SASA SERMAYE ARTIRIMINDAN SONRA TAHVİL SAHİPLERİ HİSSELERİ SATARSA NE OLUR?

SASA SERMAYE ARTIRIMINDAN SONRA TAHVİL SAHİPLERİ HİSSELERİ SATARSA NE OLUR?

Asıl soru şu… Şu anda Tahvil sahipleri var bunlar bu tahvilleri satarsa hisseye etkisi nasıl olacak. Evet arkadaşlar 200 milyon euroluk bir tahvilden bahsediyoruz.

SAsa Polyester’in sermaye artırımı gelecek mi?

Tahsisli sermaye artırımı onaylandı biliyorsunuz. Bu hisseler kime verilecek diye souluyor, Artırılacak sermaye, Paya Dönüştürülebilir Tahvil sahiplerine verilecek…


Asıl soru şu… Şu anda Tahvil sahipleri var bunlar bu tahvilleri satarsa hisseye etkisi nasıl olacak. Evet arkadaşlar 200 milyon euroluk bir tahvilden bahsediyoruz.

SASA POLYESTER, paya dönüştürülebilir tahvil ihracı yaparak bu işe girişti…

SASA 2026 vadeli 200 milyon euro garantili paya dönüştürülebilir tahvil ihracının tamamlandığını 23 Haziran 2021’de tamamladığını duyurmuştu.

SASA, 200 Milyon euro tutarında paya dönüştürülebilir tahvil ihracını tamamladı. 5 yıl vadeli tahvilin yıllık faiz oranı yüzde 3,25 olurken kupon faizi ödemesi 30 Eylül 2021’den başlayarak 3 ayda bir gerçekleştirileceği açıklaması yapılmıştı

Tahvil sahiplerinin paya dönüştürme fiyatı ise 15 işlem günlük bir izleme süresi boyunca 24 Haziran 2021’den başlayarak 14 Temmuz 2021’e kadar, payın günlük hacim ağırlıklı ortalama fiyatlarının aritmetik ortalamasının üzerinde yüzde 27,5 primle belirlenmişti.

İhraçta BNP Paribas (TEB Yatırım ortaklığında) global koordinatör olarak, BNP Paribas ve HSBC müşterek aracı kurumlar olarak, Göksu-Safi-Işık Avukatlık Ortaklığı ve White&Case LLP hukuk danışmanı olarak ve Quanta Finansal Danışmanlık danışman olarak yer aldı.

Peki bunların sasa hisselerine etkisi ne olur?

Tüm bunlar SASA yatırımcısı için ne ifade ediyor?

  1. Sasa’da 15 ayda tahviller hisseye dönüştü
  2. Sırada 28,2 milyon euroluk tahvil var.
  3. Tahvil sahipleri satar mı? Satarsa hisseye etkisi ne olur?

Sasa’nın bedelli sermaye artırım kararını SPK 27 Ekim 2022 günü onayladı.

Söz konusu Onay birlikte SASA’nın tahvil sahiplerine yönelik bedelli sermaye artırımı kararı gerçekleşecek.

Şirket 3 Ekim günü aldığı karala sermayesini ortakların ön alım hakları kısıtlayarak 15.830.245 TL yükseltecek

Böylece sermayesi yüzde 0,71 oranında bedelli artırılarak 2.240.000.000 TL’den 2.255.830.245 TL’ye çıkarılacak.

Artırılacak yaklaşık 15,8 milyon TL nominal değerli paylar ise Paya Dönüştürülebilir Tahvil (PDT) sahiplerine verilecek.

Paya dönüştürülebilir tahviller (PDT); ihraççı ortaklığın sermaye artırımı suretiyle çıkaracağı paylara veya izahnamede veya ihraç belgesinde belirtilen esaslar çerçevesinde temin edilen ihraççı paylarına dönüştürme hakkı veren borçlanma aracıdır.

Tahvil Ihracı Neden Yapılır?

Üzerinde bulunan kupon ve/veya anapara vadesi geldiğinde, borçlu olan şirketin borçlarını ödemesi esasına dayanan bu menkul değerler, şirketlere ucuz ve uzun vadeli kaynak sağlama amacını taşımaktadır.

Borsada Tahvil Ihracı Ne Demek?

Tahviller, devletin veya anonim ortaklıkların en az 1 yıl ve daha uzun vadeyle, ödünç para bulmak amacıyla çıkardıkları borç senetleridir. Anonim şirketler tarafından 1 yıldan uzun vadeli olarak ihraç edilen borçlanma senetleri “özel sektör tahvili” olarak adlandırılmaktadır.

