Sporcu Beslenmesi Örnek Menüsü Nasıl Olmalı?

Sporcu Beslenmesi Örnek Menüsü Nasıl Olmalı?

Spor yaparken beslenme nasıl olmalıdır? Sporcu belenmesinde dikkat edilecek unsurlar. Proteinli mi beslenilmeli yoksa normal mi? Hepsi haberimizin ayrıntılarında...

Sporcular için en önemli konulardan biri sağlıklı ve dengeli beslenmek . Atletik performansını korumak isteyen sporcuların beslenme örnek menüsü hep merak edilen bir konudur. Sporcu menüsü yapılan spora göre değişiklik barındırmaktadır. İster pilates yapın, isterseniz profesyonel sporcu olun, ister maraton koşun.. Hangi sporu tercih ederseniz edin yapılan spordan maksimum fayda sağlamak için beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir. Peki sporda beslenme nasıl olmalı? İşte çeşitli sporcu örnek menüsü.

Spordan Önce Sporcu Menüsü

Kas kaybına uğramamak için spor esnasında kaslardaki glikojen depolarını her zaman dolu tutmak gerekir. Bu durumun yaşanmaması için spordan 3-4 saat önce ara öğün kesinlikle tüketilmelidir. Peki spordan önce sporcu menüsü nasıl olmalı? Ana öğününüzde kesinlikle az yağlı salata bulunmaldır. Bunun yanında et grubu ( et+ tavuk +balık+ peynir+ yumurta) içermelidir. Ekmek grubu olarak (pilav, makarna, patates, ekmek) bulunabilir. Ara öğünde yoğurt ya da taze meyve tercih edilmelidir. Spordan önce kesinlikle en az yarım litre su içmelisiniz.

hazelnut-g1db29eed5-640-1.jpg

Protein Deposu Sporcu Beslenme Menüsü

Sporcuların kas kütlesini artırmak için protein açısından zengin menü tercih etmeleri gerekmektedir. Protein deposu sporcu menüsünün içeriğinde kesinlikle kırmızı et, beyaz et, baklagiller, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık başı çekmektedir. Ara öğün olarak kabak çekirdeği, badem, kuru incir, kinoa tüketilebilir. Ekmek olarak kepekli yemek daha faydalı olacaktır.

Ağır spordan Sonra Sporcu Menüsü

Antrenman sonrası beslenmenin düzensiz olması size sadece yorgunluktan başka bir şey katmayacaktır. Bunun içim ağır sporlarla uğraşan kişiler, ağır spor sonrası karbonhidrat alımını arttırmalıdırlar. İdman sonrası aldığınız karbonhidrat kaslarınızda depolanacaktır. Ağır spor sonrası sporcu menüsünde ilk olarak yoğurt ve meyveli smoothie en çok tercih edilir. Bulgur pilavı ya da makarna yanında et, tavuk yenilebilir. Bunlar tercih edilmezse sebze veya kuruyemiş de tüketilebilir.

Hafif Spordan Sonra Sporcu Menüsü

Hafif spor da olsa kaslar için en hassas dönem çalışma sonrasıdır. Eğer illaki bir yemek yenmeyecekse 30-60 dk içinde muz ya da süt tüketilmelidir. Hafif spordan sonra sporcu menüsünde yer alacak ilk ürünlerden biri tatlı patates. Sonrasında avokado, yumurta, çikolatalı sütten herhangi birini tercih edebilirsiniz. Kaybolan sıvıyı yerine koymak için de bol su içilmelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.