Çağımızın Hastalığı Olan Reflü’ye Sebep Olan Besinler ve İçecekler!

Çağımızın Hastalığı Olan Reflü’ye Sebep Olan Besinler ve İçecekler!

Hastalıklar artıyor bunlardan en çok görülen mide rahatsızlığı reflü ise hayat kalitemizi derinden etkiliyor. Reflü nasıl iyileşir? Hangi yiyecek ve içecekleri kullanmamalıyız.

Çağımızın hastalığı kötü beslenme dolayısıyla mide rahatsızlıkları çok arttı. Bunlardan en çok görülen mide rahatsızlığı reflü ise hayat kalitemizi derinden etkiliyor. Makro Kedi sitesi olarak sağlıklı beslenmek ve reflü semptomlarını azaltmak için 9 besini sizler için derledik. Şimdi detaylar.

Reflüsü olanların uzak durması gereken 9 besin!

reflu-hastaliuinda-yenmemsi-gereken-icecekler-ve-yiyecekler-1-001.jpg

Reflü hastalığı asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağıza kadar yükselerek kişiyi rahatsız etmesidir. Yer değiştiren salgı nedeniyle ağıza kadar gelen acı tat ve yiyecek hissi ile kendini gösteren reflü, yemek borusunun iç tarafında gelişen ödem sonrasında boğazda bir yumru hissine neden olur.

Bilinçsiz gıda tüketiminin yol açtığı mide bulantısı, mide ve yemek borusunun yanması olarak kendini gösteren asit reflüsü boğazdaki tüm yakıcı, acı tat, midedeki gazlı şişkinlik reflü hastalığına işaret eder. Yenilen ve içilen her gıda sindirim sistemini doğrudan etkiler. Midenin normal sindirimini ve pH dengesini bozarak asit oluşumuna yol açan yiyecekler reflü semptomlarınızı alevlendirir. Bu nedenle reflüden şikayetçi olan takipçilerimiz için uzak durulması gereken 9 besin ve yol açtığı semptomları sıraladık.

1. Alkolreflu-hastaliuinda-yenmemsi-gereken-icecekler-ve-yiyecekler-5.jpg

Kötü alışkanlıkların en başında gelen alkolün tüm biçimleri kişinin sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Sindirim sistemi başta olmak üzere vücudun her yerine zarar veren alkol, özellikle gastroözofageal reflü hastalığını (GÖRH) tetikler. Artan alkol tüketimi mideyi alevlendirir, tahriş eder hatta yemek borusunun işleyişini bozar.

2. Baharatlı Yiyeceklerreflu-hastaliuinda-yenmemsi-gereken-icecekler-ve-yiyecekler-3.jpg

Ülkemizde acı biberin çok faydalı olduğu ve bağışıklık sisteminin güçlendirdiği şeklinde yaygın ve yanlış bir inanç var. Acı biberin içeriğinde yemek borusunu tahriş edecek ve mide ekşimesi semptomlarını azdıracak kapsaisin olduğunu ve acı biber tükettiğinizde ortaya çıkabilecek reflü şikayetlerinin artacağını unutmayın.

3. İşlenmiş Gıdalar

Teknolojinin ve nakliyenin hızlanmasıyla birlikte işlenmiş gıdaların tüketimi inanılmaz derecede artıyor. Oysaki raf süresi aratan işlenmiş yiyecekler, asitliği tetikliyor. Reflüden şikayetçiyseniz hazır yemeklerden, keklerden, bisküvilerden ve konserve sebzelerden kaçınmalısınız.

4. Kızartılmış Yiyecekler

Kızartma dediğimizde aklımıza hemen patates kızartması ve cips gibi derin yağda kızartılmış yiyecekler gelir. Hayranı olduğumuz bu gıdaların da asitliğe neden olduğunu, kızartması bol yağ içeren gıda ve yağların yanma derecesini artırdığını aklınızdan çıkarmayınız.

5. Gazlı İçeceklerreflu-hastaliuinda-yenmemsi-gereken-icecekler-ve-yiyecekler-4.jpg

İster gazlı içecekler olsun isterse enerji içecekleri, tüm gazlı içecekler asidik ve kafeinlidir. Bu nedenle midede daha fazla asit biriktiren tüm gazlı içecekleri hayatınızdan tamamen çıkarmalı ve ayran, süt, şerbet ve meyve suyu gibi doğal ürünler içmenizi tavsiye ediyoruz.

6. Çikolata

reflu-hastaliuinda-yenmemsi-gereken-icecekler-ve-yiyecekler-1-002.jpg

‘Çikolata serotonin yani mutluluk hormonu içeriyor" diyenlerdenseniz size kötü bir haberimiz var. Şurası bir gerçek ki çikolata, serotonin salgılayan bağırsak hücrelerine yol açarak yemek borusu sfinkterinin gevşemesine ve mide asidinin yukarı doğru akmasına neden olur. Yani mutluluk mu reflü mü, siz karar verin.

7. Kafeinreflu-hastaliuinda-yenmemsi-gereken-icecekler-ve-yiyecekler-2.jpg

Kahve ve kafeinli çaylar özellikle iş ortamlarında ve kahvaltıda vazgeçilemeyen ürünlerdir. Ancak kahve, kafeinli çaylar, gazlı içecekler ve enerji içecekleri, asit üretimini artırarak reflü semptomlarını yoğunlaştırır. Uyanık kalmak ve gün içerisinde zinde hissetmek için içilen çay ve kahve yani kafein içeren ürünleri reflü sorunu yaşıyorsanız diyetinizden tamamen çıkarmalısınız.

8. Domates

Domates özellikle salata için vazgeçilmez bir üründür. Ancak doğada asidik olarak bulunan domates ve kabuğu reflü rahatsızlığı olanların uzak durması gereken bir numaralı besin grubudur. Çünki bu masum yiyeceğin kabuğu sindirimi en güç besinlerdendir ve midenin ekstra asit üretmesine neden olur.

9. Narenciye

Midedeki asit üretimini artıran bir besin grubu da Narenciyedir. Çaya eşlik etsin diye kullanılan limonlar, en fazla sitrik aside sahip yiyeceklerdendir. Özellikle kış mevsiminde reflü ataklarının başlamasını istemiyorsanız limon ve türevlerinden uzak durmalısınız. Sağlıklı günler

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum