Göknur Gıda Halka Arzı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey! – 2023

Göknur Gıda Halka Arzı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey! – 2023

Göknur Gıda’nın halka arzı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı!

Bu yazımızda Göknur Gıda’nın halka arz özelliklerini, şirketi, yatırımlarını ve detaylarını inceleyeceğiz.

İçindekiler:

  • Göknur Gıda Ne İş Yapar?
  • Göknur Gıda Halka Arz Fiyatı Ne Kadar?
  • Göknur Gıda Ne Zaman Halka Arz Olacak?
  • Göknur Gıda Borsa Kodu
  • Halka Arz Büyüklüğü ve Halka Arz Açıklık Oranı Ne Kadar?
  • Göknur Gıda Kimin?
  • Göknur Gıda Halka Arz Yorum
  • Göknur Gıda Nereden Para Kazanıyor?
  • Göknur Gıda Gelirlerinin Kullanım Yerleri
  • Halka Arz Dağıtım Metodu

Göknur Gıda Ne İş Yapar?

1993 yılında kurulan Göknur 4 farklı şehirde kurulu tesislerinde Türkiye’de yetişen sağlıklı ve lezzetli meyve ve sebzelerden meyve suları, konsantreler ve püreler dahil çok çeşitli ürünler üreterek Anadolu’nun meyve ve sebzelerini, katma değerli ürünler haline getiriyor.

Bu ürünler, başta meyve suları olmak üzere, pastalar, şekerlemeler, dondurma ve süt ürünleri gibi birçok nihai gıda ürününde girdi olarak kullanılıyor.

Göknur sahibi olduğu yaklaşık 10 bin dekar ve yönetim hizmeti verdiği yaklaşık 15.000 dekar olmak üzere toplam yaklaşık 25 bin dekarlık bahçede çoğunluğu organik olmak üzere meyve ziraatı faaliyetlerini de yürütüyor.

goknur-halka-arz-1-1024x744.webp

Göknur Gıda Halka Arz Fiyatı Ne Kadar?

Göknur Gıda hissesi 11 TL’den halka arz olacak.

Göknur Gıda Ne Zaman Halka Arz Olacak?

Göknur Gıda halka arzı 8-9-10 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.

Göknur Gıda Sembolü Ne Olacak? Göknur Gıda Borsa Kodu

Göknur Gıda hissesinin sembolü “GOKNR” olacak

Göknur Gıda Halka Arz Büyüklüğü Ne Kadar?

Göknur Gıda halka arzının büyüklüğü 871.7 milyon TL olarak açıklandı.

Göknur Gıda Halka Açıklık Oranı Ne Kadar?

Göknur Gıda’nın halka arz açıklık oranı 35%’dir. Toplamda 78.2 milyon adet lot dağıtılacaktır.

goknur-ortaklari-1024x683.webp

Göknur Gıda Kimin? Göknur Gıda Ortaklık Yapısı

Halka arz öncesi şirket paylarının 83,501%’ine Turkey Juice Company SARL ve 16,499%’una Aslanali Tarım sahiptir. Şirketin toplam oy haklar içindeki oranlar hesaplandığında ise, toplam oy haklarının 70%’i Turkey Juice Company SARL’a ve geri kalan 30%’u Aslanali Tarım’a ait olmaktadır.

Şirketin beklentilerini önemli derecede etkileyebilecek eğilimler genel hatlarıyla, Türkiye’de ve rakip ülkelerdeki hammadde durumu, tüketici tercihleri, fiyat, finansman, kur dengeleri, ülkeler arasi politikalar, ticari anlaşmalar, gümrük mevzuatlar ile COVID-19 sebebiyle yurt içi ve yurt dışındaki karantina önlemlerinin üretim ve tedarik zincirinin halkalarına nasıl etki edeceği belirsizliği olarak sıranalabilir.

Şirketin ana faaliyet konusunun büyük kısmını meyve ve sebze suyu, püresi ve konsantresi üretimi oluşturmaktadır. Meyve ve sebze sezonunda kapasite kullanımı açısından hem meyve ve sebze rekoltesi hem de Türkiye ve dünya piyasasındaki meyve ve sebze fiyatı ile konsantre fiyatı belirleyici unsur olmaktadır.

Meyve ve sebze rekoltesinin düşük olmaıi arz-talep dengesi açısından fiyat seviyesinin daha yüksek olmasına sebep olabilir ve sektör açısından üretim maliyetlerini artırıcı bir etkide bulunabilir. Şirket bu bağlamda muhtemel meyve arzındaki düşüklüğe tedbir olarak sanayi tipi tarımsal faaliyetlerin yaygınlaşması ve sanayiye katılımının sağlanması açısından meyve ve sebze ekimi yapmakta ve yaptırmaktadır.

