HDD ve SSD arasındaki farklar nelerdir?

HDD ve SSD arasındaki farklar nelerdir?

Günümüzde daha çok kullanılmaya başlanan SDD'ler neden bu kadar çok tercih ediliyor? HDD ve SSD Arasındaki Farklar nelerdir? SDD mi yoksa HDD mi daha çok güvenli? Ayrıntılar haberimizde...

Diğer teknolojilere oranla daha genç olan ve günümüzde hayatın her alanında bulunan bilgisayarlar, pek çok ihtiyaca yönelik şekilde dizayn edilmişlerdir. Bu gereksinimlerden en önemlisi, computer aracılığıyla yapılan veya ekstradan computera yüklenen bilgilerin depolanmasıdır. Bunun için insanlar, bilgisayarın bulunuşundan itibaren çalışmışlardır. Maksadını şöyle açıklayabiliriz: en büyük veriyi, çok yüksek hızda, minimum fiziksel parçalara, en sağlıklı biçimde depolamak.

Veri Depolama

Yapılan çalışmaların ışığında, veri depolamanın temel taşlarından biri olan HDD’ler (Hard Disc Driver) ortaya çıkmıştır. Başlıca parçaları; verilerin yazıldığı dönebilen bir disk, diski döndüren motor ve diskin üzerine veri işleyen koldur.

Veri işleme için görevli kolun ucunda özel bir manyetik bölüm bulunur. Bu tarzda çalışmalarda manyetik bölüm ile dikin üzerindeki küçük mikro giriş ve çıkıntılar yapılarak yazma işlemi gerçekleşmektedir.

Bu yazı esnasında disk dönmektedir. Bu diskin dönme hızı ne kadar hızlı olursa (HDD’ler 5400 ve 7200 rpm (dakikadaki dönüş sayısı) olarak kullanmaktadır.) o kadar hızlı veri yazabilmektedir.

Motor güçlü olursa sistem de hızlı olur. Bunun için masraflar yani HDD fiyatlarını çok arttırmaktadır. Bununla birlikte bildiğiniz gibi mekanik bölümler çok olduğu için hızını arttırdıkça sesi de artmaktadır.

hdd-sdd-fark.jpg

HDD ve SSD Arasındaki Farklar

HDD’lerde görülen bu handikaplarla birlikte kullanım süreleri çok uzun olsa da artık yeni dönemde moda ya da bir gereksinim olarak yatırımcılar tarafından SDD’ler kullanıcıların hizmetine sunulmaya başlanmıştır.

SSD’leri (Solid State Disc) temel olarak, günlük hayatta sürekli kullandığımız usb flashların ekstra büyütülmüş çeşitleri olarak kabul edebiliriz.

SSD’lerin en büyük avantajalaır mekanik değillerdir. Ses çıkarmaz ve hızlıdırlar. Yani HDD’lerde bulunan Disk SSD’lerde yoktur. Ayrıca manyetik kafa gibi ses getiren çabuk bozulan mekanik bir kısmı da yoktur.

Bütün bunların yanında SSD’lerin verileri elektrik hızında kaydetmesi, HDD’lere oranla ayrıcalıklı derecelerde hızlı olmalarına imkan vermiştir.

Yapılan performans testlerine göre SSD’lerin HDD’lere oranla performansı 2-3 kat daha fazla olmaktadır.

SSD kullanmak bu kadar avantajlı ama hala neden HDD kullanıyoruz diye sorabilirsiniz? Tek cevabı var bunun… HDD’ler SSD’lere oranla oldukça ucuzdur.

SSD’lerin fiyatı fazla olsa da kullanımları her geçen gün artmaktadır. Çünkü hızları ve performansları HDD’lere çok iyidir. Bu yüzden SSD kullanmak her kullanıcı için oldukça caziptir. Teknoloji geliştikçe SSD’lerin de fiyatlarının düşeceği, HDD’lerin değerinin kalmayacağı kesinlikle söylenebilir.

HDD ve SSD arasındaki farklar nelerdir? Konusu ile ilgili sizlerinde yorumlarını bekliyoruz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.