Avrupa Parlementosu'nun Kripto Para Kararları Herkesi Çok Şaşırttı!

Avrupa Parlementosu'nun Kripto Para Kararları Herkesi Çok Şaşırttı!

AB'deki kripto para birimleri: faydaları artırmak ve tehditleri engellemek için yeni kurallar

  • AB'deki kripto varlıklar için tek tip yasal çerçeve
  • Piyasa manipülasyonuna ve mali suçlara karşı tüketicinin korunması ve güvenceler
  • Karbon ayak izini azaltmak için 2025 yılına kadar sürdürülebilir faaliyetler için kripto varlık madenciliğini AB taksonomisine dahil edin

Milletvekilleri, bitcoin gibi kripto para birimleri de dahil olmak üzere kripto varlıklarının denetimi, tüketicinin korunması ve çevresel sürdürülebilirliği ile ilgili taslak kurallar üzerinde anlaştılar.

Pazartesi akşamı, Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi, 4'e karşı 31 oyla ve 23 çekimser oyla, kripto varlıklarla ilgili yeni kurallar üzerindeki müzakere pozisyonunu kabul etti. Kullanıcıların güvenini artırmayı ve dijital hizmetlerin ve alternatif ödeme araçlarının gelişimini desteklemeyi amaçlıyorlar.

MEP'ler tarafından kripto varlıkları (varlığa dayalı jetonlar ve e-para jetonları dahil) ihraç eden ve ticareti yapanlar için kararlaştırılan temel hükümler, işlemlerin şeffaflığı, ifşası, yetkilendirilmesi ve denetimini kapsar. Tüketiciler riskler, maliyetler ve ücretler hakkında daha iyi bilgilendirilir. Ayrıca yasal çerçeve, kripto varlıklarının halka açık tekliflerini düzenleyerek piyasa bütünlüğünü ve finansal istikrarı destekler. Son olarak, mutabık kalınan metin, piyasa manipülasyonuna karşı ve kara para aklama, terörün finansmanı ve diğer suç faaliyetlerini önlemeye yönelik önlemleri içermektedir.

2021/12/10/kripto.jpg

Çevresel tehditler

Özellikle işlemleri doğrulamak için kullanılan mekanizmalar olmak üzere kripto para birimlerinin yüksek karbon ayak izini azaltmak için, AP'ler Komisyon'dan AP'lere, herhangi bir kripto varlık madenciliğini sürdürülebilir faaliyetler için AB taksonomisine (bir sınıflandırma sistemi) dahil edecek bir yasama önerisi sunmasını ister. 1 Ocak 2025'e kadar iklim değişikliğine önemli ölçüde katkıda bulunan faaliyetler.

MEP'ler, diğer endüstrilerin de (örneğin video oyunları ve eğlence endüstrisi, veri merkezleri) iklim dostu olmayan enerji kaynakları tükettiğini vurgulamaktadır. Komisyonun bu sorunları farklı sektörlerde ele alan mevzuat üzerinde çalışması için çağrıda bulunuyorlar.

Nezaret

2021/12/18/kripto-2.jpg

MEP'ler, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi'nin (ESMA) varlık referanslı jetonların verilmesini denetlemesini isterken, Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) elektronik para jetonlarını denetlemekten sorumlu olacak.

Quote

Lider Avrupa Parlamentosu Üyesi Stefan Berger (EPP, DE), şunları söyledi: "Avrupa Parlamentosu, MiCA raporunu kabul ederek, dünya çapında standartlar belirleyebilecek, inovasyon dostu bir kripto düzenlemesinin yolunu açtı. Oluşturulan düzenleme, terimler açısından öncüdür. inovasyon, tüketicinin korunması, yasal kesinlik ve kripto varlıkları alanında güvenilir denetim yapılarının kurulması. Dünyanın birçok ülkesi artık MiCA'ya yakından bakacak."

Sonraki adımlar

Tasarının nihai şekli konusunda AB hükümetleriyle müzakerelere başlama kararı 25'e karşı 33 oyla kabul edildi.

Arka fon

Kripto para birimleri de dahil olmak üzere kripto varlıklar, bir merkez bankası veya bir kamu otoritesi tarafından ne ihraç edilir ne de garanti edilir. Şu anda AB mevzuatının kapsamı dışındalar. Bu, tüketicinin korunması ve finansal istikrar için riskler yaratır ve piyasa manipülasyonuna ve finansal suçlara yol açabilir. Taslak mevzuat, genel olarak kripto varlıkları, “istikrarlı paralar” olarak da adlandırılan varlık referanslı jetonlar (ART'ler) ve öncelikle ödemeler için kullanılan e-para jetonları arasında ayrım yapıyor.

Kripto varlıklardaki işlemleri doğrulamak için kullanılan mekanizmalar, özellikle çok fazla enerji gerektiren ve yüksek karbon ayak izi ile sonuçlanan ve elektronik atık üreten kanıt-of-work mekanizmaları için önemli bir çevresel etkiye sahiptir. Çoğu tahmine göre, Bitcoin'in enerji tüketimi, tüm küçük ülkelerinkine eşittir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.