Dolar tekrar mı yükselecek?  Piyasadan çekilecek dolar dudak uçuklatıyor?

Dolar tekrar mı yükselecek? Piyasadan çekilecek dolar dudak uçuklatıyor?

Dünyanın en büyük bankalarından birinden geldi bu açıklama… Yatırım bankası olan ve söz sahibi bir banka olan Morgen Stanley bir yıl içinde piyasadan 2,2 trilyon doların geri çekileceğini duyurdu. Bu bir tahmin tabii ama gerçekçi bir tahmin.

Dünyanın en büyük bankalarından birinden geldi bu açıklama… Yatırım bankası olan ve söz sahibi bir banka olan Morgen Stanley bir yıl içinde piyasadan 2,2 trilyon doların geri çekileceğini duyurdu. Bu bir tahmin tabii ama gerçekçi bir tahmin.

Dolar sıkılaşması başlıyor. Japonya ve Amerika pandemi döneminde piyasaya sundukları paraları geri çekecekler.

Türkiye Cumhuriyet tarihi boyunca böyle sıkıntılı bir enflasyon dönemini fazla yaşamadı. Son 4 aydır ülkemizde Türk Lirasının değer kaybı ile oluşan, üretim azlığının tetiklediği ve tüfe’nin artması enflasyonu %49’lar civarına getirdi. Bu rakamlar bazılarına göre gerçek değil. Türe’nin %1000’ü geçtiği yerde bu enflasyon gerçekçi değil diyenler çoğunlukta…

Görünen o ki bugünleri arayabiliriz…

Morgan Stanley’in açıklaması gelişmekte olan ülkeleri zorlayacak!

Avrupa Merkez Bankası Federal Reserve, İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası daha önce yaptıkları açıklamalarda pandemi döneminde piyasaya sürdükleri likiditeleri geri çekmeye hazırlandıklarını bildirmişlerdi.

2021/12/01/dolar.jpeg

Avrupa Merkez Bankasının ayrıca 5 kere faiz artırması da bekleniyor. İngiltere son 3 ayda 2 kere faiz arttırmıştı. Morgan Stanley, belirtilen bu dört bankanın bilançolarında mayıs ayında zirve bekliyor. Daha sonra da iniş başlayacak.

2018’den 4.5 kat daha fazla geri çekilme olacak

2018 krizinden dolayı pandemiye kötü yakalandık diyebiliriz. Çünkü o dönemde 500 milyar dolar gibi bir par geri çekilmişti. Morgan Stanlay bu sefer işin ciddiyeti tam 4.5 kat geri çekilmeyle açıklıyor. 2,2 trilyon dolar likidite çekilmesi ve Avrupa Merkez Bankasının bilançosunun FED^’den daha hızlı bir şekilde küçülmesi Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri çok ilgilendiriyor.

Turizm ve yaz ayları Türkiye’yi kurtarabilir mi?

Turizm ülkemizi birz rahatlatabilir. Aynı şekilde yazın üretimin çok olması gıda enflasyonunu engelleyebilir. Ancak bu sıkılaştırma 2022 Aralık, 2023 Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarında ülkemizi darboğaza sokabilir. Petrol de 100 doları filan aşarsa 3 haneli enflasyon bu şartlarda çok da imkansız değil.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.