Danıştay KHK ile işinden edilen 450 hakim ve savcıyı görevine iade etti

Danıştay KHK ile işinden edilen 450 hakim ve savcıyı görevine iade etti

Danıştay 5. Dairesi 450 hakim ve savcının işlerine iade etmesi ile kalmadı bu mağdurlara tazminat ödenmesine de hükmetti. Hakimler Ve Savcılar Yüksek Krulu bu kararları uygulamak istemese de 30. Gün sonunda uyguladı.

Danıştay KHK ile işinden edilen 450 hakim ve savcıyı görevine iade etti

Fetö iltisaklı oldukları gerekçesi ile mesleklerinden edilen 450 hakim ve savcı Danıştay 5. Daşiresi tarafından görevlerine iade edildi. HSYK karara itiraz etse de Danıştay bu itirazı gündeme almadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da konu ile ilgili açıklama yaptı.

Milyonlarca mağdur var

Yıllardır haksız, hukuksuz bir şekilde kanun hükmünde kararnameler ile işinden gücünden edilen yüz binlerce kamu görevlisi için bu karar bir umut ışığı oldu. 15 Temmuz 2016 yılında gerçekleştirilen hain darbe girişiminin ardından yüzbinlerce insanın işinden gücünden edilmesi, mesleklerini yapamaz hale getirilmesi, hapse atılması sadece Türkiye’de değil dünyada büyük yankı uyandırmıştı hala birçok mahfillerde bu durum eleştiriliyor. Darbe ile uzaktan yakından ilgisi olmayan yüzbinlerce, aileleri ile beraber hesap edildiğinde milyonlarca insanın kermese katılmak, sohbetlere gitmek, sendikaya üye olmak vb gerekçelerle hayatlarının karartılması muhalefet tarafından devamlı gündeme getirildi. Hatta hükümetin içinden de pek çok isim burada haksızlıkların olduğunu dile getirdi.

Danıştay'ın FETÖ affı, İzmir'de yargıya taşındı.

AİHM’nin Yalçınkaya kararı milat oldu

2023 yılında Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi Yalçınkaya kararı olarak bilinen KHK ile işinden atılan öğretmen Yüksel Yalçınkaya kararı ile Türk Mahkemeleri’nin bir çok haksızlık yaptığı ve suç olarak isnat edilen unsurların suç olmadığını belirterek Türkiye’yi sert bir şekilde uyardı. Hatta bu kararları uygulamayan hakim ve savcıların Avrupa Birliği ülkelerine girişini yasakladı. Bu kararın ardından Danıştay’ın 450 hakim ve savcıyı işine iade etmesi gecikmiş ama olumlu bir adım olarak görülüyor.

Danıştay'dan skandal FETÖ kararı! Hem göreve iade hem de tazminat.. Tam 178 isim - SON TV

HSYK Karara itiraz etti

Danıştay 5. Dairesi 450 hakim ve savcının işlerine iade etmesi ile kalmadı bu mağdurlara tazminat ödenmesine de hükmetti. Hakimler Ve Savcılar Yüksek Krulu bu kararları uygulamak istemese de 30. Gün sonunda uyguladı. Ama bu iade kararlarına da itiraz etti. Ancak aradan geçen süreye rağmen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda bu itirazın gündeme alınmadığı öğrenildi. Bazı isimlerin niçin görevinden ihraç edildiğine dair olarak Kimse Yok Mu Derneğine bağış yapılması, bazı Fetö soruşturmasında ismi geçenlerle görüştükleri, telefon görüşmesi yaptıkları, bylock yazışmalarında adı geçtiği gibi isnatların olduğu fakat bunların AİHM’nin Yalçınkaya kararları ile açığa düştüğü belirtildi.

Danıştay'dan FETÖ'den ihraç edilen 450 hakim ve savcıya göreve iade kararı - Son Dakika

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum