Endometriozis nedir? Çikolata Kistinde Dikkat Edilecek Hususlar!

Endometriozis nedir? Çikolata Kistinde Dikkat Edilecek Hususlar!

Endometriozis ile yaşayan insanların çoğu, yaşadıkları ağrı ve şiddetli semptomların genellikle doktorları da dahil olmak üzere başkaları tarafından inkar edildiğini veya görmezden gelindiğini söylüyor.

Endometriozis ile yaşayan insanların çoğu, yaşadıkları ağrı ve şiddetli semptomların genellikle doktorları da dahil olmak üzere başkaları tarafından inkar edildiğini veya görmezden gelindiğini söylüyor.

  • Endometriozisli kişilerin yüzde doksanı, yaşadıkları ağrı ve diğer semptomların inkar edildiğini, reddedildiğini veya başkaları tarafından görmezden gelindiğini söylüyor.
  • Bu etkileşimlerde doktorlar, işverenler, arkadaşlar ve hatta aile üyeleri bu semptomları sıklıkla görmezden gelenler.
  • Uzmanlar Uyarıyor: Bir kişinin yaşadığı deneyiminin bu şekilde reddedilmesi, genel zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar verebilir ve doğru teşhiste gecikmelere yol açabilir.

Jennifer Cummings-Rabich'in kızı Shaylie yakında genç olacak. Cummings-Rabich, yetişkinliğe doğru hızla ilerleyen herhangi bir çocuğun hayatında önemli bir dönüm noktası olsa da, kızının bir gün endometriozis geliştirme olasılığından “ölümcül derecede korktuğunu” söylüyor.

Bu anlaşılabilir bir endişe. Yale Medicine'e göre, pelvik ağrı bildiren 10 kadından 1'inde (bu genellikle erken ergenlik çağından 50'li yaşların başına kadar değişir) sonuçta bu durum teşhis ediliyor. .

Kendi gençlik yıllarında, “tamamen normal bir döngü” olduğunu düşündüğü, “endometriozis gibi bir şey” olduğunu asla düşünmediğini söylüyor ve dönemlerine bağlı yoğun bir ağrı yaşamış yıllarca.

Cummings-Rabich, hamile kalmaya çalışana kadar yani "cinayet mahalline benzeyen" yoğun kanama yaşayana kadar bir şeylerin ciddi şekilde yanlış olduğunu fark etmediğini söylüyor.

Doktorunun endometriozis teşhisi için kullanılan bir laparoskopik prosedür olduğundan emin olduğunu söyledi. Laparoskopi sonunda endometriyal doku gibi görünen ve hareket eden endometriozisi ortaya çıkardı. Bağırsaklarında endometriozis mevcuttu ve ayrıca yumurtalıkların içinde veya üzerinde endometriomalar, kistler vardı.

endometriozis.jpg

Bu Mart 2008'di ve 34 yaşındaydı. Ağrısını ilk yaşamaya başladıktan yıllar sonra, endometriozisli insanlar için ortak bir şey olan ağrısına resmi bir teşhis konulabildi.

Bu ilk teşhisten sonra, enjekte edilebilir doğurganlık tedavileri ve intrauterin tohumlama yaptı ve sonunda hamile kaldı ve Shaylie'yi doğurdu.

Ama acı durmadı. Aslında, "intikamla geri geldiğini" söylüyor ve 2016'da "bel ağrısı, kramp ve sonunda rektumdan kan geldiğini" fark ediyor.

Bir şeylerin ciddi şekilde yanlış olduğunu biliyordu ve jinekoloğuna histerektomi için "pratik olarak yalvardığını" söylüyor.

Cummings-Rabich'e bunun gereksiz olacağı ve "çok fazla soruna yol açacağı" söylendi. Jinekolog onu kolonoskopi ve pelvik sonogram testine gönderiyor. Cummings-Rabich, her şeyin net bir şekilde ortaya çıktığını, “bir kist bile olmadığını” hatırlıyor.

Bir yıl sonra büyük bir kitlenin varlığından dolayı sol tarafına yatmakta güçlük çekmeye başlıyor. Sonunda, bir yumurtalık kanseri türü olan yumurtalık berrak hücreli karsinomun 1C evresi teşhisi konuluyor.

Endometriozis gerçeği 'inanılmaz, reddedilir'

Cummings-Rabich'in endometriozis nedeniyle bir şeyler ters gittiğinde doktor tarafından duyulmama deneyimi ne yazık ki nadir değildir.

Son zamanlarda, Endometriozis İttifakı, endometriozisli kişilerin yüzde 90'ının "en az ayda bir kez başkaları tarafından inanılmadığını, reddedildiğini veya görmezden gelindiğini" gösteren bir anketin bulgularını yayınladı.

Bu etkileşimlerde sağlık uzmanları, işverenler, arkadaşlar ve hatta aile üyeleri bu semptomları sıklıkla görmezden gelirler.

1.800'den fazla kişi anket aracılığıyla deneyimlerini paylaştı. Sonuçlar ayrıca, ankete katılanların yüzde 60'ından fazlasının bu semptomların "normal" olmadığının doğrulanmasını istediklerini söylediler.

Yaklaşık yüzde 62'si işverenlerin, arkadaşların ve ailenin bu semptomların "kadın olmanın normal bir parçası" olduğunu söyledi. Her 10 katılımcıdan yaklaşık 4'ü sağlık uzmanlarıyla yapılan görüşmelerin "açık veya üretken olmadığını" belirtti.

Anket için “sağlık profesyonelleri”, endometriozisi olan birinin karşılaşabileceği, kadın doğum/GYN'lerden, hemşire pratisyenlerinden ve acil servis doktorlarından birinci basamak hekimlerine ve bu tıbbi ortamlarda çalışan diğer profesyonellere kadar tüm bireyleri kapsıyordu.

Anket ayrıca, ankete katılanların yüzde 70'inin bu sağlık profesyonellerinin bu durumun etkisi konusunda kendilerinin sınırlı bir farkındalığa sahip olduklarına inandığını gösteriyor. Ek olarak, yüzde 76'sı, bu tıp uzmanlarının endometriozise bağlı “fiziksel acıyı anlamalarını” istediklerini bildiriyor.

Ankete katılanların yüzde altmış sekizi, bu sağlık uzmanlarının endometriozise bağlı semptomların günlük yaşam olaylarına katılmalarını nasıl engellediğini de anlamalarını istediklerini söylüyor.

Son olarak, bu anket katılımcılarının yüzde 50'si reform görmek istediklerini bildiriyor. “Endometriozisin hastaları nasıl etkilediği hakkında daha ayrıntılı eğitim ve kaynakların” varlığının doktorlar ve sağlık personeli ile bu etkileşimleri iyileştirebileceğini söylüyorlar.

Endometriozis İttifakı üyesi bir kuruluş olan IPPS Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Georgine Lamvu, CPE , PhD , Dr. yaşanmış deneyim var ortada ve bu “genel zihinsel ve fiziksel sağlığa inanılmaz derecede zarar verebilir”.

Endometriozisin sadece fiziksel etkileri olmadığını da vurguladı, endometriozisin yüzde 20 ila 40'ına aynı zamanda bir zihinsel sağlık durumu teşhisi konduğuna dikkat çekti.

Lamvu, "Endolu insanlar, iş, okul ve aile zamanları gibi genel zihinsel sağlığı etkileyebilecek kişisel yükler de yaşarlar." Dedi.

Ortak bir sorun

Endometriozis, endometrium parçalarının (normalde adet sırasında dökülen rahmin iç tabakası) diğer bölgelerde oluşmaya başladığı bir durumdur. Bu alanlar arasında fallop tüpleri, vajina, yumurtalıklar ve hatta bağırsak bulunur.

