Elektrikli Araçlar Benzinli Arabalar Kadar Uzun Ömürlü mü?

Elektrikli Araçlar Benzinli Arabalar Kadar Uzun Ömürlü mü?

Benzinli ve dizel motorların bir zamanlar yeni teknoloji olması ve atlı halk tarafından kakalanması gibi, modern akülü elektrikli araçlar (EV) da aynı eleştirilerle karşı karşıya. Benzinli araçlar ve dizel araçlar kadar elektrikli araçlar da yollarda...

İlk otomobilin üretimden günlük sürücüye, hurdalıkta bir küp haline gelmesinden bu yana, araba ve kamyon ömrü uzuyor. Irv Gordon'un 3,2 milyon millik 1966 Volvo P1800S ve Matt Farah'ın 1996 milyon millik Lexus LS400'ü gibi birkaç aykırı değere rağmen, tipik bir otomobilin artan ömrü cesaret verici. 1977'de ortalama bir Amerikan arabası sadece 5.5 yaşındaydı. 1995'te 8,4 yıldı ve 2020'de ortalama 11.9 yıla ulaştı.

Bu, günümüzün tipik sürücü beklentileri ve bunları karşılamak için uygulanan teknik gelişmeler hakkında çok şey söylüyor: İnsanlar uzun ömürlü arabalar istiyor. EV veya benzinle çalışan, bugün satın aldıkları herhangi bir otomobilin uzun yıllar boyunca güvenli, verimli ve güvenilir olmasını bekliyorlar.

Yine de, bir otomobilin ne kadar iyi yapıldığına bakılmaksızın, herhangi bir aracın nerede ve nasıl sürüldüğü ve bakımının yapıldığı, kullanım ömrü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sert sürüş, aşırı yükleme, korozyon ve ihmal, herhangi bir aracı daha kullanıma hazır olmadan yok eder, ancak bakımlı araçlar artık en az 150.000 mil ulaşana kadar aşınmış olarak kabul edilmez.

Hiçbir araç hatasız değildir, ancak EV'lere daha uzun bir kullanım ömründe daha iyi bir şans verme eğiliminde olan bazı şeyler vardır.

2021/12/06/toyoto-uygun-fiyatli-elektrikli-otomobiller-icin-tarih-verdi.jpg

EV Anahtar Bileşen Ömrü

Elektrikli bir araç veya geleneksel bir araç satın alma arasında karar vermeye çalıştığınızda, ömür karşılaştırmasından çıkarılacak birkaç ortak bileşen vardır. Her iki tür de aşağıdaki benzerlikleri içerir:

  • Modern araç şasisi ve gövde yapısı, çevresel faktörlere bağlı olarak aracın ömrünü uzatır.
  • Radyo, navigasyon sistemi, farlar, arka lambalar ve elektrikli camlar gibi elektrikli sistemler genellikle 10 yıldan fazla dayanır.
  • Direksiyon ve süspansiyon bileşenleri tipik olarak 6 ila 10 yıl sürer.
  • Lastikler, sürüş alışkanlıklarına ve hizalama bakımına bağlı olarak genellikle 4 veya 5 yıl dayanır.
  • Silecekler ve kabin filtreleri, çevresel faktörlere bağlı olarak tipik olarak her 6 ila 12 ayda bir değiştirilir.
  • 12 V pil de aynıdır ve tipik sürüşte tipik olarak 5 ila 7 yıl sürer.
  • Fren hidroliği ve kaliperler aynıdır ve genellikle iki yılda bir servis gerektirir.

Öte yandan, geleneksel araçlar ile elektrikli araçlar arasında büyük farklılıklar bulunmaktadır. Modern konvansiyonel güç aktarma organlarının uygun bakımla uzun ömürlü olduğu kanıtlansa da, çoğunlukla piller gibi kritik bileşenlerin maliyeti nedeniyle elektrikli araç aküleri ve motorlarına genellikle adil bir görünüm verilmez.

Öyle olsa bile, büyük elektrikli araç bileşenleri en az benzinli muadilleri kadar iyidir.

Motor

Elektrikli Arabanın Motor Yuvasında Elektrik Motorunun Yakın Çekimi

Elektrik motorları, bir motordaki birkaç yüz parçaya kıyasla tipik olarak tek bir hareketli parçaya sahiptir. Elektrikli motor bakımı, her 100.000 km'de bir soğutma suyu değişimi ile sınırlıdır. Motorlar, soğutma sıvısına ek olarak, o sırada düzenli yağ değişimleri, hava filtreleri ve olası bujiler gerektirir. Hem motorların hem de motorların 20 yıldan fazla dayandığı kanıtlanmıştır.

Bulaşma

Üstte Hayır simgesinin yer aldığı bir şanzıman onarımının yakından görünümü.

