FTM Coin Nedir? FTM Projesi Nedir?

FTM Coin Nedir? FTM Projesi Nedir?

Fantom (FTM), “akıllı şehirler için sinir sistemi” olacak bir akıllı sözleşme platformu oluşturmayı amaçlayan oldukça iddialı bir projedir. Gelişmiş Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik (DAG) teknolojisini kullanan bu proje, neredeyse sıfır maliyetle sonsuz denebilecek düzeyde ölçeklenebilirlik ve anlık işlemler sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca güvenli, güvenli akıllı sözleşme yürütme özelliğine sahip yüksek performanslı bir sanal makine üzerinde çalışıyorlar. Ancak, bu kadar iddialı hedefleri gerçekten gerçekleştirebilirler mi? Bu Fantom incelemesinde size proje hakkında edindiğimiz tüm bilgileri aktaracağız. Ayrıca FTM tokenlerinin uzun vadeli kullanım durumlarını ve benimsenme potansiyelini de analiz edeceğiz.

Fantom (FTM) Nedir?

Fantom, akıllı şehirleri ve onu oluşturan tüm hizmetleri güçlendirmek için kullanılabilecek DAG tabanlı bir platform oluşturan dağıtılmış defter teknolojisi yığınıdır. Ultra yüksek hızlı ve yüksek performanslı bir platform olaran Fantom, gelişmekte olan akıllı şehirler için BT altyapı omurgası olabileceğine inanıyor. Saniyede 300.000 işlem yürütme hedefi ve birden fazla hizmet sağlayıcı arasında iletişim kurma yeteneği ile Fantom, büyük miktarda veriyi güvenli bir şekilde depolamanın çözüm olacağına inanıyor. Bunu, akıllı şehir veri odaklı akıllı sözleşmeler ve dApp'in benimsenmesi için paydaşlara erişilebilir hale getirerek başarmayı umuyor. Fantom ekibi, platformun kamu hizmetleri, akıllı ev sistemleri, sağlık, eğitim, trafik yönetimi, kaynak yönetimi ve çevresel sürdürülebilirlik projeleri dahil olmak üzere çok çeşitli sektörlerde kullanılmasını öngörüyor.

Fantom DeFi

Fantom'un esnekliğinin bir kanıtı olarak, ekip hızla dönmeyi ve Fantom DeFi'yi yetenekli hale getirmeyi başardı. Fantom, tüm kullanıcılar için hepsi bir arada DeFi paketi olmayı vaat ediyor. Fantom'un EVM u yumlu blok zinciri, kullanıcılara dijital varlıkları doğrudan cüzdanlarından üretme, ticaret yapma, ödünç verme ve ödünç alma kabiliyetini sağlıyor. Ve tüm bunlar sıfıra yakın ücretler ve anında işlemlerle birlikte geliyor. Bu herkes için DeFi. Fantom'un ana ağı: Opera , DAG tabanlı Lachesis fikir birliği protokolü kullanılarak oluşturuldu ve EVM uyumlu akıllı sözleşmeleri destekliyor. Bu, Fantom kullanıcılarının ağ üzerinde akıllı sözleşmeler yürütmesine olanak tanıyor ve DeFi'yi Fantom'da ideal hale getirir. Bu özellik ile Fantom ana ağı, onu çok çeşitli uygulamalar için ideal kılan özelliklere sahiptir. DeFi uygulamaları açısından Fantom şu anda aşağıdakileri desteklemektedir:
  • Sıvı paylaştırma – DeFi uygulamaları için teminat olarak paylaştırılmış FTM belirteçlerini kullanır. Tüm FTM delegasyonları, Fantom ekosistemi içinde akışkan haldedir.
  • fMint – Fantom'da kripto para birimleri, ulusal para birimleri ve emtialar dahil düzinelerce sentetik varlığı üretebilirsiniz.
  • fLend – Elde tutulan FTM'ye maruz kalmayı kaybetmeden ticaret yapmak ve faiz kazanmak için dijital varlıkları ödünç verin ve ödünç alın.
  • fTrade – Fantom tabanlı dijital varlıkların ticaretini cüzdandan çıkmadan yapın. Bu, tamamen gözetimsiz ve merkezi olmayan bir AMM değişimi sağlar.
Fantom, DeFi ve ticaret için üstün bir çözüm sunmak için çok çalıştı. Fantom'da kullanılan DAG teknolojisi sayesinde diğer birçok DeFi platformundan üstündür. Fantom, 2 saniyenin altında kesinlik sağlayan kısa onay süresinden ve düşük ücretlerinden yararlanır. Yukarıdaki şekilde görebileceğiniz gibi, FTM Tokenleri ve sFTM jetonları, daha sonra sentetik jetonlar ve fiat ile ticaret yapmak ve takas etmek için kullanılabilen mint fUSD için teminat olarak kullanılabilir ve çok daha fazlasını yapabilir. Tüm bunlar, FTM jetonlarınızı saklayabileceğiniz, gönderebileceğiniz, alabileceğiniz ve stake edebileceğiniz aşamalı web uygulaması Fantom fWallet aracılığıyla gerçekleştirilir.

Fantom Teknolojisi

Fantom'un mimarisi, her katmanın farklı sorumlulukları üstlendiği üç katmana bölünmüş protokollere sahiptir. Bunlar Opera Çekirdek Katmanı, Opera Ware Katmanı ve Uygulama katmanıdır. Bu katmanların her birine ve genel olarak Fantom protokolü için ne anlama geldiğini inceleyelim.

OPERA Çekirdek Katmanı

Bu, alt katmandır ve Lachesis Protokolü'ndeki bloklar arasında fikir birliğini sağlama sorumluluğuna sahiptir. Etkinliklerin oluşturulmasından da sorumludur. İşlemleri onaylamak için bir DAG kullanır ve DAG teknolojisinin kullanımı sayesinde zincirler bunları eşzamansız olarak işleyebilir. İşlenen her işlem, bir blok zincirinin işlemleri kaydetme şekline benzer şekilde ağdaki her bloğa kaydedilir. Aradaki fark, DAG teknolojisi ile verilerin her bir bloğa kaydedilmesi gerekmemesidir.

Fantom Teknoloji Yığını

Bunun yerine ağ, işlemleri doğrulamak için tanık blok adı verilen ikinci bir blok türü kullanır. Bu tanık bloklarıi, ağdaki bloklar tarafından tutulan verilerin geçerliliğini kontrol etmekten sorumludur. Tanık bloklar, doğrulama bloklarını seçmek için Delegated Proof of Stake konsensüs yöntemine güvenir.

OPERA Mal Katmanı

OPERA Ware katmanı, protokolün ortasında yer alır ve platformda ödül ve ödeme düzenleme ve “Hikaye Verisi” yazma gibi işlevleri yürütmek üzere tasarlanmıştır.

OPERA Uygulama Katmanı

En üstte, geliştiricilerin dApp'lerinin OPERA Ware katmanıyla arayüz oluşturmasına izin vermek için kullanacakları genel kullanıma açık API'leri barındıran OPERA Uygulama katmanı bulunur. Özellikle ilginç bir etkileşim, Fantom'un “Hikaye Verileri” olarak adlandırdığı şeyle olacaktır. Hikaye Verileri, geçmiş işlemlerin izlenmesinin sınırlı olduğu Ethereum'un aksine, Fantom'un tüm geçmiş işlemlerin izlenmesine izin verme yöntemidir. Fantom'da her işlem ve akıllı sözleşme yürütme, işlemleri izleme işlevlerinde kullanılan Hikaye Verileri adlı küçük bir veri parçasını depolar. Bu, tedarik zinciri yönetimi veya sağlık sektörü gibi, belirsiz veri kayıtlarının gerekli olduğu belirli sektörlerde inanılmaz derecede değerli bir işlevdir.

Lachesis Uzlaşması

Lachesis konsensüs, DAG tabanlı bir asenkron Bizans Hata Toleranslı (aBFT) konsensüs algoritmasıdır. Klasik, Nakamoto ve hatta pratik Bizans Hata Toleransı üzerinde birçok iyileştirme sunar. Bizans Hata Toleranslıdır, aynı zamanda lidersiz ve asenkrondur. Lachesis ile, uygulamayı oluşturmak için kullanılan programlama dilinden bağımsız olarak herhangi bir uygulamaya konsensüs sağlanabilir. Bu, geliştiricilerin, durum makinesi çoğaltmasını işlemek için Lachesis'i entegre ederken uygulama mantığının oluşturulmasına odaklanma konusunda özgür olmasını sağlar. Lachesis Lachesis – DAG tabanlı asenkron Bizans Hata Toleranslı (aBFT) konsensüs algoritması. Fantom blogu aracılığıyla görüntü. Lachesis, diğer Lachesis bloklarına bağlanabilir ve herkesin aynı komutları aynı sırayla işlemesini garanti eder. Bu, DAG aBFT konsensüsü ve eşler arası ağ iletişimi kullanılarak gerçekleştirilir. Asenkron Bizans Hata Toleransı (aBFT) Eşzamansız Bizans Hata Toleransı (aBFT), şu anda fikir birliği algoritmalarında sahip olduğumuz en yüksek standarttır. Aşağıdaki üç koşuldan yalnızca ikisinin aynı anda bir konsensüs algoritmasına dahil edilebileceğini belirten Ölçeklenebilirlik Üçlemesini etkin bir şekilde çözmüştür:
  • Ademi merkeziyetçilik
  • Güvenlik
  • Ölçeklenebilirlik
Gerçekten de, Fantom'da uygulandığı şekliyle aBFT konsensüs protokolü, maksimum ademi merkeziyetçilik, yüksek ölçeklenebilirlik ve banka düzeyinde güvenlik sağlar. Bir aBFT ağında, bloklar bağımsız olarak fikir birliğine ulaşabilir ve sonlandırılmış blokları değiştirmeleri gerekmez. Bu, aBFT konsensüs mekanizmalarını tamamen lidersiz hale getirir ve döngüsel deneme ve Çalışma Kanıtı olmadığından güvenliği artırır. aBFT, ağları DDoS saldırılarına karşı özellikle dayanıklı hale getirmenin yanı sıra, işlemin gecikmesini de azaltarak daha hızlı bir ağ sağlar. Son olarak, aBFT ağları, katılan blokların sayısını sınırlamak için aşırı iletişim olmadığı için daha fazla ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik sağlar.

Lachesis nasıl çalışır?

Lachesis'te her blok, işlemleri içeren olay bloklarından oluşan yerel bir DAG depolar. DAG, her blokta bağımsız olarak olayların son sırasını hesaplamak için olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkisini kullanabilir. Bir kez yapıldıktan sonra olay blokları onaylanmış ve onaylanmamış bloklara bölünür. Son 2-3 kareden gelen bloklar onaylanmış olarak kabul edilirken yeni bloklar onaylanmaz. Konsensüs, her bir olay grubuna bir blok dendiği, onaylanmış olay blokları gruplarıyla sonuçlanır. Son zinciri oluşturan nihai bloklar, her blokda bağımsız olarak olay bloklarından hesaplanır. Özellikle, diğer konsensüs mekanizmalarından farklı olarak Lachesis blokları birbirine blok göndermez. Bunun yerine olayları bloklar arasında senkronize etmeye odaklanırlar. Ağın somut durumuna oy vermek yerine, bloklar gözlemledikleri olayları ve işlemleri eşleriyle periyodik olarak paylaşırlar. Bu aynı zamanda Lachesis'in mevcut herhangi bir seçimde yeni olayları kullanmadığı anlamına gelir. Bunun yerine, aynı anda 2-3+ önceki sanal seçimlerdeki etkinliklere oy vermek için yeni etkinlikler kullanılır. Bu, aynı olay farklı seçimlerde yeniden kullanıldığından, daha az sayıda oluşturulan fikir birliği mesajına yol açar. Bu, Lachesis'in daha kısa bir kesinlik süresi ve daha küçük bir iletişim yükü elde etmesini sağlar. Resmi sitelerinden alınan aşağıdaki resimde tüm ekibi görebiliyorsunuz:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.