Bu şiddetli ağrıya neden olabilir. Durum kendini hafifçe gösterebilse de, yaygın semptomlar şunları içerir:

  • son derece ağrılı adet krampları
  • hamile kalma zorluğu
  • ağrı ile işaretlenmiş bağırsak hareketleri
  • ağrılı cinsel ilişki
  • karın krampları
  • adet sırasında hissedilen sırt ağrısı

Şu anda, araştırmacılar bu duruma tam olarak neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar.

Toplumun genel olarak bu ciddi durumu görmezden gelme sıklığına gelince, Lamvu “Pelvik ağrı etrafındaki 'normalleşmenin' birçok kadının semptomları hakkında konuşmasını engellediğini” açıkladı.

Lamvu kramplar, şişkinlik ve biraz ağrının sağlıklı bir dönemin parçası olabileceğini vurguladı. Ancak şiddetli ağrı, ağır adet kanaması ve bir haftadan uzun süren adetler kesinlikle olağan değildir.

“Son on yılda endometriozis farkındalığı kesinlikle arttı, ancak toplum hala ciddi zorluklarla karşı karşıya” diye ekledi.

California San Francisco Üniversitesi (UCSF) Endometriozis Merkezi'nin yardımcı direktörü Dr. Jeannette Lager, geçmişte profesyonelleri gören hastalardan sık sık haber aldığını ve ilk değerlendirmede şöyle denildiğini söyledi: başları, sadece ağrıyor, herkesin ağrısı var.”

Aynı zamanda UCSF'de minimal invaziv GYN cerrahisi ve ürojinekolojinin geçici bölüm şefi olan Lager, birinin doktorlarına hangi soruları veya endişeleri dile getirmesi gerektiğini bilmenin zor olabileceğini söyledi. Bu, özellikle izleyemedikleri veya açıklayamayacakları bir acı yaşıyorlarsa geçerlidir.

Yakın zamanda yayınlanan ankete dahil olmayan Lager, "Bu sadece hastalar için gerçekten zorlaşıyor ve bunu teşhis etmenin uzun zaman aldığını biliyoruz - birisinin teşhis edilmesinden 8 yıl önce olabilir" dedi. “Yönetilmediğinde güçten düşüyor. Adet dönemlerinde ağrının sebebinin ne olduğunu araştırmak her zaman önemlidir.”

Neyin değişmesi gerekiyor

Endometriozisli insanlara görünmez hissettirilebildiği gerçeği, Cummings-Rabich gibi kadınların hikayelerinin orada olmasının önemli olmasının nedenidir. Başkalarına yalnız olmadıklarını göstermeye yardımcı olur.

Falzone Healthline'a verdiği demeçte, "Endometriozisli bir kadın olarak, doğru bir teşhis almanın bile ne kadar sinir bozucu olduğunu ilk elden biliyorum. Ortalama olarak, endometriozis teşhisi konması 7-10 yıl sürer ve bu, doktordan doktora ve hatta olası yanlış teşhisleri hesaba katmaz."

Falzone, invaziv laparoskopi cerrahisinin şu anda endometriozisi teşhis etmenin tek yolu olduğunu kaydetti. Tedavinin yanı sıra daha iyi tedavi seçeneklerine ve tanısal yaklaşımlara ihtiyacımız olduğunu dile getirerek sağlık sistemimizde “büyük uçurumlar” olduğuna dikkat çekti.

Falzone, "Endometriozis kötü dönemler değildir" diye ekledi. “Sadece üreme organlarına değil, bağırsaklara, böbreklere ve akciğerlere de saldırabilen tüm vücutta kronik inflamatuar bir hastalıktır” diye ekledi.

Cummings-Rabich, “endometriozis kaynaklı kanser” olduğunu açıklamak için o ilk jinekoloğa geri döndüğünde “saf sessizlik” ile karşılandığını söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.