Macaristan’da Orban 6 Muhalefet İttifakına Karşı Nasıl 4. Kez Başbakanlığı Kazandı?

Macaristan’da Orban 6 Muhalefet İttifakına Karşı Nasıl 4. Kez Başbakanlığı Kazandı?

Macaristan'ın otoriter lideri ve Putin'in önemli müttefiki Viktor Orban, yeniden seçimleri kazanmasının ardından Zelensky'yi 'rakip' olarak nitelendirdi.

Macaristan'ın otoriter lideri ve uzun zamandır Rusya'nın müttefiki olan Viktor Orban, ülkedeki parlamento seçimlerinde zafer ilan ederek üst üste dördüncü kez iktidara geldi.

Macaristan'ın ulusal seçim kurulu Pazar akşamı yaptığı açıklamada, Orban'ın Fidesz partisinin oyların %71'inin sayılmasıyla liderliği elinde tuttuğunu söyledi.

Seçim kampanyasına Moskova'nın Ukrayna'yı işgali damgasını vurdu ve bu da Orban'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile uzun süredir devam eden ilişkisini inceleme altına aldı. Orban, zafer konuşmasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'yi kampanya sırasında üstesinden gelmesi gereken "rakiplerden" biri olarak nitelendirdi.

Macaristan büyük ölçüde Rus enerjisine bağımlı ve Orban, Putin'in komşu devlete yönelik saldırısını kınama fırsatlarından kaçınarak AB'nin ona karşı birleşik bir cephe oluşturma çabalarını karmaşıklaştırdı.

Ancak kamuoyu yoklamalarının daha sıkı bir yarış olacağını öngörmesine rağmen, Orban'ın Fidesz partisi ülkenin büyük bölümünde rahat bir şekilde kazandı. Muhalefet lideri Peter Marki-Zay, belediye başkanı olarak görev yaptığı kendi bölgesinde bile kazanamadı.

Orban Pazar gecesi yaptığı konuşmada, hükümetinin AB liderleriyle uzun süredir devam eden gerilimlerine ışık tutarak, "Aydan görülebilecek bir zaferimiz var, ancak Brüksel'den görülebileceği kesin değil." Dedi.

Macar solu, Brüksel'deki "bürokratlar" ve uluslararası medya da dahil olmak üzere bir dizi siyasi düşmanına atıfta bulunan Orban, "Bu zaferi hayatımızın sonuna kadar hatırlayacağız, çünkü çok sayıda rakibe karşı savaşmak zorunda kaldık" dedi. "ve Ukrayna cumhurbaşkanı da -- aynı anda hiç bu kadar çok rakibimiz olmadı."

orban-putin.jpg

AB ile çetrefilli ilişki

Orban, şimdi 2026'ya kadar uzatılması planlanan 12 yıllık görev süresi boyunca Macaristan'ın yargı, medya ve eğitim kurumlarının yakın kontrolünü ele geçirdi. AB içinde "liberal olmayan" bir devlet inşa etmek.

Eleştirmenler uzun zamandır siyasi oyun alanını rakiplerine karşı eğdiğinden şikayet ediyorlar. Geçen ay, Avrupa Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (AGİT), "koşulların genel olarak kötüleştiği" iddialarını değerlendirdikten sonra - bir AB ülkesi için nadir görülen bir hareket - 3 Nisan anketinin tam ölçekli bir uluslararası izleme operasyonunu tavsiye etti. Demokratik seçimler için."

Orban Pazar gecesi yaptığı açıklamada, "Bütün dünya bu akşam Budapeşte'de Hıristiyan Demokrat siyasetin, muhafazakar siyasetin ve milliyetçi siyasetin kazandığını gördü" dedi. "Avrupa'ya mesajımız bunun geçmiş değil gelecek olduğudur. Bu bizim ortak Avrupa geleceğimiz olacaktır."

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana Orban, öncelikle Macaristan'ın askerlerini ve silahlarını çatışmanın dışında tutma platformu üzerinde kampanya yürüttü. Ukrayna'yı işgal ettiğinden beri AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının çoğunu destekledi, ancak daha ileri gitmekte direndi ve kendisini seçmenlere barışçıl biri olarak tanıttı.

Çarşamba günü, dışişleri bakanı Ukrayna hükümetini kanıt göstermeden Macaristan'ın muhalefet partileriyle işbirliği yapmakla suçladı.

Muhalefet onu duruşundan dolayı eleştirdi. Reuters'in bildirdiğine göre, muhalefet lideri Marki-Zay Mart ayında düzenlediği mitingde, "Putin Sovyet imparatorluğunu yeniden inşa ediyor ve Orban sadece stratejik sakinlikle izliyor" dedi.

Ancak Marki-Zay Pazar günü geç saatlerde yenilgiyi kabul etti ve destekçilerine şunları söyledi: "Fidesz'in zaferini tartışmıyoruz, ancak bu seçimin demokratik ve eşit olduğunu tartışıyoruz.

"Bu ülkede kalacağız, birbirimize sahip çıkacağız, el ele tutuşacağız, bırakmayacağız. Seçim sonuçları ne olursa olsun zor günler geliyor. Biliyoruz ki bizi suçlayacaklar, günah keçisi olacağız, bu yüzden birbirimizin elini tutmak ve bırakmamak her zamankinden daha önemli."

İşgalden önce bile Orban'ın AB ile çetrefilli bir ilişkisi vardı. Hükûmeti, hukukun üstünlüğü konularında bloktaki üst düzey isimler tarafından sert bir şekilde eleştirildi; Bu yılın başlarında, Avrupa'nın en yüksek mahkemesi , AB'nin demokratik hakları ihlal ettikleri için Macaristan ve Polonya'ya fon sağlamasını engellemesine izin verdi .

Pazar günü, Orban'ın eşcinselliği ve cinsiyet değiştirmeyi teşvik ettiği düşünülen çocuklara yönelik eğitim materyallerini ve programlarını yasaklayan tartışmalı yasası için de bir referandum düzenlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.