Tiktok’un zararları nelerdir? Tiktok’ta geçirdiğiniz zamandan sonra neler kaybediyorsunuz?

Tiktok’un zararları nelerdir? Tiktok’ta geçirdiğiniz zamandan sonra neler kaybediyorsunuz?

Ücretsiz Sosyal Medya Maliyetiniz Düşündüğünüzden Çok Daha Fazla... TikTok'tan uzak durmak için yeni (ve gerçekten iyi) nedenlerimiz var?

Ücretsiz Sosyal Medya Maliyetiniz Düşündüğünüzden Çok Daha Fazla

TikTok'tan uzak durmak için yeni (ve gerçekten iyi) bir neden

Önemli Çıkarımlar

  • Sosyal medya şirketleri, tüm çevrimiçi hizmetler gibi, veri merkezlerinde güç tüketir.
  • En çok enerjiyi TikTok, en az YouTube'u kullanır.
  • Çevreci olmak büyük şirketlere büyük paralar kazandırabilir.

Ücretsiz sosyal medya sitelerinin önemli bir gizli maliyeti vardır. Peki, nedir bu maliyet? Karbon ayak izi.

Yeni bir araştırma, sosyal medya sitelerinin çok büyük bir karbon ayak izine sahip olduğunu gösteriyor. Çok azımız "ücretsiz" internet hizmetlerinin gizli maliyetlerini düşünüyoruz, ancak veri merkezlerinin çalışması ve soğuması için çok büyük miktarda enerji gerekiyor. Elektrik o kadar önemli bir maliyettir ki, örneğin nispeten ucuz hidroelektrik santrallerinin yakınında, sunucu çiftlik konumları genellikle yerel maliyetlerine göre seçilir.

Bir karbon yakalama şirketinin kurucusu Ari Bernstein, Lifewire'a e-posta yoluyla “Mühendislik açısından bakıldığında, bir veri merkezi, merkezin orijinal tasarımında yer almasa bile yenilenebilir güce geçebilir” dedi. "Ancak, tesisler genellikle yenilenemeyen enerji için uzun vadeli enerji satın alma anlaşmaları ile kurulur. Ayrıca yenilenebilir enerjiler, bir tesisin tüm yükünü bir tür yedek güç olmadan kaldıramaz, bu da çok pahalı olabilir."

Karbon

Karşılaştırın Piyasanın Sosyal Karbon Ayak İzi Hesaplayıcısını kullanarak, en sevdiğiniz (veya en az sevdiğiniz) sosyal ağ tarafından tam olarak ne kadar enerji kullanıldığını görebilirsiniz. Ne yazık ki rakamlar, çeşitli veri merkezlerinin verimliliği hakkında bize hiçbir şey söylemeyen, dakika başına CO2 emisyonu olarak sunulmaktadır. Hiper verimli veri merkezlerine sahip son derece popüler bir site, verimsiz ancak popüler olmayan bir hizmetten daha fazla atmosferik kirlilik yaratabilir.

"Yenilenebilir kaynaklar, çok pahalı olabilen bir tür yedek güç olmadan bir tesisin tüm yükünü kaldıramaz."

Yine de rakamlar ilginç. Bu rakamlara göre en kötü suçlu, kullanıcı başına dakikada 2.63 gram karbon eşdeğeri ile TikTok. Bu, günde sadece beş dakikalık TikTokking'den yılda yaklaşık iki pound (neredeyse beş kilo). Youtube sadece 0.46gCO2Eq ile ilk on listede 10 numaraya kadar inerken, Reddit ve Pinterest onu takip ediyor.

Şimdi, bu rakamlar her bir ağın göreceli verimliliğini derecelendirmek açısından özellikle yararlı olmayabilir, ancak bir şeyi çok net bir şekilde ortaya koyuyorlar: ücretsiz internet hizmetleri ücretsiz olmaktan çok uzaktır ve yalnızca bunları kullanmak iklim değişikliğine ölçülebilir bir katkıda bulunur.

tiktok.jpg

Sakin ol

Veri merkezleri çok fazla güç yakar. Hepsinin serin tutulması gereken bir yığın bilgisayar işletiyorsunuz. Yenilenebilir enerjiyle ilgili veri merkezlerini çalıştırmak mümkündür – Apple böyle yapıyor – ancak göründüğü kadar basit değil.

Bernstein, "Veri merkezlerinin %99,99 çalışma süresi güvenilirliğine ihtiyacı var. Ancak rüzgar türbinleri ve güneş panelleri yalnızca rüzgardan veya güneşten gelen güç olduğunda aralıklı olarak elektrik sağlıyor" diyor.

Piller bu boşlukları doldurmak için bir seçenektir, ancak pillerin kendi çevresel etkileri vardır ve pahalı ve verimsizdirler.
Sunucu odasının koridorunda duran biri.

Bernstein, "Bunun yerine, bir merkezin, özel yük kaynağı elektrik üretmediğinde elektrik satın almak için yerel elektrik şebekesi ile sözleşme yapması gerekir" diyor. "Ve bu, merkezin çoğu zaman tüketicilerle aynı, çoğunlukla kirli elektriği tüketeceği anlamına geliyor - yenilenebilir enerji tahsis etse bile."

Artık küresel olarak %100 yenilenebilir kaynaklardan güç aldığını iddia eden Apple bile, bu sayının %20'sini karbon denkleştirmeleriyle karşıladığını kabul ediyor .

Ne yapabilirsin?

Daha çevreci hizmetlere geçmek bizi daha iyi hissettirebilir, ancak şirketlerin daha iyi davranmasını sağlamayacak - neden geçiş yaptığınızı nasıl bilecekler. Devlet düzenlemesi bir seçenektir ve muhtemelen iyi bir seçenektir, ancak daha uygun bir teşvik var: Yeşil güç çok daha ucuz olabilir.

"Apple, yenilenebilir enerjiyi benimserken finansal bir fayda olduğunu anladı, örneğin elektrik maliyetlerinin 0,22 $/kWh olduğu Long Island şebekemizde güneş panelleri başlangıç ​​maliyetlerini yedi yıldan daha kısa bir sürede geri ödüyor. Güneş panelleri 30-40 yıl sürüyor, bu "Dekarbonize the World" kitabının yazarı Frank Dalene , Lifewire'a e-posta yoluyla verdiği demeçte , 23-33 yıl arasında elektrik maliyetinin olmaması anlamına geliyor " dedi.

O halde en önemli faktör momentum olabilir. Yenilenebilir güce geçmek zaman alıyor ve teknoloji endüstrisi devleri de farklı değil. Ancak büyük şirketlerin kâra ve "hissedar değerine" hemen hemen her şeyden daha fazla değer verdiği göz önüne alındığında, daha yeşilin daha ucuz olduğu gerçeği yeterli olabilir. Bu arada, tüm bu zamanı TikTok'ta geçirdiğin için kendini suçlu hissetmek için bir nedenin daha var.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.