Elektrikli araçlar genellikle şanzımanla donatılmadığından, yalnızca tek bir vites küçültmeyle donatıldığından, şanzıman ömrü karşılaştırmasında açık ara kazanan onlar. Modern geleneksel araçlar için, manuel ve otomatik şanzımanlar tipik olarak 15 yıldan fazla dayanır ve en az 100.000 km'de bir sıvı bakımı gerektirir.

pil

Bir Tesla S Modeli pil oluşturmak için birbirine bağlanan Tesla S Model pil modülleri.
Pil oluşturmak için birbirine bağlanan Tesla S Model pil modülleri.

Lityum-iyon pil paketleri pahalıdır , ancak uzun süre dayanırlar. Şimdiye kadar, tipik EV pilinin yaklaşık 20 yıl, yaklaşık 200.000 mil dayandığı kanıtlandı. Tesla'nın şu anda 11.9 yıl olan ortalama bir araçtan çok daha uzun süre 1.000.000 mil dayanacak bir EV pili geliştirdiği söyleniyor. Büyük EV üreticileri, son on yılda çok az pil değişimi bildiriyor.

frenler

Bir EV'yi yavaşlatmanın aslında enerjiyi aküye geri beslemek için nasıl dönüştürdüğünü gösteren çizim.

Fren hizmetleri ilginç bir karşılaştırma sunuyor. Elektrikli araçlar, aracı yavaşlatmak için rejeneratif frenleme kullandığından, hidrolik fren sistemi çok fazla kullanılmamaktadır. Geleneksel araç frenleri, araç tipine ve sürücü alışkanlıklarına bağlı olarak 25.000 ila 65.000 mil arasında sürerken, hibrit ve EV balatalarının ve rotorlarının çok daha uzun süre dayandığı bilinmektedir. Bazı hibrit ve EV sahipleri, frenlerinin 100.000 milden fazla sürdüğünü bildiriyor.

Elektrikli Arabaların Bakımı Önemlidir!

Elektrikli araçların daha basit güç aktarma organları daha az servis gerektirir ve bu da aslında gerekli servisleri daha kritik hale getirir. Elektrikli aracınızı nasıl sürdüğünüz, şarj ettiğiniz ve bakımını nasıl yaptığınız, tıpkı benzinli bir araçta olduğu gibi, ne kadar süreceği konusunda büyük rol oynayacaktır. Dikkat edilmesi gereken iki temel alan vardır.

Soğutma Sistemi Kontrolleri

Soğutma sistemi bakımı önemlidir. Aktif ve pasif ısıtma ve soğutma kombinasyonu, en iyi kullanım ömrü için pil takımını 70 °F civarında tutar. Soğutma sıvısı veya hava filtresinin değiştirilmesi gibi soğutma sistemi bakımına çok dikkat edin.

Pil Şarj Uygulamaları

Şarj uygulamaları kritik öneme sahiptir. Batarya yönetim sistemi (BMS), bataryayı korumak için şarj oranlarını yönetirken, esas olarak Seviye 2 şarj cihazlarını şarj ederek üzerinize düşeni yapabilirsiniz. Seviye 3 şarj istasyonlarını yolculuklarda kullanabilirsiniz, ancak bu yüksek güçlü şarj cihazlarının düzenli ve tutarlı kullanımı pil ömrünü etkiler.

Elektrikli Arabaların Ömrü En Az Benzinli Arabalar Kadardır

Son on yılda hem geleneksel hem de elektrikli araçlardaki teknolojik gelişmeler göz önüne alındığında, ikisinin de uzun ömürlülük sorunları olmadığı görülüyor. Sorumlu sürüş ve bakım alışkanlıkları ile her ikisi de çok daha uzun olmasa da en az on yıl sürmelidir.

Hükümetin ve otomobil üreticisinin güveni, gerçek olmasa da EV'nin uzun ömürlü olma arzusunu yansıtıyor gibi görünüyor. EV'lere olan güveni teşvik etmek için, federal kurallar artık otomobil üreticilerinin pil ve elektrik motoru gibi ana bileşenleri sekiz yıl veya 100.000 mil boyunca kapsamasını şart koşarken, California bunu 10 yıl veya 150.000 mil uzatıyor. Bazı EV otomobil üreticileri, geleneksel araç garantilerinde neredeyse hiç duyulmamış bir şey olan ömür boyu garanti bile sunuyor.

Yeni bir araç satın alıyorsanız, size en uygun arabayı seçebileceğinizi bilmek güzel. Sonunda, fiyatlandırma ve bulunabilirlik daha rekabetçi hale geldikçe, elektrikli bir araç seçmemek muhtemelen riskli bir bahis gibi görünecek.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.