Özgür Demirtaş hükümeti Süper Bono ile uyardı?

Özgür Demirtaş hükümeti Süper Bono ile uyardı?

Süper Bono Nedir? Süper Bono gelecek mi? Prof. Dr. Özgür Demirtaş hükümeti uyardı: Yapmayın etmeyin! Faiz konusunda hükümetin izlediği politikanın yanlış olduğunu birçok defa dile getiren Özgür Demirtaş açıklamayla tekrar gündeme bomba gibi düştü.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş hükümeti uyardı: Yapmayın etmeyin! Faiz konusunda hükümetin izlediği politikanın yanlış olduğunu birçok defa dile getiren Özgür Demirtaş sosyal medya Twitter'dan yaptığı açıklamayla tekrar gündeme bomba gibi düştü.

Bu politika sonucu olacakları tek tek sıralayan Prof. Dr. Demirtaş sonucu belli yolda yapılan inat yönetiminin ülkeyi faiz arttırmadan faiz sarmalına soktuğunu belirtti. Eninde sonunda faiz artacak ve elimizdeki dolarlardan olduğumuzla kalacağız diyen Demirtaş, ekonomi yönetiminin piyasaya dolar sürerek yaptığı müdahelelerin de reel ekonomide kısa süreli dövizi durdurmanın dışında bi işşlevinin olmadığını anlattı. İşte Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın yaptığı açıklamalar:

1- Hükümete ve Yönetenlere Tavsiyem: Döviz satarak piyasayı tutmaya çalışmayın. Bu konu 100 kez söylendi, 100’ünde de dinlenmedi, 100’ünde yanlış olduğu anlaşıldı. Döviz satışı (hele dünyanın ve Jeo-politiğin bu kadar ısındığı dönemlerde) son derece yanlış.

2-Faizi “inatla” düşük tutmanızın maliyeti Çılgın Enflasyon oldu. Yapmayın. Yapacağınız şey NET: Faizi “Olması Gereken Yere” bırakmanız. Olması gereken yer diyorum. Çünkü inatla oranın altında tutuyorsunuz. Enflasyonun %120 olduğu yerde Faiz %14’de Tutulmaz. Yapmayın.

3- En sonunda: a) Ya Faizi Arttırmak Zorunda Kalacaksınız. b) Ya SUPER-BONO çıkarmak Zorunda Kalacaksınız. Türkiye de bu geçen zamanda Enflasyon altında ezildiği ile kalacak. Politikanız Net olarak yanlış. Yapmayın. Daha ne diyeyim Yapmayın…

2021/12/20/ozgur-demirtas-orgs-cover.jpg

Peki Süper Bono Nedir?

Süper Bono Kur Korumalı Faiz sisteminin bir ileri seviyesine denilebilir. Devletlerin bütçelerinde oluşan büyük açıklarda açık kapanmayacak duurmda ise ve bu açık yeni vergilerle karşılanamayacak durumda sie Süper bono kullanılır.

Dönemsel olarak kısa süreli borçları ödemek için çıkarılan borçlanma senedi de denilebilir. Bu ödeme süresi 1 yıldan az olan senetlere süper bono denir. Yani devlet bir yıldan az tarihli ödeme garantisi verir ve sğper bonoya sahip yatırımcı süresinde kağıdını elden çıkarırsa zarar etme ihtimali yoktur. yüskek faiz de denilebilir.

Devlet tahlilinden farklı olarak vadesinin 1 yıldan az olmasıdır. En son 1998 yılında Tansu Çiller dönemnde çıkarılmış olan süper bono pek ilgi görmemişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.