BİLİNMESİ GEREKEN BORSA TERİMLERİ! A’dan Z’ye Borsa Nedir? (A Harfi ile Başlayan Terimler)

BİLİNMESİ GEREKEN BORSA TERİMLERİ! A’dan Z’ye Borsa Nedir? (A Harfi ile Başlayan Terimler)

Açık Piyasa İşlemi nedir? Açığa Satış – Açığa Vermek nedir? Adi Hisse Senetleri Nedir? AOF(AĞIRLIKLI ORTALAMA FİYAT) nedir? AKTİF KARLILIK ORANI nedir? Karlılık oranı nedir? Aalcak Devir Hızı Nedir? Alrın ve Diğer Kıymetli Madenler fonu nedir? Anaonim Şir

BİLİNMESİ GEREKEN BORSA TERİMLERİ! A’dan Z’ye Borsa Nedir?

Açık Piyasa İşlemi nedir? Açığa Satış – Açığa Vermek nedir? Adi Hisse Senetleri Nedir? AOF(AĞIRLIKLI ORTALAMA FİYAT) nedir? AKTİF KARLILIK ORANI nedir? Karlılık oranı nedir? Aalcak Devir Hızı Nedir? Altın ve Diğer Kıymetli Madenler fonu nedir? Anonim Şirket nedir? Arbitraj nedir?

Borsa Asit Oranı nedir? Atıl para nedir? Avrupa Para Birimi Nedir? Ayı Piyasası nedir?

Arkadaşlar Selamlar,

Kanalımızda günlük olarak borsa terimleri ile ilgili bilgilendirme yapacağız. Bu Bilgiseli günlük takip ederseniz Borsa ile ilgili A’dan Z’ye bütün terimleri bilgileri öğrenebileceksiniz.

Bu terimleri bilerek borsayı daha rahat takip edebileceksiniz.

Bugün A sesi ile başlayan terimleri örnekleriyle öğreniyoruz. Alfabetik sıraya göre ilerliyoruz.

HABERİMİZİ SESLİ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

borsa-96ym-cover.jpg

İlk olarak;

Açık Piyasa İşlemi

Türkiye'de açık piyasa işlemleri, Merkez Bankası tarafından finans piyasasındaki kısa vadeli faiz oranlarının politika faiz(ler)i etrafında oluşmasını sağlamak ve likiditeyi düzenlemek için kullanılır. Peki Açık Piyasa İşlemleri çevresinde Merkez Bankası Ne Napar diye sorabilirsiniz. Piyasaya tahvil ve hazine bonosu satar… Böylece para hacmini daraltır ya da tam tersi para hacmini arttırır.

Açık piyasa işlemleri Merkez Bankası Kanunu'nun 52'inci ve 56'ıncı maddeleriyle belirlenmiştir.

Açığa Satış – Açığa Vermek

Açığa satış işlemi, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eder. Satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış sayılır. Peki bu işlem nasıl yapılır? Bu işlem kira ücreti ödeyerek ya da gün içinde hesap kapatma yöntemiyle yapılır.

Adi Hisse Senetleri

Adi hisseler, işi genişletmek için bir finansman akışı oluşturmak üzere halka ihraç edilen sıradan hisse senetleridir.

Özel bir şirketin adi hisse senedi çıkarabilmesi için halka açılması gerekir. Bu nedenle halka açılmak ve geçerli bir borsada kayıtlı olmak için ilk halka arz (IPO) yapmaları gerekiyor.

AOF(AĞIRLIKLI ORTALAMA FİYAT):

Bir hisse senedini ağırlıklı ortalama fiyatı, seans içinde o hisse senedinde gerçekleşen her emrin içerdiği fiyat ve hisse senedi çarpımlarının toplamının, o hisse senedinin toplam işlem adedine bölünmesiyle hesaplanır. Bir seansta oluşan ağırlıklı ortalama fiyat, bir sonraki seansa ait baz fiyatın hesaplanmasında esas teşkil eder.

KARLILIK ORANI:

Bir şirketin bünyesinde bulundurduğu toplam varlıklarına göre ne kadar kârlı olduğunu gösteren bir göstergedir.

