Sri Lanka'da Mahinda Rajapaksa ülkeyi terk etti!

Sri Lanka'da Mahinda Rajapaksa ülkeyi terk etti!

Sri Lanka cumhurbaşkanı, ekonomik krizin ortasında huzursuzluk kaynadığı için yeni Başbakanı seçecekMahinda Rajapaksa, destekçilerinin hükümet karşıtı protestoculara saldırmasyla

Yetkililer, kuşatma altındaki cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın günlerdir süren şiddet olaylarının ardından Sri Lanka'yı içinde bulunduğu korkunç ekonomik krizden çıkarmaya çalışmak için Perşembe günü yeni bir başbakan seçeceğini söyledi.

Saygın beş kez eski başbakan Ranil Wickremesinghe, 225 üyeli parlamentoda partiler arası desteğe sahip bir “birlik hükümetine” başkanlık eden ve Rajapaksa'nın Pazartesi günü istifa eden ağabeyi Mahinda'nın yerini alan lider oldu .

Başkana yakın bir üst düzey yetkili AFP'ye verdiği demeçte, "Son dakikada bir hıçkırık olmadıkça bugün bir yemin etme olasılığı yüksek" dedi.

Çarşamba gecesi televizyonda millete hitaben yaptığı konuşmada Rajapaksa, haftalarca ülke çapında kendisini istifaya çağıran protestolara boyun eğmedi.

22 milyonluk ülke, ciddi gıda, yakıt ve ilaç kıtlığı ve uzun elektrik kesintileri ile bağımsızlıktan bu yana en kötü ekonomik krizini yaşıyor.

Ancak 72 yaşındaki Rajapaksa'nın istifasını isteyen muhalefeti kazanmak için bu hafta yürütme yetkilerinin çoğundan vazgeçip yeni bir kabine kurma sözü verdi.

Rajapaksa televizyonda yaptığı konuşmada, "Parlamentoda çoğunluğa ve halkın güvenine hükmedecek bir başbakan seçeceğim" dedi. Rajapaksa, ülkenin güçlü yürütme başkanlık sistemini ortadan kaldırmak için de adımlar atacağını söyledi.

Mahinda Rajapaksa, destekçilerinin hükümet karşıtı destekçilere saldırması ve Kolombo'da isyan çıkarması üzerine başbakanlıktan istifa etti.

Bu , düzinelerce Rajapaksa sadık evinin ateşe verilmesiyle, en az dokuz kişinin ölümüne ve 200'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan birkaç gün süren şiddeti serbest bıraktı .

Zırhlı personel gemilerinde yağma veya şiddete karışan herkesi gördükleri yerde vurma emriyle devriye gezen güvenlik güçleri, o zamandan beri kamu düzenini bozdu.

Perşembe sabahı sokağa çıkma yasağı, insanların temel ihtiyaç maddelerini stoklamalarına izin veren altı saatlik bir aradan sonra yeniden uygulanmak üzere kaldırıldı.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

Sri Lanka'da yoksulluğa, sömürüye ve adaletsizliğe karşı halkın ayaklanması sonrası, Başbakan Rajapaksa ailesiyle birlikte kaçarak ülkeyi terk etti.

Ana muhalefetteki SJB partisi başlangıçta yeni bir hükümeti yönetmeye davet edildi, ancak lideri Sajith Premadasa cumhurbaşkanının ilk görevi bırakmasında ısrar etti.

Ancak, SJB'den yaklaşık bir düzine milletvekili, 1993'ten beri beş kez başbakan olan ve Batı yanlısı bir serbest piyasa reformisti olarak görülen 73 yaşındaki Wickremesinghe'ye destek sözü verdi.

Wickremesinghe, Ağustos 2020 seçimlerinde mağlup olan ve Rajapaksa'ya üçte iki çoğunluk sağlayan Birleşik Ulusal Partisi'nden (UNP) tek yasa koyucu.

Ekonomik krizle birlikte Rajapaksa hükümeti muhalefete karşı kitlesel ayrılıklarla çözülmeye başladı, ancak Nisan ayından bu yana 225 üyeli mecliste hiçbir grup mutlak çoğunluğa sahip değil.

Sri Lanka, geçen ay dış borçlarında temerrüde düşmek zorunda kalan döviz sıkıntısının ardından Uluslararası Para Fonu ve diğerleri ile bir kurtarma paketi hakkında görüşüyor.

Ada ülkesinin merkez bankası başkanı Çarşamba günü, yeni bir hükümet acilen atanmadıkça ekonominin “çökeceği” konusunda uyardı.

Sosyal medyada doalşan son videoalra göre başkan ülkeyi terk etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.