ABD’den Çin’e Uygur Türklerine Yaptığı Uygulama Nedeniyle Çok Konuşulacak Bir Yaptırım Geldi!

ABD’den Çin’e Uygur Türklerine Yaptığı Uygulama Nedeniyle Çok Konuşulacak Bir Yaptırım Geldi!

ABD’de Çin’e Uygur Türklerine Yaptığı Uygulama Nedeniyle Çok Konuşulacak Bir Yaptırım Geldi!

Amerika Birleşik Devletleri’nden Çin Halk Cumhuriyetine büyük bir yaptırım daha geldi. Tam 8 Çinli şirket bu yaptırımdan etkilenecek.

Bu şirketlerin çoğunun teknoloji şirketi olması da dikkat çeken unsurlardan

ABD yıllardır Çin ile ekonomik ve teknolojik bir savaş içinde… Bu savaş ticarete de doğrudan yansıyor. Ülkeye Çin malları sokmamak için Amerika Yönetimi elinden geleni ardına koymuyor. Son olarak Beyaz Saray'ın Hazine Bakanlığından Çin Halk Cumhuriyetinin 8 teknoloji devine bir yaptırım geldi. Gerekçe ise Çin’in Uygur Türklerine karşı uyguladığı siyasi sistem… Bu 8 büyük teknolojik şirketten birisi DJI…

Peki DJI kimdir? Ne alanda çalışıyor?

DJI tam olarak bir drone üreticisi.. Çin merkezli olan şirket 2006 yılında Frank Wong tarafından kurulmuş olup dünyaya dron satan bir şirket. Piyasa değeri de oldukça yüksek. 250 milyon dolarlık bir kar açıklaması olan şirket. Peki neden DJI var bu listede? Çünkü DJI Uygur Türklerini ürettiği dronlarla gözetlemekle suçlanıyor.

amerika-cin.jpg

Bu firma sektöründe dünyada sayılı firmalardan kabul ediliyor. Ticari Dron piyasasına hakim ve en iyi satış rakamlarına da sahip.

Bu 8 şirket dışında 60’a yakın şirketin daha olduğu belirtilen Financial Times haberine göre ABD’li yatırımcılar bu şirketlerden hisse alamayacaklar.

Listede başka hangi şirketler var?

Megvii, Dawning Information Industry, Yitu Technology, Leon Technology, Netposa Technolıgies gibi sektörlerinde önemli konumda olan şirketler de listeye eklenmiş durumda. Bu şirketlerin hepsi teknoloji şirketleri. Yapay zeka, üz tanıma teknolojisi, siber güvenlik, bulut iletişim üzerine çalışan firmalar.

Türkiye’ye bunun faydası olur mu?

Türkiye, Çin büyüme sistemini benimsediğine göre bu alanlarda hizmet veren şirketlerini Amerika Birleşik Devletlerinde daha çok tanıtabilir. Son yılların en büyük üretim kademelerinden olan insansız hava uçaklarımız başta olmak üzere birçok ürünümüz Amerika’ya girebilir. Neden olmasın değil mi?

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum