Türk devlet bankaları seçim öncesi sermaye artırımı için görüşüyor

Türk devlet bankaları seçim öncesi sermaye artırımı için görüşüyor

İSTANBUL, 22 Aralık (Reuters) - İki banka kaynağı ve bir hükümet yetkilisi, Türk kamu bankalarının önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde borç vermeyi artırmalarına olanak sağlayacak

İSTANBUL, 22 Aralık (Reuters) - İki banka kaynağı ve bir hükümet yetkilisi, Türk kamu bankalarının önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde borç vermeyi artırmalarına olanak sağlayacak daha fazla sermaye sağlamak için Hazine ve ülkenin devlet varlık fonu ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Reuters'e konuşan iki kaynak, adının açıklanmamasını talep ederek Hazine'nin bir plan üzerinde çalıştığını söyledi. Bir bankacılık kaynağı, "Toplam sermaye artışı 50 milyar liranın (2,7 milyar dolar) üzerinde olabilir" dedi.

Kamu bankaları için son sermaye artırımı, ana hissedarları olan Türkiye Varlık Fonu'nun kendilerine 51,5 milyar lira (2,78 milyar dolar) enjekte etmesiyle Mart ayında gerçekleşti. Türkiye, 2018'den bu yana devlet borç verenlerin sermayesini dört kez artırdı.

kamu-banka.webp

Son yıllarda ucuz finansman ve devletin Kredi Garanti Fonu (KGF) kredileri ile ekonomiye destek olan kamu bankalarının kullandırdığı kredilerin payı %50'ye yakın tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Kredilerdeki artış, kamu bankalarının sermaye ihtiyacını artırmıştır.

Başka bir kaynak Reuters'e verdiği demeçte, devlet borç verenlerinin de küçük ve orta ölçekli firmalara kredi garantisi veren KGF programı kapsamında seçimlerden önce kredi vermek için sermayeye ihtiyacı olacağını söyledi.

Hazine, varlık fonu ve üç devlet bankası yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Hükümetin ekonomik programı, üretimi ve ihracatı desteklemek için KGF aracılığıyla daha seçici krediler vermeyi içeriyor. En azından Mayıs veya Haziran için belirlenen cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine kadar bu politikaya bağlı kalması bekleniyor.

Hükümet yetkilisi, "Kamu bankalarında sermaye artırımına ihtiyaç var. Bu, KGF'nin (kredilerin) kullanımı için de gerekli. Ancak hızlı bir şekilde adım atılması gerekiyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.