Yani bir şirketin yıllık kazançlarının toplam varlıklarına bölünmesiyle hesaplanan aktif kârlılık yüzdesi olarak görüntülenir. Bazen buna "yatırım getirisi" denir.

Örneğin, bir şirketin 1 milyon TL net geliri ve toplam aktifleri 5 milyon TL ise, Aktif kârlılığı yüzde 20'dir; Farklı bir şirket aynı miktarda kazanç elde ederse, ancak toplam varlıkları 10 milyon TL ise, bu oran% 10'luk bir aktif kârlılığa sahiptir.

Bu örneğe göre ilk şirket daha karlıdır. Yatırımını kara dönüştürmeyi ikinci şirkete göre daha başarılı yapmıştır.

ALACAK DEVİR HIZI:

Alacak devir hızı, işletmelerin kredili satışlarından doğan ticari alacaklarının ne kadarlık bir süre içerisinde tahsil edildiğini göstermektedir. Alacak Devir Hızı Oranı = Kredili Satışlar / Ortalama Ticari Alacaklar formülü ile hesaplanmaktadır.

ALTIN ve DİĞER KIYMETLİ MADENLER FONU:

Elinde bulundurduğu portföyününün en az %51`ini altın ve diğer kıymetli madenlerin oluşturduğu fon türüne denilir. Garantili yatırımlarda tavsiye edilir.

ANONİM ŞİRKET:

Sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ortakların yalnızca şirkete karşı taahhüt ettikleri miktarla sınırlı olarak sorumlu oldukları şirket tipidir. 5 Milyonluk şirketse 5 milyonluk sorumluluk doğurur.

ARACI KURUM:

Sermaye piyasası araçlarını kendi ya da müşterileri adına alım satım işlemini yapan resmi kurumdur. Yatırım araçlarının halka arz edilmelerine, daha önce halka arz edilmiş olan yatırım araçlarının alım satımlarına, yatırım araçlarının geri alım taahhüdüyle alım satımı, yatırım danışmanlığı, portföy yöneticiliği, değişik piyasalarda oluşan fiyat farklılıklarından yararlanmak sebebiyle yapılan hisse senedi, değerli maden ve evrak işleri faaliyetlerinde bulunabilirler. Birçok örnek verilebilir: Gedik Yatırım, Ak Yatırım, Capital Yatırım, İş Yatırım, Meksa Yatırım … Bunları borsa İstanbul’un resmi sitesinden öğrenebilirsiniz.

ARBİTRAJ:

Arbitraj, kısaca açıklamak gerekirse, farklı piyasalarda işlem gören aynı menkul kıymetin, paranın veya değerli madenin fiyatının farklı olması durumunda eş zamanlı olarak düşük fiyatlı piyasadan alınıp yüksek fiyatlı piyasada satılarak risksiz kar elde etmektir. Bunu da daha çok Borsa’nun kurtları yapar.

ASİT ORANI:

Cari oranın konsantre halidir. Dönen varlıklardan daha yavaş nakde çevrilebilen kalemler çıkartılır ve bu şirketin nakit pozisyonuna bakılır. Nakte en hızlı dönüşen kalemler ile yapılan bu likidite ölçüsü aşağıdaki formülle hesaplanabilir:

Hazır Değerler + Menkul Değerler Cüzdanı + Ticari Alacaklar + Diğer Alacaklar / KV Borçlar.

ATIL PARA:

Para piyasasının dışına çıkarak kullanılmayan paradır.

AVRUPA PARA BİRİMİ:

(¬)ECU Sepeti Topluluğa üye on ülkenin paralarının sabit tutarlarının toplamından oluşmaktadır. Bu tutarlar her üyenin ağırlık katsayısına göre belirlenmiştir. Katsayılar ülkenin GSMH`si, topluluk içindeki ticaret hacmi ve kısa vadeli parasal destekleme sistemi içindeki paylarına göre belirlenmiştir.

AYI PİYASASI:

Hisse senedi fiyatlarında düşüş beklentilerinin olduğu piyasalardır. Ekonomik zorluk yaşanan dönemlere denilir. Satan alandan fazladır.

Bu makalemizde borsa terimlerine giriş yaparak A harfi ile ilgili terimleri sizlere anlatmaya çalıştık.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.