Türk lirası, ABD doları karşısında rekor düşük seviyeye geriledi

Türk lirası, ABD doları karşısında rekor düşük seviyeye geriledi

ABD enflasyon nedeniyle türk lirası en dip seviyeye düştü.

Türkiye'nin para birimi ABD doları karşısında rekor dip seviyelere iniyor, ülke genelinde hane halklarının hissettiği yoksulluğu derinleştiriyor ve Recep Tayyip Erdoğan hükümetine yönelik halk desteğini aşındırıyor.

Beklenenden daha yüksek gelen ABD enflasyon verileri nedeniyle Perşembe günü lira dolar karşısında %1 düşerek 9,97 ile yeni bir dip seviyesine geriledi ve ABD piyasaları açıldığında 9,93 civarına yerleşti. Para birimi, üç yıllık çift haneli enflasyona rağmen, Türkiye merkez bankasının bir dizi derin faiz indirimi sonrasında bu yıl şimdiye kadar değerinin %'ini şaşırtıcı bir şekilde kaybetti.

Dünyadaki diğer merkez bankaları enflasyonu frenlemek için daha yüksek borçlanma maliyetleri kullanırken bile Türkiye'nin gösterge faiz oranını düşürme ısrarı, Erdoğan'ın “tüm kötülüklerin anası ve babası” olarak nitelendirdiği yüksek faiz oranlarına olan inancını yansıtıyor. ”, yakıt daha yüksek enflasyon.

shutterstock-1767392594-16-9-1627652357-880x495.jpg

Ana akım ekonomistlerin görüşünün aksine, liranın 2018'de düşüşe geçmesinden bu yana cumhurbaşkanı, daha ucuz borçlanma maliyetleri yardımıyla Türkiye ekonomisinin büyümesini sağlamaya vurgu yaptı. Ülke kurumlarının neredeyse tamamen kontrolünün bir işareti olarak, son iki yılda faiz oranlarındaki artışlarla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle üç merkez bankası yöneticisi görevden alındı.

2021'in ikinci çeyreğinde ekonomi yıllık bazda %7 rekor büyüme kaydederken, orta ve düşük gelirli haneler - Türk liderin siyasi tabanının çoğu dahil - sıkıntı yaşıyor. İşsizlik 10%'un üzerinde kalırken, gençlerde 22%'ye yükseliyor. Enflasyon Ekim'de ,9'a ulaşarak gıda, enerji ve konut maliyetlerini fırladı.

Resmi verilere göre, pandemi, 2019-20'de yoksulluk içinde yaşayan ailelerin sayısının ikiye katlanarak 6.63 milyon haneye ulaşmasına yardımcı oldu. Kürt yanlısı muhalefetteki Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından bu hafta yayınlanan bir raporda, bu yıl mali baskılar nedeniyle 76 kişinin intihar ettiği ortaya çıktı.
Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 2002'de iktidara geldikten sonra, özellikle inşaat ve turizm sektörlerinde, büyük ölçüde dış kredi kaynaklı bir kalkınma patlaması ile yaşam standartlarını yükseltti. Ancak lira, 2018'den bu yana değerinin yarısından fazlasını kaybetti, tasarrufları silip süpürdü ve işletmeleri iflas ettirdi ve bir zamanlar sadık seçmenler partiyi yığınlar halinde terk ediyor. Kamuoyu yoklamaları sürekli olarak iktidar partisine verilen desteğin 0'a düştüğünü gösteriyor ki bu da 2018 genel seçimlerinden daha az.

Hükümetin asgari ücreti yükseltmeye ve enerji maliyetlerini sübvanse etmeye hazırlandığı bildiriliyor, ancak Türkiye'nin seçkinleri düşük borçlanma maliyetlerinden kâr elde ederken, artan finansal eşitsizlik, koalisyonun 2023 için planlanan seçimlerdeki şansını tehdit edecek gibi görünüyor.

Berlin'deki Uygulamalı Türkiye Araştırmaları Merkezi'nden Sinem Adar, “Erdoğan ve AKP neden pervasızca merkez bankasına müdahale ederek toplumsal ve siyasi maliyetleri isteyerek artırıyor? Bana göre önemli faktörlerden biri, özellikle inşaat sektöründeki AKP ile yakın bağları olan aktörlerin, yani partinin inşaat kaynaklı büyümesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan sözde 'düşük faiz lobisi'nin baskısı gibi görünüyor. modeli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.