Seçim Sonrası Yeni Vergiler Gelecek mi? Ekonomi nereye gidiyor?

Seçim Sonrası Yeni Vergiler Gelecek mi? Ekonomi nereye gidiyor?

Herkesin ekonomiyle meşgul olduğu ülkemizde seçimden sonrası insanımızı korkutuyor. Yüksek enflasyonun bir türlü düşürülemediği günümüzde seçim sonrası yeni vergiler gelecek mi? Uzmanların değerlendirmeleri haberimizde.

Türkiye bir yandan seçim gailesiyle uğraşırken diğer yandan bütçe açığıyla mücadelesini sürdürüyor. Yüksek enflasyonun bir türlü durdurulamayışı uzmanları endişelendirirken 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra yeni vergilerin halkın sırtına bineceği iddia edildi. İşte seçimden sonrası Türkiye’yi bekleyen tehlikeler..

Seçim sonrası yeni vergiler yolda mı?

7’den 77’ye herkesin ekonomiyle yatıp kalktığı ülkemizde herkes seçimden sonrasını düşünmeye başladı. Yüksek enflasyonun bir türlü düşürülemediği, artan fiyatlara yetişilmediği günümüzde uzmanlar seçim sonrası Türkiye’yi yeni vergilerin beklediğini duyurdu. Örneğin Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihli depremlerin ardından oluşan finansman ihtiyacı sebebiyle tüm taşıtlardan 2023 yılında bir defaya mahsus olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tam 4 kez ödenmişti. Bu örneklerden hareket eden ülkemizin sayılı ekonomi yazarlarından Şeref Oğuz, yeni vergi artışlarına ilişkin iddialarının yer aldığı bir yazı kaleme aldı. Türkiye’nin bütçe açığıyla ilgili kaygı duyduğu bir döneme girdiğini kaydeden Oğuz, ocak ayı mali verilerine göre devletin bütçe giderlerinin 767,9 milyar liraya ulaştığını vurguladı

Yalçın Karatepe ile ParaPolitik (164): İki seçim arası ekonomi - Medyascope

Faiz ödemeleri önemli şirketlerin piyasa değerine eşit!

Türkiye’nin 150,7 milyar liralık bir açıkla karşı karşıya olduğunu dile getiren Oğuz, faiz dışı dengeninse negatif 29,6 milyar lira olarak belirlendiğini, bunun borsada halka açık olan 119 şirketin toplam piyasa değerine eşit düzeyde olduğunu aktardı. Ünlü ekonomi uzmanı Şeref Oğuz’un yazısını paylaşıyoruz:

“Para yoksa ya banknot matbaasını çalıştıracak ya da yeni vergiler salacağız. Hatırlayın, deprem bahanesiyle geçici olarak gelen iletişim vergisi, yatıya kalmış ve gitmemişti. 2023 yılı için duble hale getirilen MTV ödemeleri yılda 2 kez almaya devamla kalmayıp her 4 ayda bir veya her 3 ayda bir alınacak hale getirilecek. Silindir hacmi 1600 cc’den yukarı her araç içinse silindir vergisinin ihdas edilebilecek. “Yetti mi? Ne gezer? Daha sırada birden fazla evi olanlardan alınacak ekstra konut vergisi var ki evlere şenlik. Bitmedi daha… KDV ve ÖTV’de her mal ve hizmet grubu için (gıda dâhil) yukarı doğru tırmandırılacak oranlar söz konusu… Temel KDV’nin yüzde 25’lere dayandırılması bile tasarlanan seçenekler arasında yer alıyor. Kasa tamtakır olmuştur, itibardan tasarruf edilemeyeceğine(!) göre vatandaşa gidilir; “pamuk eller cebe” denir. Allah ne verdiyse, kazansan da kazanmasan da senden para talep edilir.”

Ekonomik büyüme gereksiz ve anlamsız mıdır? - Serbestiyet

Bütçe açığının en büyük gider kalemi faiz ödemeleri

Şeref Oğuz seçimden sonrasını tufan olarak nitelendirerek şunları yazdı: “1 Nisan sonrası vatandaşa “sımsıkı para programı” yetmezmiş gibi peşin vergi ile gelirlerse sakın bunu ‘galiba 1 Nisan şakası’ algılamayın, ödeyiverin!”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum