Kanal İstanbul ile ilgili mahkeme kararını verdi. 2019 seçimlerini alarak Kanal İstanbul girişimlerini durduran İBB istediği sonuca ulaştı. Kanal İstanbul Projesi’nin imar planına ilişkin açtığı davayı karara bağlayan mahkeme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işleminin hukuka uygun olmadığına hükmetti. İstanbullu merak ediyor, şimdi ne olacak? İBB Başkanı karar hakkında neler söyledi? Şimdi haberimizde.

Kanal İstanbul'la 5 Yılda Hangi Bölgeler Ne Kadar Değerlendi? | Marketing Türkiye

Kanal İstanbul durduruldu

Kararı memnuiyetle karşılayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, düzenlediği İstanbul Proje Tanıtım Toplantısı’nda Kanal İstanbul imar planının mahkeme tarafından iptal edildiğini duyurdu. Bilindiği üzere İBB, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 16 Temmuz 2021’den itibaren bir ay süreyle askıya çıkarılan İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’ne itiraz etmişti.3 yıl süren dava dün itibariyle sonuçlandıı ve mahkeme İBB’yi haklı buldu.

undefined

Gerçekte neler oldu?

3 yıl önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İBB’nin söz konusu imar planı değişikliğiyle ilgili itirazını reddetmiş, bunun üzerine İBB imar planının iptal edilmesi için konuyu yargıya taşımıştı. İBB, başvurusunda işlemin haksız ve hukuka aykırı olduğu, uyuşmazlık konusu plan değişikliklerinin kamu yararına aykırılık teşkil ettiği, İstanbul'un geleceği için hayati önem taşıyan tarım topraklarına, orman alanlarına ve su havzalarına geri dönülemez zarar vereceği gerekçeleriyle plan değişikliğinin iptalini istemişti. 3 yıl süren dava sonunda İstanbul 11. İdare Mahkemesi, İBB’nin itirazını haklı bularak imar planını iptal etti.

undefined

Gerekçe açıklandı

Kararı iptal eden İstanbul 11. İdare Mahkemesi bugün gerekçeli kararı şöyle duyurdu: “2023/3120 numaralı kararda “15/07/2021 onay tarihli, İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile bu plan değişikliklerine yapılan 16/08/2021 tarih ve BK No:4274, İBB No:138918 sayılı itirazın zımnen reddine ilişkin işlemde şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır”

26 yılın ÇED bilançosu: 5 bin 655 olumlu, 54 olumsuz rapor | Independent Türkçe

ÇED davası sürüyor

İstanbul 11. İdari Mahkemesi ayrıca dava konusu revizyon imar planı değişikliklerinde dava konusu planın payına düşen nüfusun nasıl tespit edildiğinin bilinmediği belirterek plan değişiklikleri için nüfus denetimi yönünden belirsizlik oluşturduğunu vurguladı. Gerekçeli kararda bu hususa şu cümlelerle değinildi: “Yine plan değişikliklerinin bilirkişi raporunda bu hususa yönelik yapılan açıklamalar kapsamında nüfus hesapları yönünden eksikler içerdiği, değişen yol güzergahına bağlı olarak genişleyen ve yeni önerilen donatı alanları hakkında yatırımcı kurum ve kuruluşlarının görüşlerine dair bilginin bulunmadığı, mezarlık alanlarının ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmesinin mevzuata uygun olmadığı belirlenmiştir.”

Fotoğraf açıklaması yok.

Şimdi ne olacak?

İBB’nin Kanal İstanbul'a ilişkin yargıya taşıdığı plan süreçlerine dair diğer davalar için yargı süreci devam ediyor. Yine İBB’nin Çevre Bakanlığına açtığı ÇED davası da Danıştay'da görülüyor. Mahkemenin kararını Makrokedi’ye değerlendiren Jeoloji Yüsek Mühendisi Sebahattin Toprak, Kanal İstanbul için 31 Mart Yerel Seçimlerinin çok kritik bir öneme haiz olduğunu vurgulayarak “Bekleyip görelim.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum