Cosmos (ATOM) Coin Nedir? Projesi Yorum ve Geleceği

Cosmos (ATOM) Coin Nedir? Projesi Yorum ve Geleceği

Ana ağının yakın zamanda piyasaya sürülmesiyle birlikte, blok zinciri platformu Cosmos, merkezi olmayan ağında faaliyet gösteren bağımsız blok zincirleri arasında arabulucu olarak hareket etmeye çalışan bir çözüm olarak gündeme geldi. Son günlerde sergilediği hızlı ve kendinden emin yükseliş ile kendinden söz ettirmeyi ve yatırımcıların dikkatini çekmeyi başaran ATOM coinin projesi ve geleceği en sık aranan konular arasında yer alıyor. Cosmon (ATOM) coin nedir? Projesi nedir? Yükselişe devam edecek mi? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.

ATOM nedir?

Atom (ATOM) (terkedilmiş proje Atomic Coin (ATOM) ile karıştırılmamalıdır) bağımsız zincirler arasında iletişimi, ölçeklendirmeyi ve birlikte çalışmayı kolaylaştırmak için tasarlanmış Cosmos platformunun tepesinde bulunan ana kripto para birimidir. “Blockchain'lerin İnterneti” olarak adlandırılan Cosmos, çeşitli blokları tek bir platformda bir araya getirmeyi ve bu teknolojiyi en başından beri rahatsız eden birkaç önemli sorunu çözmeyi amaçlıyor:
  • ölçeklenebilirlik
  • birlikte çalışabilirlik
  • kullanılabilirlik
  • egemenlik
Cosmos Network'te başlatılan projeler, tokenlerinin çok fazla telaşa kapılmadan değiş tokuş edilmesini mümkün kılmalıdır. Ağ, çeşitli tiplerdeki uygulamaya özel blok zincirlerle kullanım için oluşturulmuş modüler bir çözüm olarak düzenlenmiştir. Bu zincirler, karşılıklı egemenliklerini etkilemeden birinden diğerine değer aktarma yeteneği ile birleştirilerek daha kolay geliştirilmelidir. Buna ek olarak, Cosmos, internetin ademi merkezileştirilmesi ve ilgili finansal altyapı üzerinde çalışmaya başlamaya hazır hisseden geliştiricilerin emrinde olan modüler ve uyarlanabilir araçlarıyla kendisini bir tür araç kiti olarak pazarlamaktadır.

Cosmos Ölçeklenebilirlikle Nasıl Başa Çıkmayı Planlıyor?

Cosmos geliştiricileri, mevcut Proof-of-Work protokollerini yavaş, pahalı, çevreye zararlı ve ölçeklenebilirlik potansiyelinden yoksun olarak tanımlıyor. Örneğin Bitcoin söz konusu olduğunda, işlem sayısındaki artış, tartışmasız tüm platformun performans hızında belirgin bir düşüşe yol açmıştır. Ethereum ile, üzerine inşa edilen merkezi olmayan uygulamalar, bir saniyede işlenebilen sınırlı işlem miktarı ve blok zincirindeki kaynaklar için savaşması gereken dApp'ler tarafından sınırlandırılıyor. Cosmos, aşağıdakiler gibi bir dizi aracı kullanarak bu sorunları çözmeyi amaçlamaktadır: nane Tendermint Core, 1 saniye blok süresine sahip olduğu söylenen ve 250 baytlık işlemler için saniyede 10.000 işlem hacmini teorik olarak işleyebilen bir Bizans Hata Toleransı (BFT) konsensüs motorudur. Cosmos geliştiricileri, İş Kanıtı'nı ortadan kaldırarak ve dikey ölçeklenebilirlik etrafındaki performansı optimize ederek, uygulamanın kendisinin tek ölçeklenebilirlik darboğazı olacağı noktaya gelmeyi umuyor. Tendermint'in üzerine merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak, geliştirmeye blok zinciri uygulamasının kendisi olarak yaklaşarak yapılır. Yalnızca, söz konusu uygulamanın gerçekten ihtiyaç duyduğu işlem türlerini ve geçiş işlevlerini belirlemek ve böylece süreçteki performansını artırmak yeterlidir. Kozmos SDK'sı. Tendermint üzerinde güvenli blok zinciri uygulamaları oluşturma sürecini basitleştirmek için tasarlanmış teknolojik bir araç setidir. Bununla birlikte geliştiriciler, bir blok zinciri oluşturmanın, tüm sürecin birkaç modülü kodlamaktan daha zor olmaması gerektiği dereceye kadar basitleştirilmesi gerektiğini iddia ediyor. Blok Zincirler Arası İletişim Protokolü (IBC). Tendermint ile eşleştirilen IBC, heterojen zincirlerin kendi aralarında değer (belirteçler gibi) ve ayrıca veri alışverişinde bulunmalarını sağlar. Aynı uygulamaları ve ortak bir doğrulayıcı setini çalıştıran birkaç zincir mimarisine sahip olarak, blok zincirlerinin, Cosmos ekibinin “yatay” olarak tanımladığı sonsuz teorik ölçeklenebilirlik elde etmesi beklenir. Cosmos Blockchain Birlikte Çalışabilirliğini Nasıl Geliştirebilir? Blok zincirler arasında birlikte çalışabilirliğin olmaması, Cosmos'un aşmaya çalıştığı bir başka engeldir. Temel meselenin, blok zincir tabanlı ekonomilerin birbirinden izole olması, yani birbirlerinden izole olmaları ve bu nedenle kendi aralarında varlık transfer edememeleri gerçeğine dayanması olarak tanımlanmaktadır. Cosmos platformu, IBC protokolü ile bunu çözmeyi hedefliyor. Bu teknoloji aynı zamanda blok zincirleri için bir mesajlaşma protokolü olarak da işlev görür ve TCP/IP çözümlerinde bulunanlara belli belirsiz benzer.

