SON DAKİKA: Sert Yaşanan Kripto krizi borsaları ne kadar etkiler?

SON DAKİKA: Sert Yaşanan Kripto krizi borsaları ne kadar etkiler?

FTX’in iflasın eşiğine gelmesi geçtiğimiz gün kripto borsalarından hisse senetlerine kadar her alanda etkilerini gösterdi. Uzmanlar krizin kısa vadede borsalardaki risk iştahını düşüreceğini öngörüyor.

Kripto krizi borsaları ne kadar etkiler?

FTX’in iflasın eşiğine gelmesi geçtiğimiz gün kripto borsalarından hisse senetlerine kadar her alanda etkilerini gösterdi. Uzmanlar krizin kısa vadede borsalardaki risk iştahını düşüreceğini öngörüyor.

Yatırımcılar FTX’in olası bir iflası konusunda endişeli. Bir zamanlar ticaret hacmiyle dünyanın en büyük üçüncü dijital varlık borsası olan FTX’in iflası halihazırda çökmüş olan kripto paraları ve hisse senetlerini etkileyebilir

Son gelen bilgilere göre dev kripto borsası Binance Çarşamba günü FTX’i satın alma teklifini geri çektiğini duyurdu. Açıklamada, "Başlangıçta umudumuz, FTX müşterilerine likidite sağlamada destek olabilmekti, ancak sorunlar bizim kontrolümüzün veya yardım etme kabiliyetimizin ötesinde" değerlendirmesinde bulunuldu.

Wall Street Journal, FTX'in son günlerde para çekme talepleri nedeniyle 8 milyar dolara varan bir açıkla karşı karşıya olduğunu bildirdi ve konuya aşina olan insanlara atıfta bulundu. Bloomberg'ün haberine göre, FTX'in CEO'su Sam Bankman-Fried, yatırımcılara şirketin nakit enjeksiyonu olmadan iflas başvurusunda bulunması gerekeceğini söyledi.

CoinDesk verilerine göre, çarşamba günü Bitcoin %15'ten fazla düşerek Kasım 2020'den bu yana en düşük seviye olan 15.554 dolara kadar düştü. Dünyanın en büyük kripto para birimi yılbaşından bu yana %60'tan fazla değer kaybetti. Ether ise aynı gün %19 düşerek yaklaşık 1.085 dolara kadar geriledi.

2022 yılı blockchain ağı Terra, kripto kredi firması Celsius ve kripto hedge fonu firması Three Arrows gibi birçok büyük kripto oyuncusunun iflasına sahne olmuştu. FTX de bu akımı takip eden dev şirketlerden biri olabilir. FTX, bu yılın başlarında Voyager ve BlockFi de dahil olmak üzere birçok zor durumdaki dijital varlık şirketi için kurtarıcı olarak hareket etmişti. MarketWatch’un haberine göre analistler, FTX'in iflas krizinin yatırımcı duyarlılığına daha da zarar verebileceğini belirtiyor.

Varlık yönetimi şirketi Bitwise’ın Baş Yatırım Sorumlusu Matthew Hougan, “Bunun gibi olaylar, piyasayı aşağı çeken kısa vadeli zorunlu satışlar yaratır. Tüm bu olayların ardından yatırımcılar aylarca sürebilecek bir süre için uzaklaşacak başka bir kötü gelişmenin gerçekleşeceği korkusuyla piyasaya geri dönmekte tereddüt edeceklerdir” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca, VanEck'in Portföy Yöneticisi Pranav Kanade'ye göre söz konusu kriz hisse senedi piyasalarına da yayılabilir. Kanade, “Mevduatlarını FTX.com’da sıkışmış insanlar var ve paralarını çıkaramıyorlar. Ayrıca kripto fiyatları büyük ölçüde bir düzeltme etkisi altında. Bu da yatırımcı psikolojisini ve yatırımcı risk iştahını etkiliyor” açıklamasında bulundu.

ABD borsalarında çarşamba günü üç büyük endeks de kırmızıyı gösterdi. Dow Jones Endeksi %1,95, S&P 500 Endeksi %2,1 ve Nasdaq Endeksi %2,5 düşüşle kapandı.

Schwab Finansal Araştırma Merkezi’nin Ticaret ve Türev Ürünleri Genel Müdürü Randy Frederick kapanışın ardından yaptığı açıklamada, “Bugün hisse senetlerinde görülen düşüşlerin çoğunluğu ara seçimlerden değil kripto para piyasasıyla ilgili gelişmelerden kaynaklandığını iddia ediyorum” dedi.

Frederich geleneksel finans yapılarının kriptoya kabaca %3 ila %6 oranında yatırım yaptığını düşünse de hedge fonlarının çok daha fazla yatırım yaptığını tahmin ediyor. Borsa uzmanı kripto şirketleri için için, “Sorun şu ki, hepsi tahminlere dayanıyor” uyarısında bulundu. Frederich çoğu kripto şirketinin şeffaf olmadığını, finansal raporlar sunmasına gerek olmadığını ve sağlam düzenleyici kurum incelemelerinden yoksun olduğunu sözlerine ekledi. Borsa uzmanı, “Bildiklerimizin çoğu bize vermek zorunda oldukları bilgiler” dedi.

Yine de ABD borsası 46 trilyon doların üzerinde bir değer oluştururken kripto piyasasının piyasa kapitalizasyonu çarşamba günü itibariyle sadece 800 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. 3iQ Araştırma Başkanı Mark Connors'a göre, FTX krizinin borsalar üzerinde uzun vadeli bir etkisi olması muhtemel değil.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.