Tarımda her ne kadar modern yöntemler kullanılarak üretim yapılsa da iklim şartları, küresel ısınma gibi sebeplerden dolayı meyve üretim miktarı azalabilmekte; bu da meyve fiyatlarının yükselmesine sebep olmaktadır.

Meyve ve sebze suyu, konsantresi, püresinde ana girdi meyve ve sebze olduğu için fiyatlardaki yükselmeler maliyetleri etkilemektedir. Şirket bu kapsamda çiftçilerle sözleşmeli sanayi tipi üretim sözleşmeleri yapmaktadır.

Göknur Gıda Finansal Gücü

Şirketin yıllık dönemlere göre gelirleri;

2018 Yılı: 681.494.337 TL

2019 Yılı: 692.976.872 TL

2020 Yılı: 1.171.529.887 TL

2021 İlk 9 Ay: 725.674.720 TL

2022 İlk 9 Ay: 1.232.789.992 TL

Şirketin dönen varlıkları aktifinin Eylül 2021 itibarıyla 62’%sini, 2020 yılında 82%’sini ve 2019 yılında 78%’ini oluşturmaktadır. Eylül 2021 ve Eylül 2020 itibarıyla dönen varlıklar içerisinde Ticari Alacaklar’ın payı yüksektir. Şirketin duran varlıkları, aktifinin Eylül 2021 itibariyle 38%’ini, 2020 yılında 18%’ini, 2019 yılında 22’%sini oluşturmaktadır. Eylül 2021 itibarıyla duran varlıklar içerisinde 92%’lik oranla Maddi Duran Varlıklar, duran varlıkların büyük bir kısmını oluşturmaktadır. 2020 yılında. duran varlıklar içerisinde 77%’lik oranla Maddi Duran Varlıklar duran varlıkların büyük bir kısmını oluşturmaktadır.

(Kaynak: Göknur Gıda Halka Arz Taslak İzahnamesi)

goknur-borsa-1024x576.webp

Göknur Gıda Nereden Para Kazanıyor?

Şirket ve bağlı ortakları bir bütün olarak elma, armut, havuç, ayva, nar, vişne, kiraz, üzüm, çilek, dut, böğürtlen, limon, portakal, mandalina, üzüm, incir, şeftali, kayısı, erik, siyah havuç, kırmızı havuç, şeker pancarı, kara lahana, gilaburu ve domatesin de dahil olduğu bir yelpazeden oluşan, organik ve konvansiyonel meyve ve sebzeleri işleyerek, berrak ve bulanık meyve ve sebze suyu konsantresi, püresi, püre konsantresi, meyve suyu, dondurulmuş meyve ve soğuk kurutulmuş meyve üretmektedir.

Şirketin üretmekte olduğu ürün çeşitleri, direkt sıkın su, deiyonize ürünler, doğal kabuk yağları, doğal meyve aromaları, 1QF donmuş ürünler, konsantre ürünler, kurutulmuş çekirdek, püre konsantre, püre ürünler ve taze meyveden oluşmaktadır.

Şirket. meyve ve sebze değer zincirinin birçok noktasında faaliyet yürütmekte olup sahip olduğu arazilerde kurduğu bahçelerde fidan ve meyve üretmekte ve ziraat yapmaktadir.

Şirket, çeşitli illerde sahip olduğu yaklaşık 10.000 dekar büyüklüğündeki alan üzerinde elma, nar, armut, kayisi ve seftali yetistirmek ve ayrica bu bölgelerde çilek ve siyah havuc gibi ürünlerin yetiştirme denemelerini yapmaktadır.

Şirketin üretimde kullandığı hammaddeler, sahip olduğu tarım arazilerinden ve yerel ifteilerden tedarik edilmektedir. Aynı zamanda yurt dışında yerleşik üreticilerden konsantre ürünleri tedarik ederek birleşik konsantre ürün üretimi de yapmaktadır. Şirketin faaliyetleri arasında taze meyve depolama ve satışı, konsantre dış ticareti ve bileşik konsantre üretimi de yer almaktadır.

Göknur Gıda Halka Arz Oransal mı? Eşit mi Olacak?

Göknur Gıda halka arz edilen paylarının tamamı Oransal dağıtım olarak gerçekleşecektir.

Halka arz edilecek toplam 79.250.000 TL nominal değerli payların;

%3’lük kısmı Şirket Çalışanları’na (2.377.500-TL/adet pay) %72’lik kısmı Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar’a (57.060.000-TL/adet pay) %15’lik kısmı Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar’a (11.887.500-TL/adet pay) %10’luk kısmı Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılar’a (7.925.000-TL/adet pay)

gerçekleştirilecek satışlar için tahsis edilmesi planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.