Blok Zincirlerinin Kullanılabilirliği ve Egemenliği

Blockchain kullanılabilirliği ve egemenliği, Cosmos tarafından hedeflenen ek zayıf noktalardır. Ethereum Virtual Machine gibi popüler platformlar, korumalı alan çözümleri olarak işlev görür ve geliştiricileri tek bir soruna odaklanmak yerine uygulamalarını potansiyel kullanım durumlarının çoğu için optimize etmeye çalışmaya zorlar. SDK'sı ile Cosmos platformu, tasarım tavizlerinin minimumla sınırlı olacağı blok zinciri inşası için geliştirici dostu ve özelleştirilebilir bir çözüm sunmayı amaçlıyor. Uygulamalar oluşturulduğunda bile, bazen ortak bir temel çerçeveyi paylaşmaları gerçeğine dayanarak egemenliklerini sınırlamaları gerekir. Cosmos'un IBC protokolünün, çeşitli uygulamalara ve doğrulayıcı kümelere sahip blok zincirlerinin, özel ve genel blok zincirleri arasındaki transferler de dahil olmak üzere, kendi aralarında varlık ve veri transferine devam etmesine izin vermesi gerekiyor. Cosmos: Bir Merkezler ve Bölgeler Kovanı Bu zorlukların üstesinden gelmek ve "blok zincirlerinin interneti" hedefine ulaşmak için Cosmos'un ağ mimarisinin iki ana bileşende düzenlenmesi gerekiyordu: Bağımsız blok zincirleri olarak işlev gören bölgeler Merkezi bağlantı blok zincirleri olarak işlev gören hub'lar Bu tür bir organizasyona dayalı olarak, hub'lar, Cosmos ağındaki her bağımsız zincir için merkezi defterlerin rolünü üstlenir. Hub'larda tutulan jetonlar, hub'ların yardımıyla da takas edilebilir. Cosmos merkezinin kendisi, Tendermint algoritması üzerinde çalışan Hisse Kanıtı (POS) blok zinciridir. Birbiriyle alakasız blokajları tek bir çatı altında bir araya getirerek ve kaotik bir çalışma moduna girmelerini önleyerek ağın ana kilit noktası olarak hizmet eder. Burada kilit bir rol, IBC'nin yardımıyla zincirler arasındaki etkileşimleri teşvik etmesi beklenen merkez tarafından oynanır.

Hub'lar Nasıl Çalışır?

