Türk lirası ABD doları karşısında yeni bir dip seviyeye geriledi

Türk lirası ABD doları karşısında yeni bir dip seviyeye geriledi

Türklerin gelirlerini çift haneli enflasyonla yiyip bitiren lira, beş yılda değerinin üçte ikisini kaybetti.

Türk lirası, ABD enflasyonundaki artışın, merkez bankasının alışılmışın dışında faiz indirimleriyle zaten engellenmiş olan bir para birimine yönelik endişeleri alevlendirmesinin ardından, dolar karşısında 9,975 ile yeni bir dip noktaya dokunarak Perşembe günü bilinmeyen bölgeye dalışına devam etti.

Lira gün içinde yüzde 1,2'ye kadar düştü ve ABD para birimi karşısında psikolojik eşiğin 10'una yaklaştı. Türklerin gelirlerini çift haneli enflasyonla yiyerek beş yılda değerinin üçte ikisini kaybetti.

GMT saat 11:56'da zararı azalttı ve bir dolar 9,88 Türk lirası değerindeydi. Bu yıl yine gelişen piyasalarda en kötü performansı sergileyen Türkiye'nin para birimi de toparlanmadan önce 11.4386 ile euro karşısında rekor gün içi en düşük seviyesine yaklaştı.

ekonomi-buyume-grafik-getty-1529868-2.jpg

Çarşamba günü beklenenden yüksek gelen ABD enflasyon verileri, ABD Merkez Bankası'nın daha önce olası politika sıkılaştırması nedeniyle doları destekledi. Yükselen ABD oranları, Türkiye gibi yüksek dış borcu olan gelişmekte olan ekonomilerden fon çekme eğilimindedir.

Enflasyonun yüzde 20'ye yakın seyretmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyümeyi artırmak için daha düşük faiz oranlarını zorlaması nedeniyle, para politikasının güvenilirliği konusundaki endişeler nedeniyle lira bu yıl değerinin yüzde 25'ini kaybetti.

Eylül ayından bu yana merkez bankası, enflasyonist baskıların geçici olduğunu savunarak politika faizini toplam 300 baz puan indirerek yüzde 16'ya indirdi.

Analistler, zaten derinden negatif olan reel orana rağmen daha fazla gevşeme bekliyorlar. Perşembe günü yapılan bir Reuters haber anketi, bankanın faiz oranlarını gelecek hafta 100 puan daha indirerek yüzde 15'e düşürmesinin beklendiğini gösterdi.

TD Securities analisti Cristian Maggio, yabancı yatırımcılar için “Türkiye giderek daha az çekici hale geliyor” dedi.

"Faiz indirimleri devam ederse, reel getiriler eksi 500 veya 600 baz puana gidebilir. Ve tarihsel olarak, piyasanın geri kalanıyla bu kadar uyumsuz olan herhangi bir seviye, Türkiye'ye iyi şeyler getirmez" dedi.

Yükselen Fiyatlar

Deutsche Bank, merkez bankasının çekirdek enflasyona ve cari hesaba yaptığı vurgunun, liradaki değer kaybına ve emtia fiyatlarındaki sıçramaya rağmen hem Kasım hem de Aralık aylarında faizleri 100 baz puan indireceğini gösterdiğini söyledi.

Deutsche Bank, "Manşet enflasyonun yılı yüzde 19,5 ile kapatmasını bekliyoruz … ve gelecek yılın ilk yarısında yüzde 20'nin üzerinde kalacak" dedi.

Türk borcunun yabancı varlıkları beş yıl önce yüzde 20'nin üzerindeyken yüzde 5'e düşerken, yerel şahıslar ve şirketler rekor seviyelere yakın sabit para birimlerine sahipler.

Veriler, faiz indirimlerinin başladığı Eylül ayına göre bir miktar düşüşle geçen hafta 233 milyar dolarlık yerel para birimini gösteriyor.

Bir yerel bankadaki bir tüccar, Türklerin artan fiyatlara karşı daha duyarlı hale geldiklerini ve faiz oranlarına daha az duyarlı olduklarını söyledi. Tüccar, “Amortisman devam ederken yerel halkın dolar satmasını bekliyoruz” dedi.

Gıda fiyatları geçen ay bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 30 arttı. Genel tüketici fiyat enflasyonu geçen ay yüzde 19,9 oldu.

İstanbul Analytics ekonomisti Atilla Yeşilada, merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeye, lirayı düşürmeye ve ithalat maliyetlerini artırmaya devam etmesi durumunda enflasyonun gelecek yıl yüzde 25'in altında kalmasının pek olası olmadığını söyledi.

Banka, rehberlikte bir değişiklik yaparak geçen ay ülkenin temel sorununun cari işlemler açığı olduğunu ve açığı daraltmanın fiyat istikrarı ile mücadele ve lirayı desteklemenin anahtarı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, ihracattaki artış ve turizm gelirlerinde bir miktar toparlanmayla birlikte, art arda ikinci ayı olan Eylül'de 1.652 milyar dolar fazla verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.