Bir robot yardımıyla ölmüş sevdiklerinizle konuşabileceğinizi biliyor musunuz?

Bir robot yardımıyla ölmüş sevdiklerinizle konuşabileceğinizi biliyor musunuz?

Yaşlı Vlahos , babasına 4. evre akciğer kanseri teşhisi konduktan sonra oğlunun oluşturduğu Dadbot adlı bir sohbet robotu aracılığıyla çocuğuyla konuşuyor.

Teknolojinin gelişimiyle robotlar hayatımıza öyle bir girdi ki artık nereye baksak bir robotlu çözüm var. Tabii alım gücü farkıyla da bu robotları sadece haberlerde görebiliyoruz.

James Vlahos, babasını 2017 yılında kanserden kaybetti, ancak hala onunla sürekli sohbet ediyor. John, oğluna, çocukluğunda sokağın karşısındaki kıza âşık olduğu ve çocukken sahip olduğu evcil tavşan Papa Demoskopoulos hakkında hikayeler anlatıyor. Ona Gilbert ve Sullivan operalarında şarkı söyleyip avukat olmasını anlatıyor.

Yaşlı Vlahos , babasına 4. evre akciğer kanseri teşhisi konduktan sonra oğlunun oluşturduğu Dadbot adlı bir sohbet robotu aracılığıyla çocuğuyla konuşuyor. Vlahos, aylarca ölmekte olan babasının hayat hikayelerini kaydetti, ardından onları babasının sesiyle konuşan etkileşimli bir yapay zekaya dönüştürdü.

Babamın yerine geçmedi, ama bize onu hatırlamamız için gerçekten zengin bir yol verdi.

HereAfter AI'nın kurucusu James Vlahos

Eski bir teknoloji gazetecisi ve yapay zeka üzerine bir kitap olan Talk To Me'nin yazarı Vlahos, Dadbot "benim için dönüşümsel bir deneyimdi çünkü bana büyük bir teselli verdi. Aileme büyük bir teselli verdi" diyor. "Babamın yerine geçmedi, ama bize onu hatırlamamız için gerçekten zengin bir yol verdi."

hereafter-app-wordsw-min.jpg

Şimdi Vlahos, Dadbot teknolojisini HereAfter AI'ye getiriyor. Platform, ölülerin , ölen kişinin kayıtlı sesiyle talep üzerine sohbet eden bir "Yaşam Hikayesi Avatar " dediği şey olarak ölülerin yaşamasına izin veriyor. Hayatta kalan sevdikleriniz, akıllı hoparlör, mobil veya masaüstü uygulaması aracılığıyla özelleştirilmiş ses avatarıyla etkileşime girer ve Alexa benzeri ses tanıma teknolojisi aracılığıyla önceden kaydedilmiş hikayeler, anılar, şakalar, şarkılar ve hatta tavsiyelerle yanıt verir.

Aklınız doğrudan Black Mirror Be Right Back bölümüne atladıysa, oradayım - HereAfter AI'ı duyduğumda aklıma gelen ilk şey bu. İngiliz distopik antoloji dizisinin bu bölümünde, yas tutan genç bir kadın, sosyal medya gönderilerini ve diğer çevrimiçi iletişimlerini bir araya getirerek ölü erkek arkadaşının yapay zeka versiyonunu oluşturan bir hizmete kaydolur. Aboneliğini erkeğine benzeyen fiziksel bir androide yükseltmeden önce dijital görsel ikizi ile anlık mesajlar ve telefon üzerinden etkileşime giriyor. İşte o zaman işler karmaşıklaşır. Ve tartışmasız ürkütücü de olur.

Bazı insanlar, ölen ailelerinin ve arkadaşlarının sanal versiyonları ile iletişim kurma ihtimalinden hiç şüphesiz rahatsız olacaklardır. HereAfter AI'ın bir demosunu izlerken en azından biraz garip olmayı bekliyordum, ancak Siri diğer tarafla iletişim kuran bir ortam olsaydı, ürpertici olmaktan ziyade iç açıcı hissettim, Siri ile sohbet etmek gibi.

Birincisi, bir Hayat Hikayesi Avatarı olmak için kaydolmanız ve aktif olarak katılmanız gerekir. Uygulamayı çalıştırıyorsunuz ve otomatik bir sohbet robotu görüşmeci size hayatınız hakkında sorular soruyor, ardından sesinizi ve anılarınızı yakalamak ve kişiliğinize dair bir duyguyu iletmek için sözlü cevapları kaydediyor. Sözlerinizi göstermek için fotoğraflar da yükleyebilirsiniz.