SASA, 28,2 milyon Euro nominal tutarlı tahvil karşılığında 15,8 milyon TL nominal tutarlı hisse verecek

Tahvil sahipleri belli periyotlarla tahvil karşılığı faiz alabilecekleri gibi dilerlerse sahip oldukları tahvili hisse senedine de dönüştürülebilme hakkına sahip bulunmaktadır

Tahvil sahipleri bugüne kadar 68,4 milyon Euro nominal değerdeki tahvillerini hisse senedine dönüştürdü.

Gerçekleştireceği tahsisli sermaye artırımı ile birlikte 28,2 milyon Euro nominal tutarlı tahvili de hisseye dönüştürüldüğünde bu 96,6 milyon Euro’ya ulaşacak.

Paya dönüştürülebilir tahvil miktarının 200 milyon Euro olduğu düşünüldüğünde neredeyse yarısının 15 ayda hisse senedine dönüştüğü görülüyor.

Şimdi kalıyor bu tahvillerin yarısı…

Tahvil sahiplerinin tahvillerini hisseye dönüştürmeleri sasa hisseleri için olumlu bir gelişme. Demek ki sahipler hisse senedinden daha yüksek bir kazanç sağlayacaklarını düşünüyorlar demek…

Geri kalan 103,4 milyon Euro nominal tutarlı de hisse senedine dönüştürülmek istenmesi hiç de düşük bir ihtimal değil.

Peki bu ne zaman olacak?

Tabii ki Sasa hisseleri güçlü olduğu sürece olacak…

Bu durumda SASA nasıl bir çözüm yolu geliştirecek.

Tahvil sahiplerinin ellerindeki tahvilleri hisseye dönüştürmek istemeleri durumunu öngörerek şirketin buna hazır olması lazım.

HABERİMİZİN VİDEOSUNU BU LİNKTEN İZLEYEBİLİRSİNİZ!

https://youtu.be/-6VfxMYh1K4

Yeni hisse senedine dönüştürme talepleri 3 farklı yöntemle olabilir

İlk yöntem piyasadan hisse geri alım yoluyla

İkinci olarak da büyük ortaklardan piyasa dışından hisse satın alınabilir.

Üçüncü ihtimal ise Sasa’nın yaptığı gibi nakit ayırmak istenmeyen durumlarda olur bu… SPK izniyle tahsisli sermaye artırımına gidebilir.

Birinci yöntemde SASA zarar edebilir. Çünkü piyasadan geri alım demek hissenin fiyatının yükseleceği anlamına gelir. Böylece alım maliyeti artar.

Tahsisli sermaye artırımında ise şöyle bir durum söz konusudur: Hissedarları yani1 adet bile SASA hissesi sahip olan herkesin ellerindeki paylarda bir değişim olmasa da sermaye içindeki payı doğal olarak azalacaktır.

Şirketin tahsisli sermaye artırımına gitmesi halinde şirkete ek bir maliyet binmeyeceği için SASA gibi sürekli karıyla yatırım yapan şirketin bu 103 milyon euroluk kalan tahvil için tekrar tahsisli sermaye artırımına gitmesi çok normal bir durum gözüküyor.

Şimdi sorularda da sıkça görüyoruz. Herkesin merak ettiği bir konu var.

blue-red-modern-make-money-online-youtube-thumbnail-4-001.png

Tahvillerini hisseye dönüştüren tahvil sahipleri bu hisseleri piyasada satmaları hissede baskıya yol açar mı? Ya da tahvili hisseye çeviren hissedarlar bu hisseleri satarlar mı?

Bunu net olarak bilemesek de satmama ihtimalleri yüksek… ama biraz rakamlarla açıklama yapalım.

Sasa’nın son bir aydaki ortalama günlük işlem hacmi 339 milyon adet hisseye denk geliyor. Bu güne kadar 38,5 milyon adet hisse tahvil sahiplerine teslim edildi, bu oldukça az bir rakam… ve hissenin fiyatında değil düşme her zaman artış devam etti.

Tahsisli sermaye artırımı ile tahvil sahiplerinin eline geçecek yeni hisse miktarı ise 15,8 milyon adet olacak. Bu tutarın da miktarı göz önüne alındığında hisse üzerinde bir baskıya yol açması düşünülmüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.