BİM'den fahiş fiyat eleştirilerine yanıt

BİM'den fahiş fiyat eleştirilerine yanıt

BİM İcra Kurulu Üyesi ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç, zincir marketlere yönelik eleştirilere cevap verdi.

BİM İcra Kurulu Üyesi ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç, PLAT 7. Private Label Zirvesi’ne fiyat artışları ve zincir marketlere yönelik eleştirilere cevap verdi.

Akçay'ın açıklamalarında satırbaşları şöyle:

"BAKANLIK VERİLER ÜZERİNDEN YORUM YAPACAK"

Denetimler her zaman yapıldı yapılmaya devam ediyor. Sadece farklı yöntemle verileri alarak veriler üzerinden bir yorum yapma düşüncelerinin olduğunu sayın bakan bizlere ifade etti. Şimdi bizler verilerimizi onlarla paylaşacağız. Belki günlük belki haftalık satış fiyatlarımızı. Onlar da kendi içlerinde bir analiz yapacaklar. Bu analize göre durumun ne olduğu ortaya çıkacak. Bu kısmı böyle ilerleyecek. Biz aslında verilerimizi TÜİK’e ve Merkez Bankası’na veriyoruz. Zaman zaman Ticaret ve Tarım Bakanlığı’na da veriyoruz. Ama bizim sektör olarak bir istirhamımız var. Verileri tek merkeze verilerim…

"MALİYETLER YÜKSEK"

Fahiş fiyat neden çok konuşuluyor, bunun sebebi enflasyonu yüksek olmasından dolayı. Enflasyon bugün dünyanın yaşadığı bir durum. Son noktada yetkililerle bunu ifade etmeye başladılar. Üretimde maliyet enflasyonu var. Maliyet enflasyonuna eğilmediğimiz sürece bu konuşulanlar tamamen spekülatif ve bilgiye dayalı olmayan, bilinmeyen şeylerle ilgili fikir meyan eden maaşlı yorumcuların çıkıp yorumlar yaptığı ve bizlerin o yayınlara alınıp bir cevap hakkı tanınmadığı bir süreci yaşıyoruz. Bu hakikaten kabul edilebilir bir şey değildir. Organize perakende sektörünü enflasyonu tetikleyen bir şeyle yan yana koymak gibi abest bir şey olamaz.

"BİZ KÂRDAN FEDAKARLIK ETSEK DE ENFLASYON DÜŞMEZ"

Temel tüketim ürünlerinde aşırı bir rekabet var ve burada marjlar aşırı derecede kısıtlı. Bunları diğerlerinden dengelemeye çalışıyor. Bazı gazeteciler köşelerinde bu konuyu yazıyorlar. Ama ben inanıyorum ki sadece sofralarında yumurta ve yağı görmüşler ve sadece yumurta ve yağ ile ilgili yorum yapıyorlar. Bize sorsalar biz bunun doğuruşunu söyleriz. Bizim bilançolarımız devletin elinde. Bizim bilançolarımız karlılığın ne derece olduğunu gösteriyor. Bir çok işletmemiz zarar ediyor. Kar edenlerin de kar marjı yüzde 0-4 arasında. Firmalar yüzde 3-4 oranında fedakarlık etseler bile enflasyonun geriye gelmeyeceğini hepimizin anlıyor olması lazım. Bizim fokus olmamız gereken asıl kısım maliyetler.

"BİM'İN KÂR MARJINDA BİR DEĞİŞİM YOK"

Bizlerin üzerine bu konuda yapıştırılmaya çalışılan şeyler, nominal şeyler üzerinden değil oranlar baksınlar. Ben şirketim üzerinden söyleyebilirim BİM’in 5 yıllık bilançosunu alıp incelesinler kâr marjında bir artış yok. Biz bunu tutmaya çalıştığımız içinde herkeste bize uymaya çalışıyor ve herkesin de benzer halde olduğunu söyleyebilirim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.