Türk Bilim İnsanları 3D Yazıcı İle Gıda Üretti! Bu Üretim Neyin Habercisi Olabilir?

Türk Bilim İnsanları 3D Yazıcı İle Gıda Üretti! Bu Üretim Neyin Habercisi Olabilir?

Türk bilim insanları, yutma güçlüğü çekenler için 3D yazıcıyla gıda üretti. 3D yazıcı teknolojisi nedir? Yutma güçlüğü çekenler, 3D yazıcıyla gıda tüketimi mümkün mü, diye soruyorlar. Şimdi detaylar.

İnanılmaz buluşlara imza atan Türk bilim adamları yutma güçlüğü çekenler için bir formül geliştirdi. 3D yazıcı ile gıda üreten bilim adamları bunu nerede kullanacak? 3D yazıcı teknolojisi nedir? Yutma güçlüğü çekenler, 3D yazıcıyla gıda tüketimi mümkün mü, diye soruyorlar. Şimdi detaylar.

Türk bilim insanları, yutma güçlüğü çekenler için 3D yazıcıyla gıda üretti

Yutma güçlüğü disfaji adıyla tıp dilinde sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık. Disfaji çeken insanlar için Ankara Üniversitesi tarafından 3D gıda baskısı kullanılarak tamamen doğal bir gıda üretildi. Üç boyutlu gıda yazıcıları kullanılarak doğal gıda üreten Türk Bilim adamları bu başarılarıyla dünya literatürünegeçti. Ankara Üniversitesi laboratuvarında üretimi yapılan doğal gıda için tavuk eti, dana eti, kereviz tozu,kapya biber ve kırmızı pancar tozu kullanıldı. Üretim aşamasında doğal gıdalar kullanan bilim adamları disfaji alanında faaliyet gösteren derneğin istediği bütün kriterlere harfiyen uydu. Artık yutma güçlüğü çeken kişiler, besin değeri çok yüksek bu gıdaları rahatlıkla kullanabilecek. Bu besinleri sadece yutma güçlüğü çekenler değil dileyen herkes kullanabilecek.

3D yazıcı teknolojisi nedir?

Katmanlı üretim adı verilen 3D yazıcı teknolojisi bilgisayar ortamında tasarlanan üç boyutlu objeleri somut hale dönüştüren hızlı prototipleme aracıdır. STL dosyası olarak kayda geçen tasarımlar 3D yazıcıya gönderilerek aşama aşama, katman katman gerçeğe dönüştürülür.

Heyet başkanı müjdeyi verdi

Yutma güçlüğü çekenlere yeni bir umut olan çalışmayı yürüten Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kezban Candoğan, geliştirilen gıdayla ilgili olarak şunları söyledi:“Yutma güçlüğü çeken bireyler, ağızlarına aldıkları gıda ve içecekleri midelerine gönderirken zorluk çekerler, yutamazlar, akciğerlerine kaçma söz konusu.

unnamed.png

Bu şekilde akciğerlerde aspirasyonpnömonisi denilen rahatsızlıklar ortaya çıkabilmekte. Bu nedenle çok sıvı veya çok katı gıdaları ya da homojen olmayan gıdaları tüketemiyorlar. Bu tür hastalar genellikle nörolojik ya da yatan yaşlı hastalar olduğu için yüksek protein içerikli et bazlı gıdalara ihtiyaç duyuyorlar. Biz de bu proje kapsamında tavuk ve dana eti bazlı fonksiyonel gıda ürettik. Gerçek gıdalar bunlar. Tavuk eti, dana eti ve biyoaktif özelliklere sahip kapya biber, kereviz tozu, kırmızı pancar tozu gibi fonksiyonel, sağlıklı, biyoaktif bileşikler içeren ürünler de kullandık. Seyreltilmesini de tam yağlı süt ve tereyağı ile yaptık. Bunlar kesinlikle sağlıklı ve doğal ürünler, insanlar 3D yazıcılarla basılan gıdalar diye korkmasınlar.”

3D gıda baskısıyla neler yapılabilir?

Türk Bilim insanların buluşu olan 3D gıdalardan özel amaçlı beslenmesi gereken bireyler, çocuklar, hamileler, sporcular veya glutensiz beslenenler faydalanabilecek. Çok yakında 3D gıda yazıcıları evlerimizde yerlerini alırken tek tuşla düğmeye basarak yemekler anında hazır hale gelebilecek.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.