Hindistan'da Yeni Salgın Dang Humması Nedir?

Hindistan'da Yeni Salgın Dang Humması Nedir?

Corona virüs ile mücadelesi sırasında derin yaralar alan Hindistan şimdide dang humması ile karşı karşıya. Ülkenin kuzeyinde yer alan Firuzabad'da içlerinde 30'dan fazla çocuk bulunan 50 kişin hayatını kaybettiği kayıtlara geçti. Firuzbad'da 50 kişinin hayatını kaybettiği dang humması nedeniyle yaklaşık 400 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Hastalığın taşıyıcılığında sivrisineklerin öneli rolünün bulunduğu ve vaka sayısının her geçen gün arttığı belirtildi. Yayılmasında en büyük etken sivrisinekler olan dang humması, dünyanın en hızlı yayılan hastalığı olarak biliniyor. İnsan bedeninin griye benzer bir renk aldığı gözlemlenen hastalık, iç kanama ve ölümlere yol açıyor. Dang hummasından en çok çocukların etkilendiği ve büyük çoğunluğunu çocukların oluşturduğu yılda 20 bin kişinin hayatını kaybettiği biliniyor.

Dang Humması Nedir?

Oyuncu Leyla Bilginel'in de dang humması nedeniyle hastaneye yatırıldığı ve yaşam mücadelesi verdiği duyuruldu. Dang ateşi olarak adlandırılan hastalığın dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde endemik olarak görüldüğü ve şiddetli grip belirtilerine benzer şekilde varlık gösteren viral bir hastalık olarak biliniyor. Dang, flaviviridae familyasından bir flavivirüs olan dengue virüsü kaynaklı hastalık dünyada önemli bir morbidite ve mortalite nedeni. Dang ateşi, yoğun kemik ve eklem ağrısı ile varlık gösterdiği için ’kırık kemik humması’ olarak da biliniyor. Etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsü olan hastalık etkeni virüsün 4 tipi var. Bir tipiyle hastalığa yakalanan kişiler diğer türlere karşı herhangi bir bağışıklık kazanmıyor ve yeniden hastalanabiliyor.

Dang Humması Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl?

Taşıyıcılığını sivrisineklerin üstlendiği Dang virüsü insan vücuduna deriden girerek kana karışıyor ve ateşi yükseltiyor. Bulaştıktan 24 saat sonra hastaların kanında bol miktarda rastlanan virüs, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nun sınıflandırmasına göre Dang enfeksiyonları 4 tipte karşımıza çıkıyor.
  1. Tanımlanamayan ateş veya viral sendrom.
  2. Klasik Dang ateşi.
  3. Dang hemorajik ateşi.
  4. Dang şok sendromu.
Dang hemorajik ateşinde tablo, diğer semptomlarla birleşince 2-7 gün süren bir ateş ile karakter gösteriyor. Ateşin düşmesini inatçı kusma, şiddetli bir karın ağrısı ve nefes almada zorluk gibi belirtiler takip ediyor. Bunlar periferal damarların geçirgenliğinde aşırı artışa bağlı olarak karın ve akciğer zarı boşluklarında sıvı toplanmasıyla sonuçlanarak 24-48 saatlik bir periyodun başlangıç işaretleri olarak karşımıza çıkabiliyor. Eğer tedavi ile düzeltilemezse dolaşım yetersizliği ve şok ile hasta kaybedilir. Dang ateşinin başlangıcında aşağıda sıraladığımız bulgular yol gösterici olabiliyor: Aniden başlayan ve en az 2-7 gün süren akut ateş. Baş ve göz arkasında ağrı. Şiddetli kas ve eklem ağrıları. Döküntü ve kanama bulguları (burun kanaması, dişeti kanaması, cilt altı kanaması.) Aynı yer ve zamanda Dang vakalarının bulunduğu yer ve ortamda bulunmak ve endemik bölgelere seyahat hastalığın bulaşıcılığında ilk sırada yer alıyor.

Tanı ve Tedavide Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Hastalığın teşhisi klinik muayene ve kan testleri ile konuyor. Dang humması virüsü hastalığın 5. gününe kadar kanda kendini gizleyebiliyor. Ek olarak kanında bu virüse sahip kişilerde HIV testleri yanlış sonuç verebiliyor. Hastalık için uygulanan özel bir tedavi yöntemi henüz mevcut değil, sadece semptomları ortadan kaldırmak için standart tedaviler uygulanıyor.

En Büyük Risk Grubunu Kimler Oluşturuyor?

Dang hastalığı başta Doğu Akdeniz, Afrika, Hindistan ve Uzakdoğu’nun yanısıra Hawai ve Karayip adalarında,  Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı güney eyaletleri ve Avustralya’da görülüyor. Türkiye’ye komşu Ortadoğu ülkelerinde Dang virüsü 1 ve 2 tipleri bulunuyor. Buralara seyahat edecek yolcular için risk oldukça yüksek. Yıl boyunca vakalar görülmekle birlikte, vaka yoğunluğu yağışın miktarı ile doğru orantılı olarak artıyor.

Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Uzmanlar tarafından en önemli korunma yöntemi sivrisinek ısırıklarına karşı kendimizi korumak olarak bildirildi.Kapalı giysiler, sivrisinek kovucular, cibinlik, korunmuş ve klimalı odalar tercih edilebilir. Dang ateşi için henüz aşı çalışmaları bitmiş değil, klinik çalışmalar devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.