Dünyanın En Değerli Pasaportları Açıklandı. Türkiye Dünyanın En İyi Pasaport Sıralamasında Kaçıncı Sırada?

Dünyanın En Değerli Pasaportları Açıklandı. Türkiye Dünyanın En İyi Pasaport Sıralamasında Kaçıncı Sırada?

Dünyanın en iyi pasaportu hangisi? Dünyada en fazla vizesiz seyahat edebilen ülkeler hangileri? Türkiye pasaportu ile vizesiz kaç ülkeye gidebilirsiniz? Türkiye pasaportu dünyada kaçıncı sırada? İşte ayrıntılar.

Vizesiz seyahat yapmak herkesin hayali. Bunun için de pasaportun çok güçlü olması gerekiyor. Henley Pasaport Endeksi en fazla vizesiz seyahat etme imkânı olan pasaportları açıkladı.

En güçlü pasaport tahminlerinizi alalım…

Evet, dünyada pasaportunu cebine koyup da en çok seyahat edebilen ülke vatandaşları Japonlar. Bu sonuç sizleri şaşırtmamış olabilir beklenen bir sonuç. Japon apsaportu olanlar dünyanın neredeyse bütün ülkelerine vize almadan gidebiliyorlar. Böylece Henley’in belli aralıklarla yaptığı bu çalışmada Japonya zirvede yer alıyor.

Güçlü pasaportun ekonomi ile de bir alakası var tabii. Pandemi ile birlikte Singapur da Japonya gibi güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu gösterdi ve ekonomik gücünü arttırdı. Singapur pasaportuna sahip her vatandaş da dünyada 192 ülkeye vize almadan seyahat edebiliyor. Japonya ise bu rakamdan biraz daha yüksek bir rakama sahip. Yani bu iki ülkenin pasaportuna sahip olan bir insan parası da varsa gökyüzüne inmeyebilir.

turk-pasaportu-makrokedi.jpg

Peki bu pasaport gücünde Türk Pasaportu kaçıncı sırada?

Türkiye’ye gelmeden önce yakın ilişkimizin çok olduğu Alman pasaportuna bir bakalım. Almanya pasaportuna sahip ise 190 ülkeye vizesiz olarak gidebiliyorlar.

Almanya ile birlikte 190 ülkeye vizesiz gidebilen 2. Ülke ise Güney Kore. Amerika Brileşik Devletleri ve Birleşik Krallık 186 ülkeye vizesiz seyahat hakkı tanıyan pasaporta sahip. Bu iki ülke 2014 yılında 1. Sırada iken şimdi geriye düşmüş durumdalar.

Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları da 175 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Son yılda büyük yükseliş gösteren ülkelerden biri.

Pasaport gücü eşittir ekonomik güç olduğunu biliyoruz. Dünyada ekonomiye yön veren Çin ise şu anda 80 yere vizesiz vatandaşlarını gönderebiliyor. Çin 2011 yılından sonra büyük yükselişe geçmiş durumda. 64. Güçlü pasaport olurken 22 sıra birden yükselmiş.

Türk Pasaportunun Çin pasaportundan güçlü olduğunu biliyor musunuz?

Türkiye Cumhuriyeti pasaportu dünyanın en güçlü 50. Pasaportu. Bu açıklanan bilgilere göre Türk vatandaşları 110 ülkeye vize almadan gidebiliyorlar. Gerçi Gürcistan ve Arnavutluk’un da gerisindeyiz ama Çin’in önündeyiz…

Gelelim dünyanın en zayıf pasaportlarına…

Afganistan vatandaşları sadece 26 ülkeye vizesiz gidebiliyor. Afganistan’ı Irak ve Suriye takip ediyor.

  1. İran, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (42)
  2. Lübnan, Sri Lanka, Sudan (41)
  3. Bangladeş, Kosova, Libya (40)
  4. Kuzey Kore (39)
  5. Nepal, Filistin (37)
  6. Somali (34)
  7. Yemen (33)
  8. Pakistan (31)
  9. Suriye (29)
  10. Irak (28)
  11. Afganistan (26)

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.