Kızamığın tedavisi nedir? (Kızamığın Bebeklere Zararı)

Kızamığın tedavisi nedir? (Kızamığın Bebeklere Zararı)

Çoğu bebek 12 aylık olana kadar kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısını almaz. İşte o zamandan önce onları en iyi nasıl koruyacağınız.

Sağlık uzmanları hastalığın burada onlarca yıl önce "ortadan kaldırıldığını" ilan ettikten sonra bile, Amerika Birleşik Devletleri'nde ara sıra meydana gelen kızamık salgınlarıyla ilgili manşetleri muhtemelen görmüşsünüzdür. Gerçek şu ki, bu son derece bulaşıcı hastalık, bazen onu yurtdışından ABD'ye getiren aşılanmamış yolcular aracılığıyla hala yayılabilir. Bu herkesi ilgilendiriyor, ancak kızamık aşısı için çok küçük bir bebeğiniz varsa özellikle korkutucu, çünkü kızamık küçük çocuklarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Bebeğinizi aşı olana kadar balonun içine koyamayacağınız için, maruz kalma riskini nasıl azaltacağınız ve çocuğunuz yanlışlıkla hastalığa maruz kalırsa ne yapacağınız aşağıda açıklanmıştır. kızamık nedir? Kızamık (rubeola da denir), bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Belirgin semptomu, baştan başlayıp aşağı doğru yayılan, vücudu kaplayan bir döküntüdür. 5 yaşın altındaki çocuklar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, olası kızamık komplikasyonlarına karşı özellikle savunmasızdır: Kalıcı işitme kaybına neden olabilen kulak enfeksiyonları Bebekleri dehidrasyon riskine sokabilen ishal Bronşit, larenjit veya krup Zatürre Ensefalit olarak bilinen, bir çocuğu zihinsel veya işitme engelli bırakabilen beyin şişmesi ABD'de kızamığa yakalanan yaklaşık her 5 kişiden 1'inin hastaneye yatırılması gerekiyor. Çok nadiren, kızamık ölümcül olabilir. Bebeklere kızamık aşısı ne zaman yapılır? Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, bebeklerin kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısının ilk dozunu 12 ila 15 aylık olduklarında ve ikinci dozu 4 ila 6 yaşları arasında almasını önermektedir.

Çocuğunuz en az 12 aylıksa ve henüz tam olarak aşılanmamışsa, doktorunuz genellikle siz ayrılmadan önce en az 28 gün arayla iki dozun tamamını almasını önerecektir.

Bebeklerde kızamık belirtileri nelerdir?

images-1.jpg

İlk kızamık belirtileri soğuk algınlığı veya gribe benzer ve genellikle virüse maruz kaldıktan yedi ila 14 gün sonra başlar. Onlar içerir:

  • Burun akması
  • Öksürük
  • 104 ° Fahrenheit'te yükselebilen yüksek ateş
  • Kırmızı ve sulu gözler

Yukarıdaki belirtiler ortaya çıktıktan iki ila üç gün sonra, çocuğunuzun ağzında çok küçük beyaz noktalar (Koplik lekeleri olarak bilinir) fark edebilirsiniz.

Çocuğunuzun ilk semptomları başladıktan üç ila beş gün sonra saç çizgisinde küçük, düz kırmızı lekeler belirecektir. Döküntü daha sonra vücuda boyuna, gövdeye, kollara, bacaklara ve ayaklara yayılır ve yaklaşık beş ila altı gün sürer. Noktalar bazı bölgelerde birleşebilir ve bir çocuğun yüksek ateşi olabilir.

Roseola ve kızamık aynı şey mi?

images-1-1.jpgBazı ebeveynler benzer semptomları nedeniyle bebeklerde kızamık hastalığını roseola ile karıştırırlar. "Roseola" ve "rubeola"nın (kızamık için başka bir isim) kulağa aynı gelmesine yardımcı olmaz.

Bunun​​​​​​​la b​​​​​​​irlikte, farklı virüsl​​​​​​​er roseola ve kızamığa neden olur ve roseola sağlıklı çocuklarda nadiren komplikasyonlara neden olur. Roseola enfeksiyonları üç ila beş gün süren yüksek ateş ve bazen boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı ve şişmiş lenf düğümleri ile başlar. Birkaç saatten birkaç güne kadar süren bir kızarıklık daha sonra gelebilir.

İki hastalık arasındaki farkı nasıl anlarsınız? Her virüsün neden olduğu döküntüler biraz farklıdır. Kızamık döküntüsü düzdür ve yüzde başlar, sonra vücuda yayılır.

Roseola döküntüsü ile bazı noktalar yükselebilir ve bunlar gövdede başlar. Döküntü daha sonra yüze, bacaklara ve kollara yayılabilir. Ayrıca bazı noktaların etrafında, üzerine bastığınızda beyaza dönen beyaz bir halka fark edebilirsiniz.

