Türksat 5B uydusu ne zaman hizmete girecek? İnternet hızı artacak mı?

Türksat 5B uydusu ne zaman hizmete girecek? İnternet hızı artacak mı?

Türk insanı merak ediyor, Türksat 5B uydusu ne zaman hizmete girecek? İnternet hızı artacak mı? Yerli tasarlanan ilk uydumuz olan Türksat 5A uydusu ile ilgili detaylar haberimizde

Ülkemiz uzay yolculuğunda önemli bir adımla daha karşı karşıya. İlk yerli uydumuz olan Türksat 5B uydusu, SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketi ile fırlatıldı. Türk insanı merak ediyor, Türksat 5B uydusu ne zaman hizmete girecek? İnternet hızı artacak mı? Yerli tasarlanan ilk uydumuz olan Türksat 5A uydusu ile ilgili detaylar haberimizde

Türksat 5B uydusu ne zaman hizmete girecek? İnternet hızı artacak mı?

Ülkemizi ziyaret eden Tesla'nın kurucusu Elon Musk ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir görüşme gerçekleştirdi. Elon Musk, Türksat 5B fırlatılırken uydu fırlatma sisteminin başında kendisinin olduğunu söylerken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Türksat 5B uydusunun 19 Aralık Pazargünüsaat 06:58 de SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketi ile fırlatıldığını müjdeledi.Fırlatmanın ardından Türksat'ın Gölbaşı yerleşkesinde düzenlenecek 2. UyduTeknolojileri Haftası Etkinliğine bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 7.30 civarında uydudan alınan ilk sinyali kamuoyuna duyurdu. SpaceXFalcon 9 roketi ile uzaya fırlatılan Türksat 5B Türkiye'nin uydu filosuna üst düzey yenilikler katacak.

turksat-elon-musk.jpg

İnternet hızı 15 kat artacak

İletişim başkanı Fahrettin Altun resmi Twitter hesabından bugün yaptığı paylaşımla şu açıklamayı duyurdu: “Cumhurbaşkanımızın vizyonu ile Türksat 5B haberleşme uydumuz uzaya doğru yola çıkıyor. Bu sayede veri iletişim kapasitemiz ve internet hızımız artıracak internet ulaşımı olmayan yerlere de internet ulaşımı sağlanmış olacak. Ülkemize hayırlı olsun.”

Yerli tasarlanan ilk uydumuz

İletişim başkanlığından aldığımız bilgilere göre yerli endüstri katkı programı ile hazırlanan Türksat 5Buydumuz, Türkiye'de üretilen iki haberleşme ekibi ekipmanıyla hazırlandı. Bu sayede ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli tasarlanan ekipmanların uzaya gönderilmesi mümkün hale geldi. Türksat 5B Türkiye'nin uydu ve iletişim imkânı olan bant kapasitesini tam 15 kat artıracak. Faydalı yük ve güç değerler açısından en güçlü uydumuz olan Türksat 5B sabit sınıf uydularına göre 20 kat daha fazla veriimkânı sunuyor. Türksat 5B ile sadece ülkemizde değil Ortadoğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika, Karadeniz ve yakın komşu ülkeleri de bu uydudan faydalanabilecek. Yeni uydunun frekansını tekrar kullanımı ve çoklu hizmet kapasitesinin artışı nedeniyle Ka-Bant faydalı yüküyle toplamda 55 Gbps’den daha fazla veri iletim kapasitesi sağlayacak. 42 derece doğu yörüngesine yerleştirilen Türksat 5B’nın 35 yıldan fazla hizmet vermesi planlanıyor. Denizcilik ve Havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir biçimde yerini alacak olan Türksat 5B uydusu, yüksek veri kapasitesi ile Türkiye'nin karasal alt yapısı olan her yere internet altyapısı kurulmuş olacak.

İletişim Bakanlığı çok yakın zamanda ilk yerli mühendislik ve tasarımı ile yapılan uydu projesi Türksat 6A’nın önümüzdeki yıl uzaya fırlatılacağını müjdeledi. Türksat 6A haberleşme uydusu mali kaynağı tasarımı ve yazılımı tamamen yerli bir proje olma özelliği taşıyor. 2022'de fırlatılacak olan Türksat 6A sayesinde Güney Amerika, Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'nın tamamı Avustralya'nın batısı kapsama alanına girmiş olacak. Böylece Dünya nüfusunun %91'ine Türk uydu aracılığıyla erişim imkânı da sunulmuş olacak. Ülkemize hayırlı olsun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.