Elazığ Maden Sahası’nda zamanla yarışılıyor

Elazığ Maden Sahası’nda zamanla yarışılıyor

Yaşanan heyelan sonucu kaybolan 9 işçi için saatler yavaş yavaş tükeniyor. Elazığ'daki Altın Sahası'nda meydana gelen olayı daha önce haberleştiren Sedat Crzayirlioğlu gözaltına alındı.

Erzincan'da yaşanan toprak kayması sonucu maden sahasında kaybolan 9 işçinin arama çalışmaları devam ediyor. Toplam 827 personelin görev aldığı bölgede, işçilerin aileleri gelecek haberleri umutla bekliyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın son açıklamasına göre, işçilerden 5'i konteynerde, 3'ü araçta bulunuyor ve 1 kişi ise kamyonda. Ayrıca, soruşturma kapsamında maden saha sorumlusu dahil olmak üzere 4 kişi gözaltına alındı.

Arama kurtarmalar seferber oldu

Erzincan'da bulunan Çöpler'deki maden sahasında Aralık 2010'dan bu yana altın üretimi gerçekleştiriliyor. Dün, saat 14.28'de Eski Değirmen mevkiinde yaşanan heyelan sonucunda 200 metre yüksekliğindeki biriktirilmiş toprak hareket etti. 10 milyon metreküplük kütlenin yaklaşık 800 metre hareket ettiği belirlendi. Bu olayın ardından AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli ile toplam 827 personel bölgede görev aldı. Arama kurtarma çalışmalarında 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeği kullanılıyor.

Yağmur yağışı bekleniyor

İçişleri Bakanı Yerlikaya, metal radar tespitleriyle işçilerin bulunduğu bölgelerde arama yapıldığını açıkladı. Kurtarma çalışmaları sürerken işçilerin aileleri de madene gelerek sevdiklerinin kurtarılmasını bekliyor. Hava sıcaklığının 5 derece olduğu bölgede arama kurtarma ekipleri için alan ışıklandırıldı ve Meteoroloji'den alınan bilgiye göre bugün yağmur yağışı bekleniyor.

Erzincan'daki heyelan sonrası ABD'li maden şirketine büyük şok - Sayfa 2

Menfez kapakları kapatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, validen bilgi aldıktan sonra arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik ve Adalet Bakanı Tunç da olayla ilgili geçmiş olsun dileklerini ileterek soruşturmanın başlatıldığını duyurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise toprak kayması sırasında Fırat Nehri'ne sızabilecek malzemelerin önlem alınması için Sabırlı Deresi'nin menfez kapaklarını kapattıklarını açıkladı.

Sedat Cezayirlioğlu, gözaltına alındı
Erzincan İliç'te meydana gelen siyanürlü altın madeni faciasının ardından bölgeye giden çevreci aktivist Sedat Cezayirlioğlu, gözaltına alındı. Cezayirlioğlu, geçtiğimiz yıl facianın yaşandığı bölgede bir video çekerek "Ellerinizi öpeyim buraya gelin. Burası dünyanın ikinci Çernobil'i" şeklinde ifadeler kullanmıştı.İliç'teki siyanürlü altın madeni faciasında toprak altında kalan 9 işçinin arama kurtarma çalışmaları sürerken, facianın ardından bölgeye giden Cezayirlioğlu gözaltına alındı. Cezayirlioğlu, çevre mücadelesiyle İliç'te adından söz ettiriyordu.

İliç, ikinci Çernobil mi?

Geçtiğimiz yıl yaşanan facianın ardından Cezayirlioğlu'nun bölgede yaptığı çağrıda, "Dünyanın ikinci Çernobil'i Erzincan İliç sizi bekliyor. Yalvarıyorum! Ellerinizi öpeyim buraya gelin lütfen. Bu son şansımız. Ben demiyorum bilim insanları dünyanın ikinci Çernobil'i diyor. Herkesi buraya davet ediyorum. Türkiye'nin en büyük nehri olan Fırat Nehri'ne yakınlığı 350 metre. Milyonlarca ton siyanürü püskürtme cihazlarıyla atmosfere veriyorlar" ifadeleri yer almıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum