İnsanlar Mars'a Ne Zaman Gidecek? İşte Bildiğimiz Her Şey!

İnsanlar Mars'a Ne Zaman Gidecek? İşte Bildiğimiz Her Şey!

NASA, SpaceX ve diğerleri, Mars'a ilk insanlı misyonlar üzerinde çalışıyorlar. Ancak, bunun gerçekleşmesi için hala birkaç yıl olabilir.

Mars'ın insan kolonizasyonu uzun zamandır bilimkurgu konusuydu, ancak ilk astronotun Kızıl Gezegene ayak basması çok uzun sürmeyebilir. Mars atmosferi şu anda yaşam için elverişsizdir, ancak bazı kanıtlar geçmişte yaşamı barındırmış olabileceğini düşündürmektedir. Sondalar, donmuş suyun varlığını ve gezegenin yaşamı destekleyen yaşanabilir bir çevreye sahip olabileceğini düşündüren diğer kanıtları buldu.

Mars'a başarılı bir şekilde inen ilk uzay aracı, 1971'de Mars yüzeyine temas eden ve sonraki birkaç saniye içinde başarısız olan Sovyet Mars 3 uzay aracıydı. İlk tam başarılı Mars inişi, 1976'da Kızıl Gezegene inen Viking 1'di. Kızıl Gezegeni araştırmak ve yaşam belirtileri aramak için bir NASA misyonunun parçasıydı. O zamandan beri, 2012'de inen Curiosity gezgini ve geçen yıl inen Perseverance gezgini de dahil olmak üzere Kızıl Gezegene çok sayıda başarılı insansız görev yapıldı.

Çeşitli uzay ajansları, önümüzdeki yıllarda insanları Mars'a indirmeyi hedefliyor. NASA'nın, 2030'larda Mars'a ilk insanlı görevi göndermede başarılı olacağı konusunda iyimser olduğu söyleniyor, ancak uzun vadeli görevler çok daha uzun sürebilir. 2015 yılında, NASA Yöneticisi Charles Bolden, Jr., MarsDaily'ye göre , insan misyonunu destekleyen Perseverance gezici ile, mars'a ilk mürettebatlı uçuşun 2030'da gerçekleşebileceğini söyledi. Ayrıca, astronotların gezegende kendi üslerini inşa etmek zorunda kalmayacaklarını, çünkü dünyadan gönderilen robotların işi onlar için önceden yapmış olacağını iddia etti.

mars.webp

Elon Musk 10 Yıl İçinde Mars'a İnsan Göndermek İstiyor

Özel uzay araştırma şirketleri de Mars misyonları üzerinde çalışıyor ve önümüzdeki on yılda Kızıl Gezegene mürettebatlı uçuşlar göndermeyi hedefliyor. SpaceX, şirketin kurucusu ve CEO'su Elon Musk'ın yakın zamanda insanların en erken 2029 yılına kadar Kızıl Gezegene ineceğini söylemesiyle bu konuda liderliği alıyor. Musk daha önce SpaceX'in beş ila on yıl içinde Mars'a mürettebatlı bir misyon indirmeyi hedeflediğini söylemişti.

Uzay meraklıları, Mars'a olası bir insanlı görev için heyecanlı olsalar da, önlerinde gerçek zorluklar var. İlk olarak, mevcut teknoloji ile Kızıl Gezegene ulaşmak yaklaşık dokuz ay sürüyor, bu nedenle bir gidiş-dönüş, yerinde araştırma için gereken süre de dahil olmak üzere iki ila üç yıl arasında sürebilir. Bu süre boyunca astronotların yiyecek, su ve oksijene ve ayrıca radyasyondan korunmaya ihtiyacı olacak. Mars kaynaklarını su, yakıt ve inşaat malzemeleri için toplayacak bilinen bir teknoloji olmadığı için , her şeyin dünyadan alınması gerekecek ve bu da uzay turistleri için büyük bir engel olacak. Genel olarak, Mars'a bir gezi vaadi cazip geliyor, ancak gerçeğe dönüşmeden önce birçok yarım kalmış ucun bağlanması gerekecek.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.