Belirteç değişimi gibi faaliyetler için destek, belirteç kaynaklarının doğrulayıcılar kadar güvenilir olmasını sağlamak söz konusu olduğunda kendisini bir zorluk olarak sunabilir. Belirteçler çeşitli zincirler arasında hareket ettiğinden, zincir her yeni belirteç aldığında, önceki tüm doğrulayıcı kümelerine güvenmek zorundadır. Cosmos platformu, bölgelerin kendi aralarındaki doğrudan bağlantıyı desteklemek yerine, hub'larının uygun bölgeleri onlarla bağladığı gerçeğine dayanarak bu sorunu atlamayı umuyor. Bağlantılar yalnızca diğer merkezlerle sınırlandırıldığında, çift harcamaya veya tokenlerin dondurulmasına maruz kalma azaltılmalıdır. Böylece hub'lar, birbirlerine doğrudan güvenmekten veya token'ların transferleri sırasında geçtiği zincirler için aynı şeyi yapmaya zorlamak yerine, zincirler arasında ana “güven” kaynağı olarak hareket eder. Merkez tarafından oynanan merkezi rol, güvenliğini Cosmos geliştiricileri tarafından üstlenilen çabaların ön saflarına yerleştirir. Güvenliği, küresel ölçekte faaliyet gösteren merkezi olmayan bir doğrulayıcı grubu tarafından yönetilir. Hub mimarisinin merkezi olmayan doğasının, açık kaynak geliştiricilerini bu teknolojiye çekmesi bekleniyor. Cosmos hub'ının kendisine ek olarak, halihazırda devam etmekte olan bazı ikincil hub projeleri bulunmaktadır. Bu projelerden biri, çeşitli ticari hizmetleri ve bireysel zincirleri sonunda Cosmos ağıyla birleştirme hedefiyle Mart 2019'da başlatılan Çin merkezli IRIS ağıdır.

Tendermint Nasıl Çalışır?

Cosmos ağını oluşturan bölgeler, tüm katılımcılar için tutarlı performans, güvenlik ve hesap verebilirlik sağlayabilen sağlam bir temel sisteme ihtiyaç duyar. Bu görevler, özellikle iki ana bileşeni olmak üzere Tendermint platformuna düştü: Tendermint Core, çalıştıkları her makinede aynı işlemlerin aynı sırayla kaydedilmesini sağlar. Bir konsensüs algoritması ve eşler arası ağ protokolü içeren protokol olarak işlev görür. İşlemler, dedikodu protokolü yardımıyla düğümler arasında yayılır. Akran keşfi ve dedikodu protokolleri ve Tendermint'in şifreleme sisteminin yardımıyla güvence altına alınır. Tendermint sisteminin ikinci bileşeni, Uygulama Blok Zinciri Arayüzü (ABCI) olarak adlandırılan uygulama arayüzüdür. Ayrıca işlemlerin herhangi bir programlama dilinde işlenmesini sağlar. Cosmos platformundaki uygulamasının kilit yönü, genel blok zinciri mimarisinin üç ana katmanından ikisini bir araya getirmesidir - fikir birliği ve ağ katmanları. Buna dayanarak, geliştiriciler yalnızca uygulama katmanını tanımlamaya odaklanabilir, böylece geliştirme için kullanılabilecek kodlama zamanından tasarruf edebilirler. Tendermint, anında kesinlik, daha iyi güvenlik ve performans sağlaması beklenen monolitik bir mimari yerine modüler mimariyi tercih ediyor.

ABCI ve Cosmos SDK Birlikte Nasıl Çalışır?

  Uygulamaların oluşturulduktan sonra, yerleşik uygulama ile Çekirdek arasındaki iletişimi de destekleyen ABCI protokolü aracılığıyla Tendermint Core ile bağlantı kurması gerekiyor. ABCI, Tendermint Core için üç tür bağlantı sağlar: Mempool bağlantısı, işlemlerin taahhüt edilmeden önce aktarılması gerekip gerekmediğini doğrular. Konsensüs bağlantısı, taahhüt edilen işlemlerin yönetimine yardımcı olur. Sorgu bağlantısı, uygulama durumunu sorgulamada platforma yardımcı olur. ABCI çerçevesi üzerinde çalışan Cosmos Yazılım Geliştirme Kitinin, uygulamaya özel blok zincirler oluşturmaya odaklanan geliştiriciler için hayatı kolaylaştırması bekleniyor. Bu, birleşik bir çerçeve yardımıyla blok zincirler için ABCI'nin oluşturulmasını kolaylaştırarak yapılır. SDK, ABCI'nin üzerinde bulunan katmanlara bölünmüş ve geliştiricilerin kullanımına yönelik araçlarla dolu modüler bir yapıya sahiptir.

