Ukrayna'nın İşgali Çip Kıtlığını Uzatacak mı?

Ukrayna'nın İşgali Çip Kıtlığını Uzatacak mı?

Ukrayna ve Rusya, mikroçip üretmek için kullanılan önemli malzemeleri ihraç ederek, çatışmanın çip kıtlığını uzatabileceğine dair korkuları ateşliyor.

Teknoloji endüstrisi Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle uzun süreli bir mikroçip sıkıntısıyla karşı karşıya kalabilir, çünkü her ikisi de çipleri üretmek için kullanılan temel bileşenlerin önde gelen ihracatçıları.

Çip kıtlığı başlangıçta COVID-19 pandemisinin dünyayı tüketmesinden kısa bir süre sonra başladı ve hem üreticilerin hem de tüketicilerin işlemci almak için sert önlemler almasına neden oldu. Tarihsel olarak öngörülebilir sürüm programında gecikmeler yaşayan Apple gibi sağlam üretim sözleşmeleri olan en büyük şirketler bile etkilendi. Kıtlık, tüketici ürünlerinin bulunamaması, yönetim kurulu genelinde artan MSRP'ler ve yüzücüler tarafından taşan yeniden satış pazarı ile sonuçlandı.

Tayvan Yarı İletken İmalat Şirketi (TSMC) ve Intel gibi mikroçip imalat işinde önde gelen şirketler, bu arz ve talep sorunlarını azaltmak için yeni tesislere yatırım yaptı. Yine de bir tesisi çalışır duruma getirmek için gereken süre nedeniyle, TSMC ve benzeri şirketler kıtlığın 2022'de sona ermesini beklemiyorlar. Aslında, çip kıtlığınının 2023'e kadar uzamasına hazırlanıyorlar. Devlet kurumlarının düşündüğü gibi kıtlık için önlem alınıp alınmaması, uluslararası çatışmalar, zaten uzun süredir devam eden tedarik zinciri sorunları için yeni zorluklar ortaya çıkarıyor. Birçok ülke, odaklarını Rusya'nın, mikroçip bileşenlerini üreten iki ülkeyi içeren ve teknoloji endüstrisini bozabilecek ekonomik yaptırımlarla sonuçlanan Ukrayna'yı işgaline adadı.

microchip-makrokedi.jpg

24 Şubat 2022'de işgale yanıt olarak ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın yarı iletken bileşenleri içeren ihracatını ciddi şekilde etkileyecek ortak ekonomik yaptırımlar açıkladı. Beyaz Saray, " Bugünkü eylemler, Rusya'nın ekonomisi, finansal sistemi ve son teknolojiye erişim üzerinde derin etkisi olacak kapsamlı mali yaptırımlar ve sıkı ihracat kontrollerini içeriyor " dedi . Amerika Birleşik Devletleri'ne ek olarak, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Japonya ve Birleşik Krallık, Rusya'ya güçlü ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Bu, zayıflamış yarı iletken endüstrisini etkileyecek , çünkü hem Rusya hem de Ukrayna, çipleri üretmek için gerekli neon gazı ve paladyumu sağlıyor.

Teknoloji Endüstrilerinde Beklenen Kıtlıklar Ve Enflasyon

chippp-makrokedi.jpg

Bir CNBC raporuna göre, Rusya, çelik üretimi sürecinde üretilen önemli bir neon gazı kaynağıdır. Gaz daha sonra neon gazının arıtılmasında uzmanlaşmış Ukrayna merkezli bir şirket tarafından arıtılıyor. Neon gazı ve paladyum arzı, işgalden ve bunun sonucunda ortaya çıkan ekonomik yaptırımlardan, özellikle ABD yarı iletken endüstrisine zarar vermekten etkilenecek . Rapora göre, endüstrinin neon gazı ithalatının neredeyse tamamı Rusya ve Ukrayna'dan geliyor. Rusya-Ukrayna ihtilaflarının geçmişine bakıldığında, piyasanın enflasyon endişeleriyle karşı karşıya kalması bekleniyor. 2014 yılında Kırım Yarımadası'nın ilhakı nedeniyle neon gazı fiyatlarında altı kat artış görüldü.

Kıtlığı önlemek için hangi menkul kıymetlerin mevcut olabileceği açık değil , ancak geçen ay Beyaz Saray'ın üreticileri bir çatışmanın sektörü bozabileceği konusunda uyardığı bildirildi. Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi daha önce Reuters'e verdiği demeçte, " Bunun bir kısmı, Rusya'nın tedarik zincirlerine müdahale eden adımlar atması durumunda şirketlerin aksamalara hazır olmasını sağlamak için şirketlerle birlikte çalışıyor " dedi . ABD ve müttefiklerinin erken tepkisi, büyük ekonomik yaptırımların kanıtladığı gibi, işgale karşı sert bir duruş oldu ve uzun süreli bir çatışma devam ederse ABD'deki mikroçip sıkıntısı hem arz sorunlarıyla hem de fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.