Çocuğunuzun roseola veya kızamık olup olmadığından emin değilseniz veya bebeğinizin semptomlarından endişe duyuyorsanız, hemen çocuğunuzun çocuk doktoruna başvurun.

Bebeklerde kızamık neden olur?

indir-2.jpgKızamığa bir virüs neden olur ve soğuk algınlığına çok benzer şekilde dolaşır. Enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda virüs içeren damlacıklar havaya girer. Bu damlacıklar sonunda düşer ve yakındaki yüzeyleri kirletir.

Aşılanmamış bir bebek daha sonra kontamine hava damlacıklarını soluyarak veya enfekte bir yüzeye dokunarak ve ardından yüzüne dokunarak hastalığa yakalanabilir.

Kızamık virüsü oldukça bulaşıcıdır. Kızamık hastalığına yakalanan bir kişi, çevresindeki aşılanmamış kişilerin yüzde 90'ına bulaşacak ve döküntü geliştirmeden dört gün öncesine (ve dört gün sonrasına) kadar hastalığı yayabilir.

Aşısız bir bebek, hasta bir kişiyle aynı odada olmaktan iki saat öncesine kadar çıksa bile kızamığa yakalanabilir.

Aşağıdaki durumlarda bebeğiniz daha fazla kızamık riski altındadır:

  • aşısız
  • Uluslararası seyahat
  • ABD'de nadir görülen A vitamini eksikliği, ancak daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Bir bebek kızamığa maruz kalırsa ne olur?

Bebeğinizin kızamık virüsü ile temas etmiş olabileceğini düşünüyorsanız, en kısa sürede çocuğunuzun çocuk doktorunu arayın.

Çocuğunuz aşılanmamışsa ve henüz semptom göstermiyorsa, doktorunuz IV immünoglobulin önerebilir. Yeterince erken verildiğinde, bu antikor enjeksiyonu enfeksiyon riskini azaltabilir ve komplikasyon olasılığını azaltabilir.

Çocuğunuzun doktoru ayrıca, virüsle temastan sonraki 72 saat içinde yapılırsa, semptomların şiddetini ve süresini azaltmaya yardımcı olabilecek bir doz MMR aşısı vermeyi önerebilir.

Küçük çocuğunuzun virüse maruz kaldığını düşündüğünüzde veya düşündüğünüzde, doktorunuz kızamık testi için hızlı bir kan örneği alabilir. Tekrar pozitif çıkarsa, sizi yerel sağlık departmanınıza yönlendirebilir ve bebeğinizi döküntü ortaya çıkmadan dört gün önce ve dört gün sonra evde izole etmenizi önerebilir.

Bebeklerde kızamık nasıl tedavi edilir?

Kızamık için özel bir tedavi yoktur. Bebeklerde kızamık tedavileri semptomları yönetmeye odaklanır ve şunları içerir:

  • Ateş düşürücüler. Ateş ve ağrıyı kontrol altına almak için yaşa uygun ilaçlar arasında asetaminofen veya ibuprofen (yalnızca 6 aylık ve daha büyük bebekler için) bulunabilir. Çocuğunuza herhangi bir ilaç vermeden önce doktorunuza danışın ve dozlama talimatlarını dikkatlice izleyin.
  • Tuzlu burun damlaları. Bebeğinizin burnunu düzenli olarak tuzlu su damlalarıyla yıkamak, tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
  • Tuzlu su durulama. Ağzı günde birkaç kez bir tutam tuz ile temiz su ile temizlemek ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
  • Antibiyotikler. Bir reçete, kulak enfeksiyonu veya zatürree gibi kızamığın neden olduğu herhangi bir bakteriyel enfeksiyonun tedavisine yardımcı olabilir, ancak kızamığın kendisini değil.
  • A Vitamini Doktorunuz, kızamık şiddetini azaltmaya yardımcı olabilecek yüksek dozda A vitamini önerebilir.

Yeni doğan bebeğimi kızamıktan nasıl koruyabilirim?

Yeni başlayanlar için, bebeğinizle kimin etkileşime girdiğine dikkat edin. Çocuğunuzu, aşılanmamış, seyahat etmiş veya kızamık olan bir bölgede yaşamış olan herkesten uzak tutun.

Bebeğinizle birlikteyken sinema salonları ve alışveriş merkezleri gibi kalabalık kapalı alanlardan kaçınmak da en iyisidir.

Kızamık salgınının olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, MMR aşısını erken yaptırmayı da içerebilecek seçenekleriniz hakkında çocuğunuzun çocuk doktoru ile konuşun.

Aksi takdirde, çocuğunuzun önerilen aşı takvimine uyduğunuzdan ve birinci ve ikinci MMR dozunu zamanında aldığınızdan emin olun. ABD'de bebeklerde kızamık nispeten nadir olsa da, bu iki aşı onun hayatını kurtarabilir.

What to Expect yazı işleri ekibinden ve

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.