Cumhurbaşkanı Erdoğan COP26 iklim zirvesini es geçiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan COP26 iklim zirvesini es geçiyor

Türkiye cumhurbaşkanı Glasgow'daki iklim zirvesine hitap edecekti, ancak Roma'daki bir G20 toplantısının ardından İstanbul'a döndü.

İstanbul, Türkiye – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler COP26 iklim zirvesine katılmak yerine İstanbul'a döndü.

Devlet tarafından işletilen Anadolu Ajansı, cumhurbaşkanının Roma'daki G20 zirvesine katıldıktan hemen sonra Pazar gecesi geç saatlerde İstanbul'a döndüğünü söyledi. Erdoğan'ın Pazartesi ve Salı günleri COP26 zirvesinde konuşması ve Türkiye'nin Paris iklim anlaşması kapsamında kabul ettiği emisyon azaltma hedeflerine nasıl ulaşmayı planladığını ortaya koyması bekleniyordu.

erdogan-shutterstock-1-16-9-1605284097-16-9-1635956226.jpg

Türkiye cumhurbaşkanlığı, Erdoğan'ın Ankara'nın ABD Başkanı Joe Biden ve diğer dünya liderleriyle çeşitli konularda görüşmelerde bulunmayı umduğu zirveye katılma planlarını aniden iptal etmesi için resmi bir neden vermedi.

Erdoğan Pazar günü Biden ile Roma'daki G20 zirvesinin oturum aralarında Ankara'nın almak istediği F-16 savaş uçakları ve Suriye'deki savaş konusunda devam eden bir anlaşmazlığı tartıştı.

İsmi açıklanmayan bir Türk yetkili Reuters haber ajansına, Türkiye cumhurbaşkanının zirveye katılımı konusunda "protokol sorunları" olduğunu söyledi.

Erdoğan, son olarak Eylül ayında New York'ta yapılan BM Genel Kurulu'nda yaptığı ağır güvenlik konvoyları nedeniyle geçmişte Türk muhalefet liderleri tarafından eleştirilmişti.

Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un halen COP26 zirvesine katılması ve Türkiye'yi temsil etmesi bekleniyor.

Pazartesi gününden itibaren dünya liderleri iki gün boyunca konuşma yapacak. Bunu, 12 Kasım'da zirve sona erene kadar bir anlaşmaya varmaya çalışmak için teknik müzakereler izleyecek.
Türkiye, geçen ay Paris iklim anlaşmasını onaylayan son G20 ülkesi oldu.

Türkiye anlaşmayı 2016 yılında imzalamış olmasına rağmen, “gelişmiş” bir ülke olarak listelenmeye kısmen itiraz ettiğini ve dolayısıyla gelişmekte olan ülkelere sağlanan finansman için uygun olmadığını söyleyerek yıllar içinde tam olarak onaylamamıştı.

Türkiye geçen ay Paris Anlaşması'nda belirlenen hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için Dünya Bankası, Fransa ve Almanya'dan çoğu kredi olmak üzere 3,2 milyar dolar almak için bir anlaşmaya vardı.

Anlaşma, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere kıyasla 2 santigrat derecenin (3,6 Fahrenheit) - tercihen 1,5 C'nin altına düşürmeyi amaçlıyor ve bu amaca ulaşmak için sera gazı emisyonlarını azaltmak için imzacıları bağlıyor.

Türkiye, 2030 yılına kadar emisyonlarda yüzde 21'lik bir azalma ve 2053 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı planladığını söyledi. Türkiye şu anda küresel emisyonların yüzde 1'inden daha azını oluşturuyor ve uzmanlar bunun çoğunun enerji kullanımından geldiğini söylüyor. hükümetin aşamalı olarak kaldırmayı planladığı kömüre ve yenilenemez kaynaklara büyük ölçüde güveniyor.

Türkiye, bu yıl uzmanların küresel ısınmadan kaynaklandığını söylediği bir dizi doğal afet yaşadı. Ülke şu anda çiftçileri ve su kaynaklarını tehdit eden kalıcı bir kuraklıkla karşı karşıya.

Temmuz ayında, orman yangınları ülkenin güney kıyılarının büyük bir bölümünü süpürdü ve en az sekiz kişiyi öldürdü.

Daha sonra Karadeniz kıyısında sel nedeniyle yaklaşık 82 kişi öldü. Türkiye kıyılarındaki sularda değişen koşulların neden olduğu bir deniz müsilajı bu yılın başlarında Marmara Denizi'ni kapladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.