IBC ve Peg Bölgeleri

Cosmos ekosisteminin temel görevlerinden biri birlikte çalışabilirliği sağlamak olduğundan, hem Tendermint tabanlı zincirler hem de üzerinde çalışmayanlar için bunun sağlanması gerekir. Hızlı nihai zincirler, IBC'yi uyarlayarak Cosmos ile bağlantı kurabilir. Aynı zamanda, Proof-of-Work kullananlar gibi olasılıksal kesinlik zincirlerinin de desteklenmesi gerekir. Onlar için Cosmos geliştiricileri, Peg Zone adı verilen özel bir proxy zinciri türü uyguladılar. Peg Zone, başka bir blok zincirinin durumunu izlemekle görevli bir blok zinciridir. Özelleştirilebilir Peg Zone'un kendisi hızlı kesinliği desteklediğinden, IBC ile zaten uyumludur ve Cosmos ile bağlantı kurulan blok zinciri için kesinliği oluşturur. Örneğin, Peg Zone yardımıyla, kullanıcı Cosmos üzerindeki herhangi bir jetonu kullanabilir ve Ethereum zincirine gönderilmesini sağlayabilir. Aynı zamanda, IBC Protokolü, ağdaki çeşitli bölgeleri ve hub'ları birbirine bağlamanın yanı sıra homojen olmayan zincirler arasındaki değer alışverişini desteklemeye hizmet eder. Bu, IBC'nin benzersiz katman mimarisi, bağımsız yönetişim modelleri ve yazılım çerçeveleri (Tendermint üzerine inşa edilenler gibi) ile zincirler arasında bağlantılar kurmaya izin vermesi gerektiği anlamına gelir. Kullanıcılar arasında kolaylaştırılmış belirteç alışverişini destekleme yeteneği, Cosmos'u merkezi olmayan alışverişler için potansiyel bir çözüm haline getirmelidir. Her durumda, belirteç transfer süreci aşağıdaki satırlar boyunca ilerleyecektir:
  1. Sally, A zincirinden B zincirine 50 jeton göndermek istiyor.
  2. A zincirindeki jetonları kilitlenir ve kanıt B zincirine iletilir.
  3. B Zinciri, A zincirindeki doğrulayıcıların üçte ikisinden fazlasının, orijinal zincirdeki kilitli jeton miktarını onaylamak için kanıtı imzalayıp imzalamadığını kontrol eder. İşlem onaylandıktan sonra, Sally'nin 50 jetonu B zincirinde kullanıma sunulacaktır.

Cosmos Ağındaki Jetonlar

Cosmos ağı iki jeton uyguladı:

ATOM, esas olarak yönetişim için kullanılan bahis parasıdır. Bölge doğrulayıcıları, ATOM'u stake ederek, bölgelerinde yaramazlık yaparak paylarını azaltma seçeneği ile hub'lara katılabilir. Fotonlar, Cosmos platform ekosistemindeki işlem ücretlerinin ödenmesi için kullanılan paralardır. Bölgeler kendi tokenlerini kullanabildiğinden, hub'lardaki doğrulayıcılar işlem ücretlerini herhangi bir token kombinasyonunda ödeyebilirler. Ücretlerin yüzde ikisi rezerv havuzu için ayrılırken, geri kalanı paylarının büyüklüğüne göre doğrulayıcılara gider. Cosmos için ilk madeni para teklifi (ICO) Nisan 2017'de yapıldı ve bağış toplama çabasının bir parçası olarak 17 milyon ABD dolarından fazla para toplandı. Toplam ATOM arzı 236 milyon ATOM ile sınırlandırılmıştır. 13 Mart'ta Cosmos ana ağının piyasaya sürülmesinden sonra ATOM, kendisini çeşitli kripto para borsalarına eklenmiş olarak buldu.

Cosmos Platformu Geçmişi

Tendermint Core'un Cosmos platformu için önemi göz önüne alındığında, bu teknolojinin arkasındaki ekip üyelerinin çoğunun Cosmos'u tasarlamaya başlayan profesyonellerle aynı olması şaşırtıcı değil. Cosmos platformunu geliştirme çabalarına, blok zinciri birlikte çalışabilirliğini teşvik etmeye odaklanan Interchain Foundation (ICF) tarafından yardım edilen All in Bits kar amacı gütmeyen bir şirkette çalışıyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.