İsviçre Merkez Bankası Salgın Döneminde 120 milyar Doları Neden Aldı?

İsviçre Merkez Bankası Salgın Döneminde 120 milyar Doları Neden Aldı?

1.1 trilyon dolar döviz rezervi olan İsviçre Merkez Bankası Salgın Döneminde 120 milyar Dolar aldı.

Bazı ülkelerin derdi de başka. İsviçre Merkez Bankasının en büyük derdi de ülkenin resmi parası olan Frank’ın sürekli değer kazanması.

İsviçre Merkez Bankası deflasyonu az da olsa önlemek için para basıp dolar satın alıyor. Deflasyon enflasyonun tam tersi bir şey. Dünyada böyle enflasyon krizinin yaşandığı bugünlerde deflasyona girmek tam da İsviçrelik bir iş…

Salgın döneminde yapılan bu alımlar dikkat çekerken sadece 2021’in son çeyreğinde 3,1 milyar dolarlık döviz alımı yapıldı.

İsviçre Frangı eylülden itibaren Euro ve Dolar karşısında sürekli olarak değer kazanıyor. SNB yani İsviçre Merkez Bankası ise bu durumdan çok muzdarip. Öyle ki para bolluğunda para basıp döviz alacak kadar bu durumu çözmeye çalışıyorlar.

2017 yılında Frank çok daha değerliydi. İsviçre Merkez Bankası para birimini 2017’lerde çok aşırı değerli olarak açıklarken şimdilerde çok değerli olarak açıklıyor.

frank-1-1-1-1.webp

SNB neden Frank satıp dolar alıyor?

SNB Frank’ın aşırı olarak değerlenmesini önlemek için negatif faiz politikasının yanında döviz alarak piyasalara müdahalede bulunuyor. Bankanın Başkanı Thomas Jordan’ın yaptığı açıklamaya göre negatif faize devam edeceklerini ve de düzenli olarak döviz alımlarına devam edeceklerini bildirdi.

SNB pandeminin başlangıcından sonra 110 Milyarlık frank satarak 120 Milyar Dolarlık döviz aldıklarını resmi olarak açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri de bu Dolar alımından rahatsız olmuş ve İsviçre’yi kuru manipüle etmekle suçlamıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.