Hipertansiyon Nedir? Hipertansiyonun Yeni Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hipertansiyon Nedir? Hipertansiyonun Yeni Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ayağa kalktığınızda gözleriniz mi kararıyor? Bu genellikle anlık kalkışlarda ve ksıa süreli mi oluyor? İşte bunların hepsi hiper tansiyon belirtisi. Hipertansiyonun Yeni Tedavi Yöntemleri burada...

Halk arasında yüksek tansiyon olarak da bilinen Hipertansiyon kalp yoluyla vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin, vücudun başta kalp olmak üzere bazı noktalarında sorunlara neden olabilecek kadar yüksek olduğu oldukça yaygın tıbbi bir durumdur.

Sağlıklı ve normal zamanlarda tansiyon, bireyin kalbinin vücuda damarlar yoluyla pompaladığı kan miktarına, atardamar veya toplardamarlardaki kan akışına karşı göstermiş olduğu dirence göre belirlenir. Kalp atarken ölçülen tansiyon değerine sistolik, kalp yumuşadığında ölçülen değere ise diyastolik adı verilir.

Kalp vücuda ne kadar çok kan pompalarsa ve atardamarlar ne kadar dar olursa ölçülen tansiyon değeri de o kadar yüksek olur. 18 yaş üstü bireyler için normal zamanlarda sistolik değer en fazla 120 mmHg ya da 12, diyastolik değer ise 80 mmHg, ya da 8 olmalıdır. Bu değerler üzerinde ölçülen her değer ilk başlarda öncül hipertansiyon yani yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

Normal şartlar altında bireyler hiçbir belirti göstermeden yıllar boyunca hipertansiyona sahip olabilir. Herhangi bir belirti olmasa bile hipertansiyon kan damarlarında ve kalpte tespit edilebilir hasarlar oluşturmaya devam eder. Ne yazık ki kontrolsüz hipertansiyon kalp krizi ve felç gibi çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Yaş ilerledikçe hipertansiyon riski artmaktadır. 64 yaşına kadar erkeklerde, 65 yaşından sonra da kadınlarda hipertansiyon gelişmesine daha sık rastlanır.

hipertansiyon-nedir.jpg

Hipertansiyonun Nedenleri Nelerdir?

Çoğu zaman çoğu kişide hiçbir belirti göstermeden uzun yıllar boyunca görülen hipertansiyon ne yazık ki kimi zaman çok ciddi sıkıntılara sebep olabilmektedir. Bu nedenle hipertansiyon ihmal edilemeyecek kadar önemli bir tıbbi sorundur. Ancak ne yazık ki görülen hipertansiyon vakalarının % 90 – 95’inde tanımlanabilir bir nedene rastlanmamaktadır. Tanımlanamayan bu hipertansiyona primer hipertansiyon adı verilir. Daha nadir bazı vakalarda ise hipertansiyonun altında başka tıbbi nedenler yatmaktadır. İkincil hipertansiyon adı verilen bu tür hipertansiyon vakaları, aniden ortaya çıkma eğilimindedir. Bu duruma neden olan tıbbi durumlar ise böbrek sorunları, böbreküstü bezi tümörleri, kan damarlarında doğuştan olan kusurlar, obstrüktif uyku apnesive tiroid sorunları bulunur. Ayrıca hipertansiyona sebep olan ilaçlarda vardır ve bunlar, doğum kontrol hapları, soğuk algınlığı ilaçları, bazı reçeteli ilaçlar ya da bazı yasa dışı uyuşturucular sayılabilir.

Hipertansiyon Nasıl Tedavi Edilir?

Sık rastlanılan bir sağlık sorunu olan hipertansiyon tedavi sürecinde doktorun yazacağı reçeteler, tansiyon ölçümlerine ve diğer tıbbi sorunlarına bağlıdır. Hipertansiyon hastaları durumlarını doktorları ile birlikte planlamalıdır. Doktor hastasının ihtiyacı olan günlük ilaç dozlarının sayısını azaltmak için tek bir ilacın daha yüksek dozları yerine düşük dozlu ilaçların bir kombinasyonunu yazabilir. Bu genellikle tek bir ilaç türü kullanımından daha etkilidir.

Hipertansiyon tedavisinde hedef hastanın ne kadar sağlıklı olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Tedavide öncelikli olarak, kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaçlar kullanılabilir. Greyfurt suyu bazı kalsiyum blokerleri ile etkileşime girerek hasta da yan etki görülmesine sebep olabilir. Bunun için tedavinin her aşamasında hasta doktor iletişimi çok önemlidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.