Tırnak Mantarı Nedir, Neden Olur? Tırnak Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır? (Spor)

Tırnak Mantarı Nedir, Neden Olur? Tırnak Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır? (Spor)

Yaz, güneş, banyo keyfi! Güzel mevsim sonunda geldi. Ancak, özellikle yaz aylarında, birçok ortak alanda atlet ayağı (tinea pedis) enfeksiyonu riski pusuya yatmaktadır. Sporcu ayağı, Avrupa'da en yaygın mantar deri hastalığıdır.

İnsanların nemli zeminde çıplak ayakla yürüdüğü her yerde can sıkıcı mantar patojenini yakalamak kolaydır . Mantar patojeni, ince çatlaklar veya küçük yaralanmalar yoluyla ayaktaki cildin üst tabakasına nüfuz eder. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlı insanlar genellikle atlet ayağına daha duyarlıdır. Sporcu ayak patojenleri sadece yüzme havuzlarında değil, saunalarda, umumi tuvaletlerde ve duşlarda ve hatta ayakkabı mağazalarında ayakkabı denerken bile pusuya yatmaktadır. Ayrıca soyunma odalarında, spor salonlarında, otel odalarında ve tüm genel alanlarda dikkatli olmalısınız.

Mantar enfeksiyonu başlangıçta ayak parmakları arasındaki, çoğunlukla dördüncü ve beşinci ayak parmakları arasındaki boşlukları etkiler ve daha sonra ayağa yayılır. Sporcu ayağının ilk belirtisi, esas olarak ayak tabanlarında veya ayak parmakları arasındaki boşluklarda hoş olmayan bir kaşıntıdır. Kaşıntılı bölgeler, özellikle ayakkabı ve çorapları çıkardıktan sonra kırmızı veya beyazımsı renkte ve yanıktır.

Sporcunun ayağı genellikle çok kuru cilt ile karıştırılır, çünkü pullu ve çatlak cilt atlet ayağının yaygın bir uyarı işaretidir. Mantar patojeni genellikle ayak tabanlarından ve topuklardan yukarı doğru yayılır.

Ayak parmakları arasındaki deri genellikle beyazımsıdır ve çatlar ve soyulur. Ayak tabanlarındaki kırmızı, iltihaplı alanlar veya kabarcıklar da atlet ayağının belirtileri olabilir.

Zamanla, kaşıntı artar ve yürürken ağrıya neden olan büyük çatlaklar oluşabilir.

Ayak parmakları arasındaki deri genellikle beyazımsıdır ve çatlar ve soyulur. Ayak tabanlarındaki kırmızı, iltihaplı alanlar veya kabarcıklar da atlet ayağının belirtileri olabilir. Zamanla, kaşıntı artar ve yürürken ağrıya neden olan büyük çatlaklar oluşabilir. Ne yazık ki sporcunun ayağı kendi kendine kaybolmaz ve en kısa sürede tedavi edilmelidir, aksi takdirde tüm ayak ve ayak tırnaklarına yayılma riski vardır. Sporcunun ayağı, tırnak mantarının gelişimini destekler ve bunun tersi de geçerlidir. Çoğu durumda, reçetesiz satılan ilaçlar sporcu ayağını tedavi etmek için yeterlidir.

Sporcu ayak hastalıkları hemen hemen her zaman krem, jel ve ayak spreyi veya toz formundaki antimikotiklerle dışarıdan (topik olarak) tedavi edilir .

Aktif bileşene bağlı olarak, ilaçlar etkilenen bölgeye günde bir veya birkaç kez uygulanır. Kremler, jel ve ayak spreyi nadiren yan etkilerle ilişkilendirilir. Ancak dikkatli olun: Tedavi çok erken durdurulmamalıdır, aksi takdirde sporcunun ayağı daha fazla yayılabilir.

Ağrı veya şiddetli kaşıntı varsa, etkilenen bölgeye analjezik bir merhem de uygulanabilir.

TABLETLER

420411-001.webp

Lokal tedavi işe yaramazsa veya mantar enfeksiyonu özellikle yaygınsa, doktor 6-12 hafta boyunca günlük olarak alınacak mantar önleyici tabletler yazacaktır. Alternatif olarak, 7 gün boyunca günde 2 kez itrakonazol tabletleri de reçete edilir. Terapi 3 hafta aralıklarla birkaç kez tekrarlanır.

Önemli: Tedavi tamamen iyileşene kadar tutarlı bir şekilde yapılmalıdır. Bu genellikle dört ila altı hafta sürebilir.

5ff6e09c79da3e13b0770bf4-001.jpg

NE ÜSTÜNEVARADAMBUNA EK OLARAKSAYGI, ÇOK DÜŞÜNÜYOR MUSUN?

Sporcunun ayağı bulaşıcı olduğundan, enfekte olduğunuzda çıplak ayakla gitmemelisiniz. Ayrıca ayaklarınızı her gün iyice temizlemeniz ve ardından iyice kurutmanız önerilir. Enfekte ayaklara dokunduktan sonra eller de yıkanmalıdır.

Ayakkabılar enfeksiyon sırasında düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Çoraplar, havlular ve duş paspasları her gün 60 derecede yıkanmalıdır.

Tamamen iyileşene kadar çıplak ayakla yürümekten kaçınmalısınız. Tüm bu önlemler, diğer ayağa veya diğer insanlara bulaşmayı önlemek için önemlidir.

OLARAKYAPABİLMEKADAMATLET AYAĞIKAÇINMAK?

Yeniden bulaşmayı önlemek için birkaç yararlı ipucu vardır:

  • Duştan veya banyodan sonra ayaklar ve özellikle parmak araları iyice kurulanmalıdır.
  • Sert, fazla deri çıkarılmalıdır. Bu, mantar patojenlerinin nüfuz edebileceği çatlakları önler.
  • Her gün pamuk veya yün gibi doğal malzemelerden yapılmış taze çoraplar kullanın .
  • Ayakkabıları düzenli olarak değiştirin. Yıpranmış ayakkabılar hava almalı ve iyice kurumalıdır.
  • Ayak pudrası terli ayaklar için iyi bir çözümdür.
  • Halka açık havuzlarda, duşlarda veya soyunma odalarında çıplak ayakla yürümeyin.

ÇÖZÜM

Sporcu ayağı yaygındır ve genellikle zararsızdır. Ancak son derece bulaşıcı olduğundan, olası tüm bulaşma yollarından kaçınılmalı ve mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlanmalıdır. Enfeksiyonu kontrol altına almak için hiçbir şey yapılmazsa, sporcunun ayağı deriden ve ayak parmaklarından yayılmaya devam edecektir.

Krem, jel (kuru ciltler için) veya sprey ve toz (terli ayaklar için) formundaki mantar önleyici maddelerle harici tedavi genellikle yeterlidir. Tablet almak sadece ciddi enfeksiyonlar için gereklidir.

Sporcu ayağının tekrar bulaşmasını önlemek için , saunalar gibi halka açık alanlarda ve soyunma odalarında çıplak ayakla yürümemelisiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.