Bu Tuhaf, Eğik Kara Delik Astronomları Şaşırttı

Bu Tuhaf, Eğik Kara Delik Astronomları Şaşırttı

Bilim adamları, ekseni yörünge düzlemine göre kabaca 40 derece yanlış hizalanmış, oluşum teorilerine meydan okuyan dönen bir kara delik gördüler.

Kara delikler uzaydaki en gizemli nesnelerden biridir ve eğik bir eksen üzerinde dönen oldukça tuhaf bir kara deliğin son keşfi, bu kozmik devlere bir başka gizem boyutu daha ekledi. Ne yazık ki, bir kara deliğin dönüş hızını ölçmek kolay bir iş değil. Bu öncelikle, ışığın kaçmasına bile izin vermemeleri gerçeğiyle ilgilidir ve bilim adamlarını, kara deliği besleyen madde diski gibi vekillerden gelen X-ışınları gibi dolaylı yöntemleri benimsemeye zorlar. 2013'te bilim adamları, NGC 1365 galaksisinin merkezindeki kara deliği incelemek için alternatif bir yaklaşıma güvendiler ve dönüş hızının ışık hızının yüzde 86'sı civarında bir yere düşeceğini hesapladılar.

Bununla birlikte, belirli süreçler, çok daha hızlı gerçekleşen bir kara delik ile ilişkilidir. Örneğin, 2020'de bilim adamları, Messier 87 galaksisindeki kara deliğin, ışığın hızının yüzde 99'unu aşan bir hızda enerjili parçacık jetleri fırlattığını gözlemlediler. Geçen yılın sonlarında, araştırmacılar nihayet bir kara delikten fırlatılan parçacıkların nasıl bu kadar yüksek hızda hareket edebildiklerine dair gizemi çözdüler ve bilim adamlarının güçlü bir manyetik alanın onları hızlandırdığı sonucuna vardılar. Ancak dönme davranışı söz konusu olduğunda, teorik modeller, yörünge düzlemine dik olan bir eksene hizalanmış bir kara deliğin döndüğünü öne sürüyor. Aynı zamanda patlattığı göreceli jetlerin yönüdür.

Ancak yeni bir keşif bu teoriye meydan okuyor. Turku Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, MAXI J1820+070 ikili yıldız sistemindeki kara deliğin oldukça yanlış hizalanmış olduğunu fark etti. Ekip, tek kara deliğin ikili sistemin yörüngesine karşı ölçülen yaklaşık 40 derecelik bir eğime sahip olduğunu gözlemledi. Bilim adamları , dönme eksenini yüksek derecede doğrulukla belirlemek için kara delikten çıkan jetlerin ürettiği parlak optik ve X-ışını radyasyonu ve radyo emisyonlarını incelediler.

nasa-artistic-visualization-of-a-black-hole-shooting-plasma-jet-makrokedi.jpg

Doğumdan Sonra Hizalamadan Atıldı

Bilim adamları ayrıca daha iyi bir yönlü girdi elde etmek için polarimetrik teknikler ve garip gözlem yapmak için spektroskopik yöntemler uyguladılar. Hatırlamak gerekirse, Keck Gözlemevi'ndeki spektroskopik aletler, yakın zamanda yıldızlarından gelen yoğun radyasyonlar nedeniyle atmosferini kaybeden ve yavaş yavaş mini-Dünyalara dönüşen iki mini-Neptün'ün keşfine katkıda bulundu. Garip bir şekilde eğik kara deliğe geri dönen bilim adamları, yörünge ekseni ile kara delik dönüşü arasındaki 40 derecelik bir değişimin onları şaşırttığını belirtiyorlar. Şimdiye kadar, gökbilimciler, bu kozmik devlerin etrafındaki uzay-zaman bükülmesinin kavisli doğasını tahmin eden modellere dayanan dönen kara delikler durumunda yanlış hizalamanın çok küçük olduğuna inanıyorlardı.

Science dergisinde yayınlanan en son keşfin merkezindeki kara delik, güneşin yaklaşık sekiz katı ağırlığa sahipken, yörüngesinde dönen yıldız, Dünya'nın ev sahibi yıldızının kabaca yarısı kadardır. Kara deliğin neden eğik olduğuna gelince, bilim adamları, ana yıldız şiddetli bir şekilde çöktüğünde ve uzayda madde emen bir dönen anomaliye dönüştüğünde büyük bir tekme aldığından şüpheleniyorlar. 'Doğum vuruşu' süpernova patlamasından sonra parçacıkların belirli bir yönde fırlatılması ve komşu nesnelere kıyasla kara deliğin hizasının dışına çıkması nedeniyle gerçekleşmiş olabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.