HAFTAYA BAŞLAMADAN MUTLAKA İZLEYİN: BU HAFTA BORSA İSTANBUL HANGİ GELİŞMELERDEN ETKİLENEBİLİR?

HAFTAYA BAŞLAMADAN MUTLAKA İZLEYİN: BU HAFTA BORSA İSTANBUL HANGİ GELİŞMELERDEN ETKİLENEBİLİR?

21-25 Kasım işlem haftasında Borsa İstanbul'un hangi gelişmelerden etkileneceği derlendi.

21-25 Kasım haftasında BİST hangi gelişmelerden etkilenecek?

Küresel pay piyasaları, resesyon ve enflasyon endişeleriyle karışık bir seyir izliyor. Yurt içinde ise Merkez Bankası'nın faiz kararı beklenecek.

"Küresel pay piyasaları, resesyon ve enflasyon endişeleriyle karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta gözler dünya genelinde başta imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

Dünya genelinde resesyon ve enflasyon endişeleri varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ederken, gelecek hafta takip edilecek yoğun makroekonomik veri takviminin belirsizlikleri azaltması bekleniyor.

Hafta boyunca ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları piyasaların yönü üzerinde etkili olurken, büyük çoğunluğun aralık toplantısında 50 baz puan faiz artırımına olumlu bakmakla beraber temkinli duruşunu da sürdürdüğü görüldü.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller yaptığı açıklamada Fed’in faiz artırımlarında hala çok uzun bir yolu olduğuna dikkati çekerek, “Faiz oranları, enflasyonda bir dizi iyileşme verisi görene kadar yükselmeye devam edecek. Gelecek bir iki toplantıda faiz artırımlarının sonlanması gibi bir durum yok” ifadelerini kullandı.

GÖZLER FED BAŞKANINDA
Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard da Fed’in enflasyonla mücadelede hala önemli bir yolu olduğunu kaydederken, bankanın yakında faiz artış hızını yavaşlatabileceğini söyledi.

Buna karşın, Brainard, faiz artışındaki yavaşlamanın ne zaman yapılacağına ilişkin bir ipucu vermedi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise Fed’in yaptığı sıkılaştırmanın henüz enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu belirterek, şahin politikalara devam etmenin önemini vurguladı.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de faiz artırımlarının sona ermesi için en azından enflasyondaki yükselişin durduğuna ikna olması gerektiğini söyledi.


Ülkede açıklanan makroekonomik verilerle hafta içinde resesyon endişesi artarken, gelecek dönem resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi arasındaki fark bir ara eksi 50 baz puan ile Ağustos 2019’dan bu yana en geniş pozisyona ulaştı.

Buna karşın iş gücü piyasasındaki ve perakende satışlardaki güçlü seyir de soru işaretlerini artırdı. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay faizleri 50 baz puan artıracağı beklentileri yüzde 76’ya geriledi.

NEW YORK BORSASI KARARSIZ BİR HAFTA GEÇİRDİ
Resesyon riski emtia fiyatlarında baskıya sebep olurken, Brent petrolün varil fiyatı haftalık yüzde 7,9 düşüşle 87,6 dolara, bakırın libresi yüzde 2,7 azalışla 33,69 dolara indi.

Hafta içinde Polonya’ya düşen bir füzenin Rusya’ya ait olduğu ve savaşın genişleyebileceği endişesi piyasalarda dalgalanmalar meydana getirse de füzenin Ukrayna hava savunma sistemlerine ait olduğunun anlaşılması risk algısını yatıştırdı.

ABD’de pay piyasaları bu hafta sınırlı satış ağırlıklı bir seyir izlerken, gelecek hafta gözler başta Fed’in çarşamba günkü toplantı tutanakları olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

Analistler, Fed’in toplantı tutanaklarında gelecek dönem para politikasına ilişkin olası ipuçlarının piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini bildirdi.

ABD’de açıklanan makroekonomik verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ekimde aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 8 artarak beklentilerin altında kaldı.

Ülkede geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin belirsizliği artırmasıyla, gelecek haftaki verilerin önemi daha da arttı.

ABD’de konut başlangıçları aylık yüzde 4,2 azalışla beklentilerin altında kalırken, inşaat izinleri de yüzde 2,4 azaldı. Perakende satışlar ise aylık yüzde 1,3 artışla beklentileri geride bıraktı.

Ülkede yaklaşan yılbaşı dönemi öncesinde artan harcamaların Fed’i bir süre daha şahin kalmaya zorlayabileceği belirtiliyor.

ABD’de 8 Kasım’da düzenlenen ara seçimlerde Demokratlar Senato’da çoğunluğu garantilerken, Temsilciler Meclisi’nde ise Cumhuriyetçiler avantajlı konumda bulunuyor.

New York borsasında S&P 500 endeksi haftalık yüzde 0,69, Nasdaq endeksi yüzde 1,57 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,01 değer kaybetti.

21 Kasım ile başlayan haftanın veri takviminde, pazartesi Chicago ulusal aktivite endeksi, salı Richmond Fed sanayi endeksi, çarşamba dayanıklı mal siparişleri, imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve yeni konut satışları takip edilecek. ABD’de piyasalar perşembe ve cuma günü tatil nedeniyle kapalı olacak.

AVRUPA’DA GÜÇLÜ ENFLASYON SÜRÜYOR
Avrupa borsalarında geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler çarşamba günü bölge genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri ile cuma günü Almanya’daki büyüme verisi başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyeleri hafta boyunca yaptıkları sözle yönlendirmelerde ultra şahin duruşlarını korudu.

ECB Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin yüksek enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini ve hatta ekonomik büyümenin kısıtlanması gerekebileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.