Yerli Covid-19 aşısı Türkovac ilk klinik değerlendirmesi tamamlandı Sonuçlar umut verici!

Yerli Covid-19 aşısı Türkovac ilk klinik değerlendirmesi tamamlandı Sonuçlar umut verici!

Yerli Covid-19 aşısı Türkovac ilk klinik değerlendirmesi tamamlandı Sonuçlar umut verici! Yerli covid-19 aşısı Turkovac ne zaman piyasaya sunulacak? Koronavirüs bilim kurulu yerli aşımız hakkında neler söyledi? Turkovac’ın yan etkileri var mı?

2 yıldır dört gözle beklenen Covid-19 aşısı Turkovac’ın ilk klinik değerlendirmesi tamamlandı. Bilim Kurulu’nun umut verici bulduğu yerli covid-19 aşısı Turkovac ne zaman piyasaya sunulacak? Koronavirüs bilim kurulu yerli aşımız hakkında neler söyledi? Turkovac’ın yan etkileri var mı? Yerli aşı hakkında bilgiler haberimizde

Yerli Covid-19 aşısı Türkovac ilk klinik değerlendirmesi tamamlandı Sonuçlar umut verici!

Aralık 2019'da başlayan ve 2 yıldır 10 milyona yakın insanı öldüren Covid-19 halen tehdit olmayı sürdürüyor. Devam eden aşı çalışmalarında sona gelindi. Bilim Kurulu üyesi Profesör Dr. Ateş Kara yerli koronavirüs aşısı Turkovac ile ilgili ilk klinik değerlendirmeleri kamuoyu ile paylaştı. 3 hafta önce ülkemizin geliştirdiği yerli aşı Turkovac, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından DSÖ’ye “acil kullanım onayı”na sunuldu. Yerli aşı Turkovac, ilk elde edilen bulgulara göre gayet verimli ve sağlıklı bir özelliğe sahip. Profesör Dr. Ateş Kara Turkovac aşısı olan kişiler arasında Covid-19’u ağır geçiren bulunmadığını ifade ederek yerli aşının hatırlatma dozunda antikor seviyelerin hızla yükseldiğini bildirdi. İşte o açıklama!

turkovac-aa-1725480.jpg

Turkovac Sonuçları oldukça olumlu!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara Türk insanının bir yıldır hasretle beklediği yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC’la ilgili klinik analiz sonuçlarını paylaştı. Sonuçların oldukça olumlu olduğunu belirten Prof. Dr. Kara TURKOVAC’ın değerlendirilme sürecini şu sözlerle anlattı: "Klinik analizde yerli aşının etkinliğinin gözlemlenebilmesi için bir gruba TURKOVAC diğer gruba da mevcut kullanılan bir aşı uygulandı. Gözlem sonucunda elde edilen verilere göre her iki gruptaki kişiler arasında ağır hastalanan, hastaneye ya da yoğun bakıma yatan olmadı. COVID-19 pozitif olan kişilerin sayılarına bakıldığında da TURKOVAC aşısı olanların daha avantajlı olduğu görüldü. Aşının etkinliğini ve koruyuculuğunu gösteren bu veriler, acil kullanım onayını değerlendiren komisyona sunuldu. Komisyonun bu kapsamlı değerlendirmeleri sonucunda TURKOVAC’a acil kullanım onayı verilmesi, aşının her yönüyle güvenilir olduğunu kanıtlayacak. Aşının onaylanmasından sonra ülkemizde uygulanan mRNA ve Sinovac aşılarına ek, üçüncü bir aşı olarak TURKOVAC da kullanılabilecek.”

Yerli aşı avantajlı

Dr. Ateş Kara, aşının etkinliğinin yanı sıra yan etkilerinin de incelendiğini belirterek avantajlı olduklarını vurguladı. Prof. Ateş Kara, Turkovac’ın diğer aşılara göre avantajını şöyle açıkladı: “Koronavirüse karşı inaktif aşılar dünya genelinde yaklaşık 3,5 milyar kişiye uygulandığı için olası istenmeyen etkilerin neler olduğunu biliyoruz. Bu konuda başlangıca göre avantajlıyız. TURKOVAC’ta da bu etkilerin görülüp görülmediğine bakıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.