İkinci El Telefon Alacaklara İletişim Bakanlığından Önemli Uyarı!

İkinci El Telefon Alacaklara İletişim Bakanlığından Önemli Uyarı!

Cep telefonu kullanan tüketicilerin son zamanlarda şikayetlerini artırması üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığının önemli hamlesi ne? Yetkili yenileme merkezlerini tercih etmenin avantajları nelerdir? İşte ayrıntılar.

Tüketicilerinin haklarını savunan ve mağduriyet yaşamamaları isteyen Ticaret Bakanlığı’ndan kullanıcılar için ikinci el telefon uyarısı geldi. Cep telefonu kullanan tüketicilerin son zamanlarda şikayetlerini artırması üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığının önemli hamlesi ne? Tüketiciler merak ediyor, Ticaret Bakanlığı hangi firmaların sayısını artırdı? Bakanlık uyarıları haberimizde. Şimdi detaylar

Ticaret Bakanlığı’ndan ikinci el telefon uyarısı!

Tüketicilerin yoğun şekilde şikayette bulunduğu Ticaret Bakanlığı, özellikle yenilenmiş ikinci el telefon satın almak isteyen kullanıcılara önemli uyarılarda bulundu. Artan şikayetler üzerine tüketici haklarını korumak için harekete geçen Ticaret Bakanlığı, en çok şikayet konusu olan cep telefonları için esasları yeniden belirledi. Belirlenmiş standartlara uygun şekilde yenilenerek satılması için yetkilendiği firma sayısını 11’e çıkaran Ticaret Bakanlığı, ikinci el telefon satın alacak kişiler için de birtakım uyarılarda bulundu. İşte o uyarılar.

Yetkili yenileme merkezlerini tercih edin!

Dolardaki dalgalanma nedeniyle sıfır cep telefonu alamayan tüketiciler ikinci el telefon piyasasına yöneldi. Yoğun bir şekilde artan ikinci el telefon piyasası dolandırıcılarında iştahını kabarttı. Hal böyle olunca dolandırılan vatandaş ve tüketici haklarına hattına yapılan şikayetler de arttı. Özellikle ikinci el telefon satın almak isteyen vatandaşları uyaran Ticaret Bakanlığı herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için vatandaşların, kendileri tarafından yetki ve sertifika verilmiş yenileme merkezlerini tercih etmesi gerektiğini vurguladı.

ikinci-el-telefon.jpg

İşte o önemli uyarı: " Tüketicilerimizin olası bir mağduriyet yaşamamaları için yenilenmiş ikinci el cep telefonu satın alırken Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş yenileme merkezleri aracılığıyla işlem yapmaları önemlidir. Yetkisiz şekilde ‘yenilenmiş ürün’ adı altında cep telefonu satan firmaların iş ve işlemlerinin de Bakanlığımız tarafından takip edildiğinin ve mevzuata aykırı davranan firmalara gerekli idari yaptırımların uygulanacağının hatırlatılmasında fayda görülmektedir."

Firma sayısı artırıldı

Mağduriyetin anormal şekilde artması üzerine yaşanan gecikmeleri önlemek isteyen Ticaret Bakanlığı bunun için de önemli bir karara imza attı. Vatandaşların hızlı bir şekilde hizmet almasını isteyen Bakanlık, yetki sertifikası alarak faaliyetlerine başlayan firma sayısının 11’e çıkardı. İşte konuyla ilgili Bakanlığın açıklaması: " Söz konusu uygulamanın hayatımıza girmesiyle birlikte tüketicilerimiz güvenli ve garantili ikinci el cep telefonu satın almaya başlamış ve bu sistem sayesinde kayıt dışılığın azalmasına, tüketicilerin elinde bulunan atıl cep telefonlarının ekonomiye kazandırılarak israfın önüne geçilmesine ve aynı zamanda ithalat kalemlerinde düşüş sağlanarak dış ticaret dengesine olumlu katkı yapmasına imkan sağlanmıştır. Bunun yanı sıra yetkili merkezlerce yenilenmiş telefonları satın almak isteyen kişiler için KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e çekildi. Böylece daha uygun fiyatlı ürün edinmelerinin yolu açıldı. Yapılan düzenlemeyle yenilenmiş cep telefonlarında taksit sayısı tüketici lehine olacak şekilde fiyatı 5 bin lira ve altındaki cep telefonları için 12 ay, fiyatı 5 bin liranın üzerindeki cep telefonları için 6 ay olarak belirlenmiştir."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.