SON DAKİKA: Elektriğe %126 ZAM! İnanılmaz ZAM!

SON DAKİKA: Elektriğe %126 ZAM! İnanılmaz ZAM!

Elektrik fiyatlarına ticarethaneler için %126, meskenler için ilk 150 kWh altına %52, 150 kWh üstüne ise %127 zam geldi

Elektrik fiyatlarına ticarethaneler için %126, meskenler için ilk 150 kWh altına %52, 150 kWh üstüne ise %127 zam geldi.

Çok elektrik kullananlar artık yeni yıl 2022'de % 122 fazla ücret ödeyecek.

Resmi Gazete’deki tarife tablolarına göre yapılan hesaplamalara göre elektrik ücretlerinde evler, sanayi ve ticarethaneler bütün vergile dahil yüzde 52 zam yapıldı. Bu zam çok kullanıma göre % 130’a kadar çıkabiliyor. Yani bu zam oranları farklı tarife gruplarına göre değişiyor. En az zam %52...

Ortalama bir evin en az 200 KW harcadığı ülkemizde zam büyük kesime gelmiş oluyor.

İŞTE EPDK'DAN YAPILAN AÇIKLAMA'NIN TAM METNİ

EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına geçildiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

  • Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Bilindiği üzere pandemi koşulları sebebi ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir.
  • Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilenmiştir. Ancak kurumlarımız arasındaki iş birliği ile bu artışlar tüketicilerimize asgari düzeyde yansıtılmıştır.
  • Ayrıca devletimiz vatandaşlarımızı bu artışlardan koruma amacıyla elektrik faturalarında yarısını, doğal gazda ise beşte dördünü karşılayarak 2021de toplamda 100 milyar liralık bir destekte bulunmuştur.
  • Gelinen noktada enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapıldığı aktarılan açıklamada, “Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile birlikte 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWhe kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWhın üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır” ifadelerine yer verildi.

AYRINTILAR GELİYOR

Doğalgaz, elektrik ve gıda ürünlerine son 1 yıllık süreçte uygulanan toplam %30 zam, gelir tarafında bu artışı yakalayamayan vatandaşlar için bu kışı nasıl geçireceklerini düşündürmeye başladı. Uzmanlar, döviz kurlarındaki artış ve yurt dışında uygulanan fiyat artışları nedeniyle doğalgaz ve elektrik de yüzde 40'a varan zamların yakın zamanda gelebileceğini, ek olarak özellikle elektrik fiyatlarına yeni bir zincirleme zam yağmurunun geleceğini vurguladı. Pandemi nedeniyle olası bir kapanma ile işsizlik oranlarının yeniden artabileceğine dikkat çeken uzman ekonomist Dr. Murat Kubilay, "Isınma, barınma ve beslenme giderlerinin, birçok vatandaş için gelir artışının üzerinde bir artış mevcut. Bu fiyat artışlarının işsizlikle birleşmesi sonucunda Nisan 2022'de birçok vatandaşın yoksullukla karşı karşıya kalabilir. Geçtiğimiz 20 yıllık süreçte ekonominin en kara kışı kapıda, vatandaşların şimdiden gücü azaldı" sözleriyle vatandaşın dikkatini çekti. "Enflasyonda En Zor Dönemi Atlattık" Sonbaharda enflasyonun artma olasılığının düşük olduğunu dile getiren Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent; döviz kurlarının daha dengeli ilerlediğini, kur fiyatlarındaki artışın tüketim maddelerine etkisinin azaldığını belirtti. "Enflasyonda en zorlu dönemi geride bıraktığımızı umut edebiliriz. Elbette bir kur şoku veya siyasi çalkantı olması durumda şartlar değişebilir" dedi.

Artan Enerji Fiyatları Tüketiciye Aynen Yansıyor

“Hem gıda hem de enerji TÜFE'si genel TÜFE'nin üzerinde” sözleriyle, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) ağustos ayında 19.25'e yükselişinin kaynağında en büyük rolü gıda ve enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklı olduğunu vurgulayan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, enerji fiyatlarındaki artışın üretim maliyetlerine doğrudan etki ettiğini, bununda direk tüketiciye yansıdığını belirten Yılmaz, "Sonuçta enflasyonu besleyen bir kısırdöngü var. Türkiye, petrol ve doğalgazda dışa bağımlı bir ülke. Bu nedenle düşük maliyetli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor” sözleriyle içinde bulunduğumuz durumu zincirleme bir reaksiyona benzetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.