Avrupa Rus gazı olmadan yaşayabilir mi? Küçücük Ortadoğu ülkesi Rusya yerine geçebilecek mi?

Avrupa Rus gazı olmadan yaşayabilir mi? Küçücük Ortadoğu ülkesi Rusya yerine geçebilecek mi?

Katar'ın enerji bakanı Saad Sherida al-Kaabi Perşembe günü CNN'den Becky Anderson ile yaptığı özel röportajda şaka olarak "Aranılmak her zaman güzeldir" dedi. Avrupa'da herkes bizimle konuşuyor" dedi.

Katar'ın enerji bakanı Saad Sherida al-Kaabi Perşembe günü CNN'den Becky Anderson ile yaptığı özel röportajda şaka olarak "Aranılmak her zaman güzeldir" dedi. Avrupa'da herkes bizimle konuşuyor" dedi.

Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikçilerinden biri olan Katar, Avrupa devletlerinin on yıllardır ekonomilerini besleyen Rus gazına alternatifler bulmak için acele etmesi ve Moskova'nın Rusya'daki acımasız savaşına devam etmesiyle ilgi odağı haline geldi. Ukrayna.

Ancak Kaabi, geçişin zor olacağı konusunda uyardı. Rus gaz tedarikinin Avrupa'ya değiştirilmesinin henüz "pratik olarak mümkün olmadığını" söyledi. Katar'ın mevcut gaz kapasitesi Avrupa'nın talebini karşılamayacaktır, ancak gelecekte olabilir.

Avrupa Birliği, doğalgazının yaklaşık %40'ı için Rusya'ya bağımlıdır. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck bu hafta Katar'ın başkenti Doha'dan Katar'ın gaz tedarik etmesini sağlamak için ayrıldı. Almanya'nın şu anda Katar'dan doğrudan LNG sevkiyatı alacak terminali yok, ancak iki tane inşa etmeyi planlıyor.

katar-dogalgaz-1.jpg

ABD Başkanı Joe Biden ve Avrupa Komisyonu'ndaki mevkidaşı Ursula von der Leyen Cuma günü, alternatif LNG kaynakları bulmayı ve ileriye dönük genel doğal gaz talebini azaltmayı amaçlayan ortak bir görev gücü duyurdular.

QatarEnergy'nin başkanı ve CEO'su olan Katarlı bakan, "Avrupa bizim için bir varış noktası oldu ve bizim için önemli bir pazar" dedi. "Ve biz Avrupa'ya tedarik edeceğiz."

Katar, dev Kuzey Sahasını genişletmek için 28 milyar dolar yatırım yaptı ve gaz kapasitesinin dört yıl içinde %60'tan fazla artmasını beklediğini söyledi. Bundan sonra kapasitesinin yaklaşık yarısının Avrupa'ya gitmesi bekleniyor. Mısır su yoluna atıfta bulunarak, "Planımız %50 Süveyş'in doğusunda, %50'si Süveyş'in batısında olmak istiyoruz" dedi. Katar gazının şu anda yaklaşık %80'i, çoğu tedarikin diğer alıcılara yönlendirilmesine izin vermeyen uzun vadeli sözleşmeler imzalayan Asyalı alıcılara gidiyor.

Avrupa'nın Rus gazından vazgeçme çabalarında Katar'ın oynayabileceği rol hakkında bilmeniz gerekenler:

Katar, Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için şimdi ne yapabilir?

Rusya, Katar'ınkinin neredeyse iki katıyla dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerine sahip ve gaz kaynakları Avrupa Birliği'nin kullanımının %40'ını oluşturuyor. Analistler, şu an için Rus gazını değiştirmenin neredeyse imkansız olduğunu söyledi.

Dubai merkezli enerji danışmanlık firması Qamar Energy'nin CEO'su Robin Mills, "Dünya pazarında temel olarak yedek LNG yok" dedi. Katar'ın kendi yönlendirilebilir LNG'si sınırlıdır "ve bunun için teklif vermek fiyatları artıracaktır."

katar-dogalgaz-2.webp

Katar'ın Rusya'dan Avrupa'ya yaptığı doğal gaz ithalatını ikame etmesinin tek yolu, Asya'dakiler gibi uzun vadeli sözleşmeler imzalamış diğer müşterilerden gelen kargoları başka yöne çekmektir ki bu, yapmaya istekli olmadığı bir şeydir. Bunu yaparak, bu alıcılardan tazminat taleplerine maruz kalabilir.

Sözleşmeye dayalı olarak yönlendirilebilir gaz, satıcıya, değişen piyasa koşullarına yanıt olarak gönderileri en yüksek değerli piyasaya yönlendirme esnekliği verir.

Londra'daki Imperial College'da kıdemli bir araştırma görevlisi olan Yousef Alshammari, Avrupa hidrokarbonlara olan bağımlılığını azaltmaya çalışırken, Çin ve Hindistan gibi Asya'daki yükselen ekonomilerin Katar gazı için daha çekici yerler olabileceğini söyledi.

ABD ayrıca Avrupa'ya gaz tedarikçisi olarak da ortaya çıkabilir .

Beyaz Saray Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin 2022'de diğer ülkelerle ortaklaşa Avrupa'ya en az 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz tedarik etmek için çalışacağını söyledi.

Kaabi, "ABD için büyük bir fırsat" dedi. "Bence kesinlikle ABD, bilirsiniz, bir noktada [Avrupa'nın] en büyük tedarikçisi olmasa bile en büyük tedarikçilerinden biri olacak" dedi.

Rus gazını Katar enerjisiyle değiştirmek lojistik sorunlarla karşı karşıya kalır mı?

Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzı boru hatlarıyla sağlanmaktadır. Katar'dan Avrupa'ya gaz boru hattı bulunmadığından Körfez ülkesinin enerjisinin Avrupa'ya sıvılaştırılmış halde sevk edilmesi gerekecek.

Alshammari, "Doğal gazın sıvılaştırılması, karbon yayan ve doğal gaz kullanmanın iklim faydalarını dengeleyen enerji yoğundur" dedi. İddialı iklim gündemleri ve net sıfır hedefleri belirlediklerinden, Avrupalı ​​politika yapıcılar için zor olacak ” dedi.

Washington Orta Doğu Enstitüsü kıdemli üyesi Karen Young, Avrupa ülkelerinin de inşası zaman alabilecek bu sevkiyatları desteklemek için altyapıya ihtiyaç duyacağını söyledi. Katar gazına geçiş, İngiltere ve İspanya gibi halihazırda bu altyapıya sahip ülkeler için daha kolay olabilir, dedi.

Washington DC'deki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nden Nikos Tsafos, "Sorun, Avrupa'nın acil ihtiyacı olan devasa hacimleri karşılayamayan bir LNG piyasasına atlamasıdır." dedi. "Elbette Katar Avrupa'ya daha fazla gaz gönderebilir, ancak Avrupa'daki inanılmaz yüksek fiyatlara rağmen henüz yapmadı, bu da Asya'ya akışının düşündüğümüzden daha sert olabileceğini gösteriyor."

Bu Katar-Rusya ilişkileri için ne anlama geliyor?

Katar, gaz anlaşmalarını ticari işlemler olarak göstermeye hevesli ve Al Kaabi, siyaseti enerjiyle karıştırmaktan yana olmadığını söyledi.

Al Kaabi, Becky Anderson'a gaz tedariki için Alman enerji şirketleriyle potansiyel ortaklığa atıfta bulunarak, "Bu, ticari kuruluşlar arasındaki ticari bir anlaşmadır," dedi. "İş açısından bakıldığında taraf seçmiyoruz, bir iş olarak hareket ediyoruz ve işimizi yapıyoruz" dedi.

Mills, Katar'ın bunu "Rusya'ya karşı stratejik bir ittifak değil", piyasaya dayalı bir hareket olarak sunmak isteyeceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.