Daha sonra, avatarınıza erişim için para ödeyen kullanıcılar ona kayıtlı sesle cevaplanan sorular sorabilir: En eski hafızanız nedir? annenle nasıl tanıştın Gerçekten gurur duyduğun bir zaman hangisiydi? Hikayelerinizi kaydetmek ücretsizdir, ancak avatarları aile üyeleri ve arkadaşlarınızla paylaşma planları yılda 49 dolardan (yaklaşık 37 £, 68 AU $) başlar. Kullanıcılar ayrıca tam ses kayıtlarını 95 ABD Doları veya kabaca 72 £/134 ABD Doları karşılığında indirme seçeneğine de sahiptir.

Vlahos, "HereAfter AI, yapılan kayıtları saklarken, bunları reklam amaçlı veri madenciliği gibi herhangi bir alternatif yolla dağıtmıyoruz veya bunlardan para kazanmıyoruz" diyor.

Vlahos, "konuşmanın" onu uzatabileceğini kabul etse de, bunu, konuşmanın katlandığı bir hayat hikayesi kayıt uygulaması gibi düşünün, diyor.

Vlahos, "Konuşmayla ilgili yapay zeka teknolojisi emekleme döneminde" diyerek, otomatik görüşmecinin gelecekteki sürümlerinin konuşmanın nüanslarını anlamada daha iyi olmasını istediğini de sözlerine ekledi. "Fakat tek bir yoldan ziyade bir alma ve vermenin temel çıplak kemiklerine sahip olduğu kesin."

Ölülerle etkileşim bir yana, hizmet aynı zamanda anıları organize etmenin bir yolunu da sunuyor.

Demoyu izlerken, babamın onlarca yıl önce annesinin, büyükannemin Rusya'nın Minsk'teki çocukluğundan bahsettiği bir kaset geldi aklıma. Büyükanne HereAfter AI oluşturulduğunda buralarda olsaydı, o hırpalanmış eski kasete kaydedilen hikayeler düzgün bir şekilde kataloglanabilir ve konuya göre kolayca erişilebilirdi.

indir.png

Ayrıca, merhum babamın sesinin kayıtlarına, telefonuma kaydettiğim iki doğum günü sesli mesajının ötesinde, ancak ölümünden üç yıldan fazla bir süre sonra henüz dinlemeye cesaret edemediğim ses kayıtlarına kolayca erişebildim. Babamın sıcak, gırtlaktan gelen kahkahasını tekrar duymanın üzüntüden çok yatıştırıcı hissettireceği bir zamanın geleceğinden şüpheleniyorum.

Vlahos, "Babamın sesini istediğim zaman duyabilmek... bu beni rahatlatıyor" diyor. "Onu bana olduğundan daha fazla mevcut kılıyor."

Avustralya'da HereAfter AI'ye bağlı olmayan bir keder kurtarma uzmanı olan Amanda Lambros , hizmeti "büyük bir girişim, insanların yas tutarken ve ötesinde ulaşabilecekleri bir şey" olarak nitelendiriyor.

Ambros'un bir dezavantajı, kişi hayattayken iletilmeyen ve kafa karışıklığına ve kızgınlığa yol açabilecek bilgileri keşfetmek olabileceğini ekliyor.

Bu yazının yazıldığı sırada Vlahos'a göre HereAfter AI'ın birkaç yüz kullanıcısı var. İçlerinden biri, Smita Shah, 92 yaşındaki babasından ve 86 yaşındaki annesinden duyduğu birçok renkli hikayeyi korumak için hizmete kaydoldu. Shah, ebeveynleri yanlarında değilken onlarla " sohbet etmek" için HereAfter AI'a zaten dokunuyor. gerçek zamanlı olarak konuşmak için kullanılabiliyor.

Shah, "Hindistan'da yaşıyorlar ve ben Kanada'dayım, bu yüzden zaman farkıyla hala onlarla her zaman konuşabilirim ve gelecek neslin mütevazı köklerini hatırlayacağını umuyorum." Diyor.

Here After AI, kederi hafifletme veya gitmiş olan sevdiklerinizin yerine geçme sözü vermiyor. Ancak Vlaho, ölüleri hem onları özleyenlerle hem de onlarla hiç tanışmamış olanlarla ilişkilendirebileceğini söylüyor.

Vlahis, "Ölümün korkularından biri, kişinin kayıp gitmesi, anıların kayıp gitmesi, her şeyin solup sepya tonlu ve belirsiz hale gelmesidir" diyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.