MİNA Protokal Nedir? Mina Coin Yorum ve Geleceği

MİNA Protokal Nedir? Mina Coin Yorum ve Geleceği

Ön satışı 2017 yılından bu yana yapılan MİNA Protokol son ön satışını geçtiğimiz mart ayında gerçekleştirdi. Mart ayında yaptığı ön satışın ardından 2 Haziran 2021 ile borsalarda listelenmeye başlanan MİNA, geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance'de de listelenerek tüm yatırımcıların dikkatini çekti. Kendi blok zincirine sahip olan MİNA, kendisini "minimal" blok zincir teknolojisi olarak tanımlayan ve kripto para dünyasının en hafif blok zincirine sahip.

MİNA Temel Özellikleri Nelerdir?

2017 yılında başlayan yoğun "testnet" çalışmalarının ardından 2020 yılı itibariyle MİNA Protocol adını alıyor. Ekim 2020 öncesine kadar Coda Protocol ismiyle anılan kripto para birimi, kendisine 3 ana özellik belirlemiş durumda: Bunlar tam merkeziyetsizlik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik. Projenin resmi internet sitesinde "ilk sıkıştırılmış blok zinciri" adıyla anılıyor. Projenin "White paper " sitesinde yazılana göre MİNA kendine öz bir blok zincire sahiptir. Bu ağın toplam boyutu 22 KB'tır ve boyutu asla artmaz. Yani bütün bir ağ birkaç twitter paylaşımına eşdeğer miktarda yer kaplamaktadır. Kripto para dünyasının öncüsü diyebileceğimiz Bitcoin için ise bu rakam 350 GB kadardır. Bu kadar küçük alan kaplamasının en önemli nedeni, "zk-SNARKs" isimli kriptografik kanıt yöntemini kullanmasıdır. Mina ağı üzerinde üretilen her yeni blok SNARK kanıtı yeni üretilmiş blokların onaylanmasını sağlar. Fakat, temelinde "proof-of-stake" yani işlem kanıtı algoritması kullanmaktadır. SNARK özelliği ile "PoS" algoritmasının diyaloğu, Mina’yı üst derecede sürdürülebilir ve çevre dostu bir blok zinciri kılmaktadır. Mina Protocol, PoS algoritmalarında da bir yeniliğe imza atmıştır. Projenin White Paper'ında yapılan açıklamaya göre, “Ouroboros Samasika” isimli güvenliği arttırılmış bir PoS konsensüs protokolü geliştirilmiştir. Ayrıca, “genesis” yani oluşan ilk Mina bloklarından beri Ouroboros Samasika’nın aktif olduğunu söyleyebiliriz.

Projenin Geleceği

Coinlist platformunda gerçekleştirdiği ön satışlar aracılığıyla Mina, yaklaşık 19 milyon dolar fon topladı. Yaklaşık dört saat içerisinde tamamlanan ön satış sürecine katılımcıların ilgisi oldukça yüksekti. Boyutu 6 TB'ı aşan Ethereum ve yaklaşık yarım TB'lık boyuta ulaşmış olan Bitcoin referans alındığında, Mina Protocol blok zinciri teknolojisiyle oldukça ön plana çıkıyor. Ancak, bu hafif ağ yapısının bir sonucu olarak, ağın yoğunluğu arttığı zaman işlem süreleri uzayabiliyor. Ama Mina Protokol çalışanları bu sorunlara karşı şimdiden önlem almaya başlamış ve çalışmalarını sürdürmektedir. Mina, CoinList platformunda gerçekleştirdiği ön satışta 19 milyon dolara yakın fon topladı. Süreç yaklaşık dört saat içerisinde tamamlandı ve katılımcıların ilgisi bir hayli yüksekti. 6 TB’ı (terabyte) aşan Ethereum ve yarım TB’a yaklaşan Bitcoin göz önünde bulundurulduğunda, Mina Protocol hafifliğiyle ön plana çıkıyor. Fakat, bu hafifliğin bir bedeli var. Ağın yoğunluğu arttığı zaman işlem süreleri uzayabilir. Tabii, Mina ekibinin oluşabilecek muhtemel sorunlara karşı şimdiden önlemini aldığını söyleyebiliriz. Kripto para yatırımcılarının ön satışa gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı Mina fiyat beklentileri oldukça yüksekti. Eş zamanlı olarak güven puanı düşük birkaç borsada Mina satım emirleri oldukça yüksek fiyatlardan verilmişti. Listelendiği ilk borsalar olan OKEX, Coinlist Pro ve Kraken isimli borsalarda yaklaşık üç dolardan işlem görmeye başlayan Mina şuan 4 doların üzerinde işlem görmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.