İklim değişikliği polen mevsimini daha uzun ve daha yoğun hale getiriyor! Peki Ne yapmalıyız?

İklim değişikliği polen mevsimini daha uzun ve daha yoğun hale getiriyor! Peki Ne yapmalıyız?

Atmosfer bilimciler olarak, atmosferin ve iklimin ağaçları ve bitkileri nasıl etkilediğini inceliyoruz. Çoğu çalışma genel olarak polen üzerine odaklansa da, bir düzineden fazla farklı türde ot ve ağaç ve bunların polenlerinin ABD'deki bölgeleri farklı şe

Kendinizi hazırlayın, alerjisi olanlar - yeni araştırmalar, iklim değişikliğiyle polen mevsiminin çok daha uzun ve daha yoğun olacağını gösteriyor.

Son çalışmamız , dünyanın araçlardan, enerji santrallerinden ve diğer kaynaklardan yüksek oranda karbondioksit emisyonu üretmeye devam etmesi halinde ABD'nin bu yüzyılda toplam polende %200e varan bir artışla karşı karşıya kalacağını ortaya koyuyor. Polen mevsimi genel olarak ilkbaharda 40 gün daha erken başlayacak ve bu senaryo altında bugüne göre 19 gün daha uzun sürecek.

Atmosfer bilimciler olarak, atmosferin ve iklimin ağaçları ve bitkileri nasıl etkilediğini inceliyoruz. Çoğu çalışma genel olarak polen üzerine odaklansa da, bir düzineden fazla farklı türde ot ve ağaç ve bunların polenlerinin ABD'deki bölgeleri farklı şekillerde nasıl etkileyeceğini yakınlaştırdık. Örneğin, meşe ve selvi gibi türler en büyük artışı Kuzeydoğu'ya verecek, ancak alerjenler insan sağlığı ve ekonomi için sonuçlarıyla birlikte hemen her yerde yükselişte olacak.

Kafanız sadece bunu düşünmekle çarpıyorsa, en azından polen dalgalarının ne zaman geleceğini önceden bilmek için bazı iyi haberlerimiz de var. Daha doğru yerel polen tahminleri geliştirmek için bu çalışmadaki modeli kullanmaya çalışıyoruz.

poster-climate-change-pollen-1-1-1.jpg

POLEN NEDEN ARTIYOR

Temel bilgilerle başlayalım. Polen - çimenler ve bitkiler tarafından üretilen toz benzeri taneler - bir bitkinin üremesi için erkek genetik materyali içerir.

Ne kadar polen üretildiği bitkinin nasıl büyüdüğüne bağlıdır. Artan küresel sıcaklıklar birçok alanda bitki büyümesini hızlandıracak ve bu da polen üretimini etkileyecek. Ancak sıcaklık, denklemin sadece bir parçasıdır. Gelecekteki polen artışının en büyük itici gücünün artan karbondioksit emisyonları olacağını bulduk .

Daha yüksek sıcaklık, büyüme mevsimini uzatacak ve bitkilere polen yaymak ve üremek için daha fazla zaman tanıyacaktır. Bu arada karbondioksit, fotosentezi besler, böylece bitkiler büyüyebilir ve daha fazla polen üretebilir. Karbondioksit seviyelerinin polen artışları üzerinde gelecekte sıcaklıktan çok daha büyük bir etkisi olabileceğini bulduk.

Soldaki haritalar, üç bitki türü için gün cinsinden son ortalama polen mevsimi uzunluğunu gösterir: platanus veya çınar gibi çınar ağaçları; betula veya huş ağacı; ve ambrosia veya ragweed. Sağdaki haritalar, karbondioksit emisyonlarının yüksek oranda devam etmesi durumunda yüzyılın sonuna kadar toplam gün sayısında beklenen değişiklikleri göstermektedir. [Fotoğraf: Konuşma]

POLEN DEĞİŞİKLİKLERİ BÖLGEYE GÖRE DEĞİŞİR

Tüm polenleri geçmiş araştırmalarla aynı şekilde tedavi etmek yerine 15 farklı polen türüne baktık.

Tipik olarak, tozlaşma kış sonlarında ve ilkbaharda yapraklı yaprak döken ağaçlarla başlar. Alder, huş ağacı ve meşe, dut gibi diğerleri olmasına rağmen, alerjiye neden olan en iyi üç yaprak döken ağaçtır. Daha sonra yaz aylarında otlar çıkar, ardından yaz sonunda yakup otu gelir. Güneydoğu'da, dağ sediri ve ardıç gibi yaprak dökmeyen ağaçlar (selvi ailesinden) Ocak ayında başlar. Teksas'ta “sedir nezlesi” saman nezlesinin karşılığıdır.

Kuzeydoğuda, birçok alerjenik ağaç için polen mevsimlerinin, sıcaklıklar ve karbondioksit emisyonları arttıkça giderek daha fazla örtüşeceğini bulduk. Örneğin, eskiden meşe ağaçları önce polen salıyor, sonra huş ağacı tozlaşıyordu. Şimdi polen mevsimlerinin daha fazla örtüştüğünü görüyoruz.

Genel olarak polen mevsimi, kuzey bölgelerdeki daha büyük sıcaklık artışları nedeniyle kuzeyde güneye göre daha fazla değişecektir.

Florida, Georgia ve Güney Carolina dahil olmak üzere Güneydoğu bölgeleri, gelecekte büyük çim ve yabani ot polen artışları bekleyebilir. Kuzeybatı Pasifik, kızılağaç polen mevsiminin erken döneminden dolayı bir ay önce en yoğun polen mevsimini görecektir.

GÜMÜŞ ASTAR: POLEN TAHMİNİNİ İYİLEŞTİREBİLİRİZ

Çoğu polen tahmini şu anda çok geniş bir tahmin sağlıyor. Sorunun bir kısmı, polen sayımı için çok fazla gözlem istasyonu bulunmamasıdır. Çoğu alerji klinikleri tarafından işletiliyor ve ülke genelinde dağıtılan bu istasyonların 100'den azı var. Yaşadığımız Michigan'da hiç yok.

Aslında farklı polen türlerini ölçmek çok emek yoğun bir süreçtir. Sonuç olarak, mevcut tahminler çok fazla belirsizliğe sahiptir. Bunlar muhtemelen kısmen bir istasyonun geçmişte gözlemlediklerine ve hava durumu tahminlerine dayanmaktadır.

bahar-alerjisi-16-9-1552887226-880x495.webp

Modelimiz, bir tahmin çerçevesine entegre edilirse, ülke genelinde daha hedefli polen tahminleri sağlayabilir.

Ağaçların nerede olduğunu uydu verilerinden ve yer araştırmalarından tahmin edebiliriz. Polen çıktığında sıcaklığın nasıl etkilediğini de biliyoruz - buna polenin fenolojisi diyoruz. Bu bilgilerle, havaya ne kadar polen girdiğini bulmak için rüzgar, bağıl nem ve yağış gibi meteorolojik faktörleri kullanabiliriz ve atmosferik modeller gerçek zamanlı bir tahmin oluşturmak için nasıl hareket ettiğini ve etrafta estiğini gösterebilir.

Tüm bu bilgiler, polenlerin uzayda ve zamanda nerede olabileceğine bakmamıza izin veriyor, böylece alerjilerle uğraşan insanlar, bölgelerinde neler olduğunu bilecekler.

Şu anda bir Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi laboratuvarı ile bu bilgiyi hava kalitesi tahmini için bir araca entegre etmenin yolları hakkında konuşuyoruz.

Uzun vadeli polen projeksiyonları söz konusu olduğunda hala bazı bilinmeyenler var. Örneğin, bilim adamları, bitkilerin neden bazı yıllarda diğerlerinden daha fazla polen ürettiğini tam olarak anlamıyorlar. Bunu modellere dahil etmenin iyi bir yolu yok. Karbondioksit seviyeleri çatıdan geçerse bitkilerin nasıl tepki vereceği de tam olarak belli değil. Ragweed ve konut ağaçlarının da yakalanması zordur. Bu bitkilerin ABD'de nerede büyüdüğünü gösteren çok az ragweed araştırması var, ancak bu geliştirilebilir.

POLEN SEVİYELERİ ZATEN YÜKSELİYOR

2021'de yapılan bir araştırma, Kuzey Amerika'da genel polen mevsiminin 1990'dakinden yaklaşık 20 gün daha uzun olduğunu ve polen konsantrasyonlarının yaklaşık %21 arttığını buldu.

Gelecekte artan polen seviyeleri, birkaç burun çekme ve baş ağrısından çok daha geniş bir etkiye sahip olacaktır. Mevsimsel alerjiler nüfusun yaklaşık %30'unu etkiler ve sağlık maliyetlerinden kaçırılan iş günlerine kadar ekonomik etkileri vardır .

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.