Kredi kartlarına yeni düzenleme

Kredi kartlarına yeni düzenleme

Ekonomi yönetimi acil koduyla harekete geçti. Son bir yılda 2,5 katına çıkan kredi kartı borçlarında yeni formüller denenecek. İşte o formüller

Kredi kartlarına yeni düzenleme

Son bir yılda iki buçuk katına çıkan kredi kartı borçları ekonomi bakanlığını harekete geçirdi. Son 10 yılda korkunç bir şekilde artan kredi kartı borçları çok can yakmaya başlayınca Merkez Bankası Başkanı düğmeye bastı. 1.2 trilyon liraya ulaşan kredi kartı borçları Merkez Bankası'nın acil gündemiyle toplanmasına yol açtı.

Ekonomi: Ekonomi Haberleri, Borsa, Döviz, Altın Verileri

Yeni bir düzenleme yapılacak

Çiçeği burnunda Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan göreve gelir gelmez kredi kartları ile ilgili düğmeye bastı. Kurmaylarıyla bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Karahan her türlü seçeneği değerlendirecekelrini deklare etti. Merkez Bankası binasında kurmaylarıyla toplantı gerçekleştiren Fatih Karahan çıkışta basın mensupları ile gündemi şöyle paylaştı: "Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız."

Basın mensuplarının "Korkunç bir artış var, kredi kartları ile ilgili ne gibi düzenleme yapılacak?" sorusuna " Not ettik, farkındayız." diyerek cevap veren Karahan, orta vadeli programda düzenleme yapılacağını şu cümlelerle vurguladı: "Kredi kartı kullanımı parasal istikrari etkilemeyecek ve tüketim talebini dengelecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecek."

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? TCMB Haziran toplantısı bekleniyor - Son Dakika Ekonomi Haberleri | NTV Haber

Çeşitli alternatifler denenecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan kurmayları ile yaptığı toplantıdan sonra önümüzdeki günlerde yapılacak değişikliklere ait çeşitli tüyolar verdi. Buna göre kredi kartından limite göre %20 ile %40 arasında uygulanan asgari ödenme tutarı artırabilir, taksit sayıları düşürülebilir. Gecikme faiz oranı artılırken 3 dönem ödeme yapılmadığında kartın alışverişe kapanma süresi kısaltılabilir. Hatta nakit çekim zorlaşabilir.

Merkez Bankası Enflasyon Raporu'nu 8 Şubat'ta açıklayacak - Son Dakika Haberleri

İlgili kurumlarla istişare yapılacak

Merkez Bankası Fatih Karahan artık çıkmaza giren kredi kartı borçları ile ilgili acil adımlar atılması gerektiğini söyleyerek yapılması düşünülen değişiklikleri şöyle sıraladı: "Çeşitli kuruluşlarla önümüzdeki günlerde gerekli istişareleri yapacağız. Son zamanlarda kredi kartları için uygulanan azami aktif faiz oranını %3.66 gecikme faizi%3.96 olarak uygulanıyor. Nakit çekimde azami aktif faiz oranı %4,42 iken gecikme durumunda %4.72'ye yükseliyor. Taksit sayısı beyaz eşyada %9 elektronik eşyada %4 bilgisayarda %12 tablette %6 ay olarak uygulanıyor. Hava Yolları seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda taksitlendirme bulunmuyor. Kredi kartı adamın faiz oranlarını Merkez Bankası taksit sayılarını ise Bankacılık düzenleme ve denetleme kurulumu ve Ticaret Bakanlığı yapıyor. Söz konusu değişiklikleri için ilgili kurumlarla istişare yapmamız gerekiyor."

Kredi kartlarıyla ilgili düzenlemeleri takipçilerimizle paylaşmaya devam edeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum